Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
incetare/desfacere CIM - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 5

Salt la continut

incetare/desfacere CIM

181 replies to this topic

#81 IULIANA1207

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 755 Postari:

Postat 02 July 2008 - 01:23 PM

(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.
CODUL MUNCII
[/quote]
As vrea sa cunosc un caz in care salariatul a reusit sa demonstreze asta...
iuliana

#82 mucho dolor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 462 Postari:

Postat 02 July 2008 - 01:59 PM

eu am demisionat fara preaviz
mi-a scris pe cartea de munca litera aferenta demisiei fara preaviz
la noul loc de munca (multinationala) nimeni nu m-a intrebat de ce am acel articol pe CM si nu 55 b

ce faci daca dupa o saptamana de munca descoperi ca angajatorul e un nemrnic, pleci imediat
crezi ca as mai sta 2 saptamani de dragul nemernicului sa-mi incheie cu 55 B?
iti poate inchide CM si cu art aferent faptului ca te-a dat afara ca i-ai spus adevarul (2 vorbe "bune")in fata si atunci ce faci? sa ma judec cu el?
NO WAY JOSE

#83 Tourette

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 02 July 2008 - 11:34 PM

La mijlocul lunii aprilie i-am spus administratorului ca vreau sa incetez activitatea in cadrul societatii. M-a luat cu replici de genul ca "noi am semnat un contract" care "ma protejeaza pe mine, dar si pe el", ca ar vrea sa ne despartim "prieteni", ca "exista si alte cai [mai putin placute] prin care se poate termina asta" etc. N-am inteles de ce mi-a spus toate astea. Nu am avut nici un conflict cu el niciodata. Vroiam pur si simplu sa plec. A zis ca e de acord cu o singura conditie: sa mai intocmesc un proiect. M-am gandit o clipa si am acceptat. I-am spus chiar atunci ca pentru intocmirea proiectului e nevoie de o expertiza tehnica. Nu am semnat nici o hartie, totul a fost verbal. Toate astea s-au intamplat pe la mijlocul lui aprilie 2008. Expertiza n-a venit nici pana in momentul de fata. Nu ma pot angaja in alta parte cu norma intreaga. Salariul nu l-am primit. Vreau sa plec si "in acte". Nu mai vreau sa-i fac proiectul cu care am fost de acord initial. Ce pot sa fac? Am asteptat destul expertiza. Intocmirea proiectului ar fi durat mai mult de 15 zile cat ar fi fost preavizul. Ma gandesc sa-mi depun preavizul acum. E obligat sa-l semneze? Poate sa refuze sa-l semneze? Sper sa ma puteti ajuta. Va multumesc.

#84 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 03 July 2008 - 08:40 AM

Angajatorul nu poate conditiona plecarea ta din firma sub nicio forma, singurul lucru pe care il poate face este sa-ti ceara preaviz, 15 sau 30 zile, depinde ce ai semnat. In cel mai rau caz iti dai demisia, si dupa expirarea perioadei de preaviz esti liber/a (nu-mi dau seama dupa nume).
Dragos

#85 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 03 July 2008 - 10:40 AM

mucho dolor, din cate stiam 55b nu implica preaviz.
Madalina

#86 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 03 July 2008 - 11:04 AM

Pai cum ar putea sa implice preaviz din moment ce de comun-acord partile stabilesc data cand inceteaza contractul.
Si 55b are la baza o cerere a salariatului nu o demisie.

Dar asta nu inseamna ca aliniatul care a generat discutia nu isi are rostul lui. Ganditiva la situatia in care un angajator nu va achita salariul vreo 3 luni, si tu ca angajat esti obligat ca in cazul in care ti-ai gasit de lucru in alta parte, sa stai si in preaviz 15 zile eventual tot neplatit.
Aliniatul 8 protejeaza angajatul de numeroase abuzuri pe care angajatorul le poate face si unii chiar le fac, faptul ca angajatii nu isi cunosc drepturile sau nu uzeaza de ele nu este problema mea... Iar o situatie ca cea de mai sus poate fi demonstrata foarte usor.
Angajatorii nu vor accepta niciodata sa se faca referire la aliniatul respectiv in deciziile de incetare din motive lesne de inteles (pai daca ITM-ul vedea asa ceva, ce s-ar intampla...).
Dragos

#87 Bandit

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 53 Postari:

Postat 03 August 2008 - 10:28 PM

Functia de "Director economic" este considerata functie de conducere ? Asfel preavizul in cazul demisiei fiind de 30 de zile?
Trebuie sa fac un CIM cu timp partial de 1 ora pe zi, cu funtia de "director economic" si nu stiu daca la preaviz trebuie sa trec sau nu 30 de zile.

#88 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 04 August 2008 - 05:43 AM

se incheie cim cu acordul ambelor parti, nu trebuie preaviz, art. 55 lit b codulmuncii

#89 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 04 August 2008 - 08:10 AM

Pt preaviz in cazul demisiei perioada este de 30 de zile calendaristice, iar pt preaviz in cazul concedierii perioada de preaviz este de 30 zile lucratoare.
Aceste perioade sunt valabile pentru functii de conducere.
Madalina

#90 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 04 August 2008 - 09:49 AM

Scuze, am citit printre randuri. Am ramas cu gandul la semnarea bilantului, varianta "CIM pentru 1 ora" si decizie de incheierea CIM-ului in acelasi timp. Clar, raspunsul meu nu e pe subiect.
Multumesc pentru intelegere.

#91 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 04 August 2008 - 11:14 AM

da, in cazul demisiei, preavizul pentru angajatii cu functii de conducere este de 30 de zile calendaristice. dar in cazul concedierii, eu stiu ca preavizul este de 20 de zile lucratoare, indiferent de functia ocupata.

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 05 August 2008 - 07:26 AM

#92 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 04 August 2008 - 09:02 PM

Conform art. 79 alin. (4) din Codul muncii, termenul de preaviz in cazul demisiei este cel prevazut in contractul individual de munca sau in contractele colective de munca si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa funcții de conducere.

Aceasta postare a fost editata de Lexiroxi: 04 August 2008 - 09:07 PM

#93 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 05 August 2008 - 01:30 PM

Vezi postareamadalinab, la Aug 4 2008, 09:10 AM, a spus:

Pt preaviz in cazul demisiei perioada este de 30 de zile calendaristice, iar pt preaviz in cazul concedierii perioada de preaviz este de 30 zile lucratoare.
Aceste perioade sunt valabile pentru functii de conducere.
de ce tot 30 de zile in cazul concedierii la fct. de conducere ??
Mada :biggrin: , eu nu am vazut decat cele 20 de zile lucratoare din CCMNN (si cele 15 din codul muncii), unde ai vazut cele 30 la concediere ?? plsss, zi-mi si mie, Mada draga :frusty: si multumesc anticipat.

#94 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 05 August 2008 - 02:28 PM

Da, aveti dreptate, sunt 20 de zile lucratoare pt concediere cf. CCMNN. Eu, insa, am intampinat opinii divergente la ITM, mi s-a intamplat in mai multe randuri sa nu mi se inregistreze contractele si nu am avut cu cine sa ma inteleg...le-am refacut.
Iertare pt. dezinformare. :frusty:
Aceeasi problema am avut-o pt demisie...Codul Muncii prevede termene maxime dar nu si obligatorii. Este obligatoriu 30 de zile calendaristice, nu dpdv al legii ci practic?
Madalina

#95 Bandit

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 53 Postari:

Postat 05 August 2008 - 06:28 PM

de asta am intrebat si eu, pt ca din cate se pare, legile sunt dupa cum vor inspectorii.
Mie la sector 6, pt functia de "director general" mi-a zis sa modific astfel pentru ca era vorba de functie de conducere.

L. Alte cauze:
a). perioada de proba este de: __________________________________________________________
b). perioada de preaviz in cazul concedierii este de 30 zile lucratoare, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii sau contractului colectiv de munca.
c). perioada de preaviz in cazul demisiei este de 30 zile calendaristice, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii sau contractului colectiv de munca.

Deci 30 zile si pct.'b' si la 'c' ...
Acum am de inregistrat un contract cu timp partial cu functia de director economic si nici nu mai stiu cate zile sa trec la punctele b si c.

#96 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 06 August 2008 - 08:00 AM

contractul colectiv de munca prevede un preaviz de 20 de zile lucratoare in cazul concedierii (art.74 al.2). nu stiu ce stie doamna aia de la ITMB.

"Acum am de inregistrat un contract cu timp partial cu functia de director economic si nici nu mai stiu cate zile sa trec la punctele b si c."
Indiferent ca e norma intreaga sau fractionata, preavizul are acelasi numar de zile.

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 06 August 2008 - 08:01 AM

#97 Bandit

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 53 Postari:

Postat 06 August 2008 - 01:29 PM

@MIKY2010
ai dreptate, dar... asa-i in tenis. cum ziceam mai sus: nu conteaza legile publicate in MOf, ci "legile" pe care le vor inspectorii.

Vezi postareaLexiroxi, la Aug 4 2008, 10:02 PM, a spus:

Conform art. 79 alin. (4) din Codul muncii, termenul de preaviz in cazul demisiei este cel prevazut in contractul individual de munca sau in contractele colective de munca si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa funcții de conducere.

iar in legatra cu art. 79 alin.4 din CM care spune ca termenul "nu poate fi mai mare de x zile" , de unde eu inteleg ca asta este valoarea maxima conform legii, nicidecum o valaoare obligatorie.
de unde tot eu inteleg ca, si daca trec 7 zile este perfect legal, pentru ca 7 zile nu "este mai mare nici decat 15 zile nici decat 30 de zile"

#98 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 06 August 2008 - 02:02 PM

Madalina, se pare ca ti-ai cerut scuze degeaba, uite ca si Bandit a patit la fel, ca sa vezi ... :frusty:

dragilor, dincolo de baza legala eu vreau sa stiu cum e cu practica fiindca asta ne omoara, chiar nu as vrea sa ma cert pe la ITM si nici sa ma intorc cu ctr. de m-ca la firma pt. o asa modificare, duca-se ... Doamne iarta-ma ! vor 30 de zile peste tot - le trec peste tot 30 de zile si gata ! nu e important la ce ctr am eu (per. determinata de doar o luna), nu e cazul sa fac n-spe drumuri pt. el - mai mult daraua decat ocaua :biggrin:

va multumesc mult pt. mesaje :thumbup:

#99 mvali

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 24 August 2008 - 03:42 AM

Trebuie sa i'mi dau demisia din functia de Project Manager. Este aceasta functie pozitie de conducere si eu sa ma incadrez la preaviz de 30 de zile? sau pot pune linistit 15 zile?
Si ar mai fi o problema: In acte (contractul de munca) sunt angajat ca analist programator. Ar fi trebuit angajatorul sa incheie alte acte pentru a'mi schimba incadrarea functiei?
Eu nu stiu ce a facut si nici ce nu a facut dat fiind ca noi semnam pana si statele de plata impaturite si luam banii in plic (la negru). Nu vreau sa fac galagie mare dar stiu ca s'a purtat urat (a intarziat actele cat a putut) cam cu toti care au plecat. Eu vreau doar sa plec cat mai repede si fara scandal.

#100 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 25 August 2008 - 08:39 AM

Analist programator nu este functie de conducere, iar faptul ca in companie (organigrama interna) ai ocupat pozitia de Project Managaer nu are importanta.
Dragos

Similar Topics Collapse

8 useri citesc topicul

0 membri, 8 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL