Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Suspendare activitate societate comerciala SRL - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 15

Salt la continut

Suspendare activitate societate comerciala SRL

325 replies to this topic

#281 criscont

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 12 Postari:

Postat 23 April 2010 - 10:39 AM

atat timp cat tu semnezi ca si administrator declaratiile acelea (sau bilantul) nu e nici o problema :frusty:

Vezi postarea&&&&&, la Apr 23 2010, 10:50 AM, a spus:

buna ziua,
am si eu o rugaminte daca m-a poate ajuta cineva : patronul meu ar vrea sa suspende societatea dar pe firma are o masina la care plateste impozit pe mijl.auto si calculeaza amortizare lunar.Intrebarea mea este daca in aceasta situatie se poate suspenda societatea si ce se intampla cu imp.pe mijl.auto.
multumesc anticipat
se poate suspenda dar nu mai faci amortizarea

#282 MirceaSCALAT

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 128 Postari:

Postat 23 April 2010 - 12:38 PM

Vezi postareaDana42, la Apr 21 2010, 08:47 AM, a spus:

Citeaza

MirceaScalat : CITAT(sand @ Apr 7 2010, 02:53 PM)
am o firma pe care as vrea sa o suspend datorita impozitului forfetar prea mare pentru posibilitatile mele. am platit forfetarul doar pentru lunaile mai si iunie 2009, pentru urmatoarele 9 luni sunt dator bugetului de stat. Pot suspenda activitatea firmei daca am datorii? Nu doresc regim derogatoriu - stiu ca pentru asta e obligatoriu sa fiu cu platile la zi.
Multumesc frumos.
Se poate insa e un DAR! Ramaii OBLIGAT LA PLATA IMPOZITULUI MINIM

Care este baza legala pentru afirmatia conform careia firmele aflate in inactivitate temporara, care NU beneficiaza de regim derogatoriu cnf. Ordinului 1221/2009, SUNT OBLIGATE LA PLATA IMP. MINIM ?

Normele CF precizeaza :
"11^5. Prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal nu se aplică societăților în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerțului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În situația în care contribuabilii intră în inactivitate temporară în cursul anului, prevederile art. 18 alin. (2) se aplică pentru perioada cuprinsă între începutul anului și data când societatea înregistrează la oficiul registrului comerțului cererea de înscriere de mențiuni. Dacă perioada de inactivitate temporară încetează în cursul anului, contribuabilii aplică prevederile art. 18 alin. (2) de la data încetării inactivității temporare, corespunzător cu perioada din an rămasă până la 31 decembrie."
Dacă vectorul fiscal nu este modificat prin depunerea D010, atunci "geaba" înscrierea suspendării la ORC. Logic și legal așa este, însă în România practica este mai DURĂ decât LEGEA.

Vezi postareacriscont, la Apr 23 2010, 11:39 AM, a spus:

atat timp cat tu semnezi ca si administrator declaratiile acelea (sau bilantul) nu e nici o problema :frusty:

Vezi postarea&&&&&, la Apr 23 2010, 10:50 AM, a spus:

buna ziua,
am si eu o rugaminte daca m-a poate ajuta cineva : patronul meu ar vrea sa suspende societatea dar pe firma are o masina la care plateste impozit pe mijl.auto si calculeaza amortizare lunar.Intrebarea mea este daca in aceasta situatie se poate suspenda societatea si ce se intampla cu imp.pe mijl.auto.
multumesc anticipat
se poate suspenda dar nu mai faci amortizarea
Vehicolul se trece în comodat către persoana fizică beneficiară a autoturismului.
Întru-cât în perioada suspendării, activitățile economico-patrimoniale generatoare de venituri încetează, amortisment nu se mai calculează, imobilizările intră în conservare, dar pot fi întstrăinate și folosite numai prin contracte de comodat, care este un contract civil prin care orice bun este întrăinat către o persoană capabilă a fi un bun proprietar, dar nu se înstrăinează DREPTUL DE PROPRIETATE.

#283 ionuca

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 57 Postari:

Postat 23 April 2010 - 01:13 PM

Intrebare:
Daca firma este suspendata pe 4.05.2009, si nu are regim derogatoriu, inseamna ca trebuia sa se plateasca impozit minim pana acum??? sau nu??
multumesc mult

#284 Doina P

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1143 Postari:

Postat 23 April 2010 - 06:43 PM

Daca este suspendata la REG COM ,nu platesti impozit , regimul detrogatoriu inseamna ca nu esti scutit de diversele declaratii catre ad. fin.,pe care trebuie sa le dai chiar cu zero.

#285 Contabil100%

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 28 Postari:

Postat 25 April 2010 - 12:36 PM

Am rugamintea sa nu mai dezinformati lumea!

AMORTIZAREA SE INREGISTREAZA LUNAR CHIAR SI IN CAZUL IN CARE FIRMA ESTE SUSPENDATA!!!
Cititi va rog cu atentie OMFP 3055/2009 unde scrie clar ca la MIJLOACELE FIXE AFLATE IN CONSERVARE SE INREGISTREAZA AMORTIZAREA LUNAR

Citez mai jos exact ce scrie in OMFP 3055/2009:

Art. 110
Alin 3
(3) În cazul în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, în funcție de politica contabilă adoptată, entitatea înregistrează în contabilitate o cheltuială cu amortizarea sau o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată.

Daca scrie clar in acest OMFP 3055/2009, de ce sustineti toti ca nu se inregistreaza amortizarea pe timpul suspendarii activitatii??? Ce argumente aveti?
Va rog sa argumentati rasupunsurile pe forum cu citate din legi, ordine, etc.

Multumesc!

#286 MirceaSCALAT

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 128 Postari:

Postat 26 April 2010 - 09:51 AM

Vezi postareaContabil100%, la Apr 25 2010, 01:36 PM, a spus:

Am rugamintea sa nu mai dezinformati lumea!

AMORTIZAREA SE INREGISTREAZA LUNAR CHIAR SI IN CAZUL IN CARE FIRMA ESTE SUSPENDATA!!!
Cititi va rog cu atentie OMFP 3055/2009 unde scrie clar ca la MIJLOACELE FIXE AFLATE IN CONSERVARE SE INREGISTREAZA AMORTIZAREA LUNAR

Citez mai jos exact ce scrie in OMFP 3055/2009:

Art. 110
Alin 3
(3) În cazul în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, în funcție de politica contabilă adoptată, entitatea înregistrează în contabilitate o cheltuială cu amortizarea sau o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată.

Daca scrie clar in acest OMFP 3055/2009, de ce sustineti toti ca nu se inregistreaza amortizarea pe timpul suspendarii activitatii??? Ce argumente aveti?
Va rog sa argumentati rasupunsurile pe forum cu citate din legi, ordine, etc.

Multumesc!
Citatul este CORECT!
Numai citirea lui este in diagonala si rupta din context.
Imobilizarile trecute in conservare pentru o societate care este in stare activa, deci deruleaza operatiuni patrimoniale care auc venituri societatii, va proceda conform politicii contabile adoptate, inregistând
-fie amortismentele aferente bunurilor conservate (ceea ce ar insemna incarcarea costurilor exploatarii curente cu consecinta deformarea rezultatelor exploatarii si deci reflectarea acestora eronat)
ori
-fie cheltuieli estimate pentru deprecierea imobilizarilor conservate, conform unor criterii tehnice de evaluare acceptate prin politicile contabile adoptate.

In situația în care societatea este INACTIVA deci nu mai deruleaza operatiuni patrimoniale generatoare de VENITURI, în mod evident orice determinare a unor «cheltuieli calculate» cu amortismentele este eronată principial, deoarece "uzura" imobilizărilor nu este parte a derularii activitatilor statutare ale societatii comerciale si deci nu sunt supuse reproducerii prin utilizare. Se poate admite ca uzura morala ar trebui calculata si inregistrata, insa in conturi inafara bilantului nicidecum in conturile de rezultate si concomitent afectate conturile bilantiare. Operatiunea nu are sens economic.
Argumentarea SCOLASTICA nu este cea mai stiintifica abordare in solutionarea problematicii CONTABILE, mai sunt si IAS-uri s.a.m.d.

De subliniat faptul ca art.110, alin.(3) din N.M. aprobate prin OMFP 3055/2009 este valabil in conditiile respectarii principiului continuitatii activitatii ori SUSPENDAREA este o situatie de violarea a principiului continuitatii.

#287 kristabella

Nou

• Members
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 30 April 2010 - 11:43 AM

Buna ziua! lamuriti-ma, va rog cu un aspect:

poate o soc com suspendata sa doneze o masina unei pers fizice?

multumesc anticipat,
k.

#288 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 30 April 2010 - 02:39 PM

Daca e suspendata nu cred ca poate dona masina caci se modifica patrimoniul societatii.
Chiar daca nu e suspendata firma o masina e prea scumpa pentru a fi donata. Operatiunile unei firme trebuie astfel efectuate incat sa aduca profit (direct sau indirect). In special nu se poate dona administratorului, actionarilor si rudelor acestora.
Poate daca e casata s-ar mai putea vorbi de o donare, desi nici de asta nu sunt sigur, tinand cont ca se mai pot obtine bani buni din masini casate prin programul "rabla".
Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#289 wladimir

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 05 May 2010 - 09:51 AM

cum se procedeaza daca se suspenda activitatea unei firme dar se primesc facturi de Enel in perioada de suspendare?

#290 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 05 May 2010 - 12:44 PM

argumentatia d-lui Mircea Scalat, prezentata in postul 286, este excelent formulata ! :frusty: felicitari !

Vezi postareaMirceaSCALAT, la Apr 26 2010, 10:51 AM, a spus:

Operatiunea nu are sens economic.
Argumentarea SCOLASTICA nu este cea mai stiintifica abordare in solutionarea problematicii CONTABILE, mai sunt si IAS-uri s.a.m.d.

De subliniat faptul ca art.110, alin.(3) din N.M. aprobate prin OMFP 3055/2009 este valabil in conditiile respectarii principiului continuitatii activitatii ori SUSPENDAREA este o situatie de violarea a principiului continuitatii.

asta ar trebui sa ne ramana in minte ca mod definitoriu de abordare a oricarei probleme contabile, oameni buni : inainte de orice altceva, OPERATIUNEA TREBUIE SA AIBA SENS ECONOMIC !!!

si SA NU DENATUREZE CONTURILE BILANTIERE !

#291 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 05 May 2010 - 07:46 PM

Cum adica operatiunea de amortizare nu are sens economic? sau mai bine spus de ce nu este consemnata in contabilitate amortizarea sau deprecierea activelor corporale in caz de inactivitate, avand in vedere ca economicul preleva juridicul ?
46. (3) Exemple de situatii cand se aplica principiul prevalentei economicului asupra juridicului pot fi considerate: incadrarea, de catre utilizatori, a contractelor de leasing in leasing operational sau financiar; incadrarea operatiunilor la vanzare in nume propriu sau comision, respectiv consignatie; recunoasterea veniturilor, respectiv a cheltuielilor in contul de profit si pierdere sau ca venituri in avans, respectiv cheltuieli in avans;??.

Nu se specifica nicaieri ca pct.110 alin.(3) sau pct. 186 se aplica numai in caz de continuitate a activitatii societatii. Astfel se inregistreaza amortizarea lunara, precum si, la finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta sau exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza- doar ca, situatiile financiare anuale nu se vor intocmi conform principiului continuitatii activitatii.
Pct.38
(2) O entitate nu va intocmi situatiile financiare anuale pe baza continuitatii activitatii daca organele de conducere stabilesc dupa data bilantului fie ca intentioneaza sa lichideze entitatea sau sa inceteze activitatea acesteia, fie ca nu exista nicio alta varianta realista in afara acestora. Deteriorarea rezultatelor din exploatare si a pozitiei financiare, ulterior datei
bilantului, indica nevoia de a analiza daca presupunerea privind continuitatea activitatii este inca adecvata.
(3) Daca administratorii unei entitati au luat cunostinta de unele elemente de nesiguranta legate de anumite evenimente care pot duce la incapacitatea acesteia de a-si continua activitatea, aceste elemente trebuie prezentate in notele explicative. In cazul in care situatiile financiare anuale nu sunt intocmite pe baza principiului continuitatii, aceasta informatie trebuie prezentata, impreuna cu explicatii privind modul de intocmire a acestora si motivele care au stat la baza deciziei conform careia entitatea nu isi mai poate continua activitatea. Evenimentele sau conditiile ce necesita prezentari de informatii pot aparea si ulterior datei bilantului.

Aceasta postare a fost editata de Lexiroxi: 05 May 2010 - 07:47 PM

#292 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 09 May 2010 - 06:55 PM

Conform Ordinului 1.786 din 28 aprilie 2010 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in MO 292 din 5 mai 2010:
ART. 5
(2) Anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor aflati in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, se efectueaza cu data de intai a lunii urmatoare celei in care starea de inactivitate temporara a fost inscrisa in registrul comertului.

La data anularii inregistrarii in scopuri de TVA se anuleaza si Certificatul de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.

#293 acarmenp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 10 May 2010 - 10:17 PM

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoare privinta. Am preluat un SRL (o alimentara) cu un stoc de marfa cu o valoare de 90 000 lei. Administratorul si-a mai deschis acum o intreprindere individuala si ar dori sa preia pe intreprinderea individuala doar o parte din stoc adica in jur de 50000 lei, iar SRL-ul sa-l suspende. Este posibil ca diferenta de marfa de 40000 sa raman in stocul societatii? Sau societatea poate sa vanda diferenta de marfa nepreluata de 40.000 catre administrator? In aceste conditii se vinde cu bon fiscal sau factura?
Va multumesc

#294 Brigante

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 270 Postari:

Postat 11 May 2010 - 03:21 PM

Vezi postareaLexiroxi, la May 9 2010, 07:55 PM, a spus:

Conform Ordinului 1.786 din 28 aprilie 2010 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in MO 292 din 5 mai 2010:
ART. 5
(2) Anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor aflati in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, se efectueaza cu data de intai a lunii urmatoare celei in care starea de inactivitate temporara a fost inscrisa in registrul comertului.

La data anularii inregistrarii in scopuri de TVA se anuleaza si Certificatul de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.

Eu am suspendat activitatea in iunie 2009. Inseamna ca sunt neplatitor de TVA din iulie 2009, dar am depus deconturi de TVA, inclusiv la martie 2010.
Ce fac cu soldul TVA de recuperat din balanta? L-am pierdut? Se duce naibii, asa ca o dovada de solidaritate cu guvernul BB?
Are rost sa mai zic ca nu mi se pare corect?

#295 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 12 May 2010 - 09:08 PM

Vezi postareaBrigante, la May 11 2010, 04:21 PM, a spus:

Eu am suspendat activitatea in iunie 2009. Inseamna ca sunt neplatitor de TVA din iulie 2009, dar am depus deconturi de TVA, inclusiv la martie 2010. Ce fac cu soldul TVA de recuperat din balanta? L-am pierdut?
Nu, TVA-ul de recuperat nu-l pierzi, il preiei in primul Decont de TVA de dupa reactivarea societatii, la schimbarea vectorului fiscal sau il treci pe cheltuieli si depui ultimul Decont cu zero, daca iti anuleaza din oficiu Cerificatul de inregistrare in scopuri de TVA . In cazul in care lichidezi societatea, in Balanta de lichidare vei inchide si acest TVA de recuperat.

Aceasta postare a fost editata de Lexiroxi: 12 May 2010 - 09:09 PM

#296 Doina P

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1143 Postari:

Postat 12 May 2010 - 09:34 PM

Parerea mea este : sigur ca poti s-o vinzi ,doar comertul este activitatea firmei .Valoarea mi se pare mare pt. bonuri fiscale , deci indicata este factura

#297 Brigante

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 270 Postari:

Postat 13 May 2010 - 05:58 PM

Oricum, eu astept sa primesc decizia de anulare a Certificatului de inregistrare TVA.
In acest moment, pe saitul finantelor si pe VIES, firma apare ca platitoare de TVA, chiar daca are suspendata activitatea.
Cred ca daca primesc decizia de anulare TVA va trebui sa inchid soldul TVA de recuperat din balanta. Pe cheltuieli deductibile sau nedeductibile, ramane de vazut.

Finalul e ca pierd TVA-ul.

#298 krisztina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 13 May 2010 - 06:47 PM

Buna ziua! O societate care are in derulare un leasing pentru o autoutilitara, isi poate suspenda activitatea la ORC pentru 3 ani? Mentionez si faptul ca, Contractul de leasing va expira peste 1 an. Si faptul ca are datorii la bugetul de stat o impiedica sa-si suspende activitatea? Multumesc.

Aceasta postare a fost editata de krisztina: 13 May 2010 - 06:49 PM

#299 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 13 May 2010 - 07:01 PM

Inchideti leasing-ul inainte de suspendare, daca nu se poate achita, faceti un ct. de cesiune.
Se poate suspenda activitatea la Reg. Com. si daca soc. are datorii la stat, doar ca nu va putea beneficia de regimul derogatoriu si...datoriile+ maj. de intarziere tot vor trebui platite.

Dana

#300 pupici

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 29 May 2010 - 12:53 PM

Buna tuturor

Am si eu o nelamurire in cazul suspendarii activitaii unui SRL ce se intampla cu stocul de marfa existent la momentul respectiv? Am infiintat o Intreprindere Individuala si as dori sa trec stocul de marfa pe aceasta II, dar fara sa il vand si sa incasez astfel venituri si sa platesc TVA la stat pt SRL.
Poate sa-mi sugereze cineva vreo modalitate legala de a trece stocul de marfa de pe SRL pe II fara a plati nimic la stat? Este contracul de consignatie o varianta?
Multumesc anticipat .

Similar Topics Collapse

Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare

4 useri citesc topicul

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL