Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
al treisprezecelea salariu - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

al treisprezecelea salariu

13 replies to this topic

#1 lara 07

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 21 Postari:

Postat 13 April 2007 - 03:52 PM

Buna ziua.

Am urmatoarea intrebare: anul trecut am lucrat 3 luni complete la o institutie publica, apoi m-am mutat la o firma privata. Am aflat acum ca acea institutie publica a acordat inainte de Paste salariatilor "al 13-lea" salariu. Stiu ca nu ai voie in luna sa inregistrezi decat un stat. Asa ca acest "al 13-lea" salariu e privit ca o prima? Adica as avea si eu dreptul la niste bani, proportional cu cele 3 luni lucrate acolo, sau nu? Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns.

Multumesc

#2 loredana_80

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 29 Postari:

Postat 17 April 2007 - 11:40 AM

Da. Ai dreptul la al 13-lea salar, corespunzator celor 3 luni lucrate. Se considera ca un premiu si se impoziteaza ca orice alt venit.

#3 HERA

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 96 Postari:

Postat 18 April 2007 - 09:16 PM

La institutia la care lucrez eu nu se acorda al 13-lea salar celor care nu mai sunt angajati sau au contractul de munca suspendat in momentul acordarii ,cu exceptia celor care s-au pensionat.Asa prevede Contractul Colectiv de Munca pe ramura.

#4 lara 07

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 21 Postari:

Postat 19 April 2007 - 10:08 AM

Citeaza

Da. Ai dreptul la al 13-lea salar, corespunzator celor 3 luni lucrate. Se considera ca un premiu si se impoziteaza ca orice alt venit.

Multumesc pentru raspuns, loredana. Ai cumva idee si de o baza legislativa pe care sa o mentionez in cazul in care apar comentarii?

#5 loredana_80

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 29 Postari:

Postat 20 April 2007 - 09:50 AM

Probabil tu lucrezi la o institutie privata, dar la institutiile publice, cum e cazul prezentat se acorda al 13-lea salar pentru cei plecati. Eu lucrez la o institutie publica si m-am confruntatat cu o astfel de situatie.

#6 newmann

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 06 December 2007 - 07:25 PM

Fiind angajat al unei institutii publice, am de pus citeva intrebari:
1. care sunt veniturile ce se includ in salariu necesar calcularii celui de-al 13-lea salariu? si modalitatea de calculare?
2. ce contributii se platesc la al 13-lea salariu? si baza legala.
3. aceste contributii eventuale sunt trecute in declaratia 100?
As dori un raspuns cit mai concis si urgent. Exista anumite raspunsuri pe care le-am remarcat aici, dar sunt incomplete pt anul la care ne raportam in acest moment.
Mltumesc anticipat!

#7 danL

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 689 Postari:

Postat 07 December 2007 - 09:26 AM

Se procedeaza identic cu premierea in bani. Al 13-lea salar este considerat premiu. Pe anul 2007 nu te influenteaza cu nimic. Plata lui se va face in 2008.

#8 newmann

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 10 December 2007 - 08:22 PM

Nu mi se pare un raspuns suficient de explicit. Nu inseamna ca nu as crede, dar eu vreau exact articolul din lege, ordonanta sau reglementare legala care expune despre al 13-lea salariu. Am spus, am vazut mai multe opinii si din aceasta cauza, exista o neintelegere legata de premiu anual si salariu mediu (pt ca asta se calculeaza).

#9 danL

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 689 Postari:

Postat 11 December 2007 - 11:09 AM

Vezi postareanewmann, la Dec 6 2007, 07:25 PM, a spus:

Fiind angajat al unei institutii publice......

:smile: ....pentru voi lucrurile sunt simple...aveti o lege care va reglementeaza o parte din activitate...faimoasa Lege a bugetului...
in speta nr.486 pe 2006, in care, la articolul 26 spune asa:
[i] (1) Plata premiului anual aferent anului 2007 pentru personalul din instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv pentru personalul aferent activităților de pe lângă unele instituții publice finanțate integral din venituri proprii, se efectuează din prevederile bugetare pe anul 2008, începând cu luna ianuarie 2008.
(2) Din prevederile bugetare aprobate pentru anul 2007 instituțiile publice prevăzute la alin. (1) asigura plata premiului anual aferent anului 2006.[/i]

...simplu, nu?

#10 danL

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 689 Postari:

Postat 11 December 2007 - 12:28 PM

Vezi postareadanL, la Dec 11 2007, 11:09 AM, a spus:

Vezi postareanewmann, la Dec 6 2007, 07:25 PM, a spus:

Fiind angajat al unei institutii publice......

:smile: ....pentru voi lucrurile sunt simple...aveti o lege care va reglementeaza o parte din activitate...faimoasa Lege a bugetului...
in speta nr.486 pe 2006, in care, la articolul 26 spune asa:
[i] (1) Plata premiului anual aferent anului 2007 pentru personalul din instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv pentru personalul aferent activităților de pe lângă unele instituții publice finanțate integral din venituri proprii, se efectuează din prevederile bugetare pe anul 2008, începând cu luna ianuarie 2008.
(2) Din prevederile bugetare aprobate pentru anul 2007 instituțiile publice prevăzute la alin. (1) asigura plata premiului anual aferent anului 2006.[/i]

Pt stabilirea premiului anual se iau in calcul, urmatoarele componente ale veniturilor -LUNARE-:
- salariul de baza pe perioada lucrata, inclusiv in perioada concediului de odihna;
- salariul de merit - daca este cazul
- indemnizatia de conducere- daca este cazul

In functie de specificul fiecarei activitati (administratie, invatamant, medicina etc) in salarul de baza pot aparea si altele.

Se face totalul pe luna apoi se imparte la 12 luni (chiar daca angajatul a lucrat mai putin de 1 an).
Valoarea rezultata este valoarea bruta a premiului anual. De aici incolo platesti toate contributiile aferente unui premiu-vezi institutia ta!!!

Rezulta ca nu se ia in calcul:spor de vechime/prime/ore suplim./concedii medicale

#11 juzer

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 40 Postari:

Postat 11 December 2007 - 12:49 PM

Perfect de acord.

cum rezolvi acordarea XIII-lea salar persoanelor care nu mai sunt angajati in luna acordarii acesteia ?
pe statul de plata , impreuna cu angajatii existent , nu-i pot cuprinde .
pana in anul 2007 am determinat suma cuvenita , si pe stat de plata separat , stil "conventie civila" iam pus
cu retinere ass si impozit . deloc n-s convins ca e bine.................

#12 florika

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 297 Postari:

Postat 17 December 2007 - 01:42 PM

Ptr.cel de-al 13-lea salariu se face stat de plata care este document care se ataseaza la casa, apoi se insumeaza primele cu salariul realizat in luna platii acestora pe statul de plata "total" sa-i spun. Ptr.cei care nu mai sunt salariatii societatii in momentul platii se poate face un stat de plata separat iar sumele platite se vor trece in fisa fiscala a salariatului plecat in cursul anului.Cel putin eu asa am procedat.

#13 barasculia

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 28 December 2007 - 03:01 PM

Sunt angajata la SNN S.A de aproape 3 ani si in anul 2007 am lucrat efectiv 6 luni, dupa care am intrat in concediu medical pana la sfarsitul anului. O serie de drepturi salariale nu mi-au fost acordate pe motivul suspendarii CIM, si anume: restituirea unei garantii banesti dupa 3 ani de munca in cadrul SNN, prima de craciun si al 13-lea salariu. In legatura cu cel de-al 13-lea salariu va rog sa ma lamuriti si pe mine de ce nu mi-a fost acordat? Am lucrat 6 luni in acest ultim an si sunt in continuare angajat SNN. Si inca o intrebare: o persoana care a inceput sa lucreze de la 1 decembrie 2007 poate primi al 13-lea salariu si eu nu? Va multumesc pentru raspuns.

#14 Iza10

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 08 January 2010 - 03:51 PM

Garantia nu a fost restituita probabil din cauza ca contractul de munca nu a incetat ci a fost doar suspendat.
In ceea ce priveste salarul 13 in institutiile publice se acorda proportional cu perioada lucrata. Cred ca nu ti-au dat salarul 13 din cauza ca societatea la care lucrezi nu e institutie publica ci societate comerciala, mai precis societate pe actiuni. Din aceasta cauza nu au fost obligati sa-ti acorde salarul 13.
Totusi si la institutiile publice se poate sa nu se acorde salarul 13 in urmatoarele situatii:
- persoanelor care in cursul anului au desfasurat activitati profesionale nesatisfacatoare sau au savarsit abateri pentru care au fost sanctionate disciplinar
- persoanelor care au fost suspendate din functie sau au fost inlaturate din functie pentru fapte imputabile lor

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 11 January 2010 - 08:55 AM

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL