Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
incetare/desfacere CIM - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 8

Salt la continut

incetare/desfacere CIM

181 replies to this topic

#141 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 23 September 2009 - 08:17 AM

dupa cum am observat, si de aici de pe forum, si din experienta mea, practicile celor de la ITM(si nu numai) difera de la un judet la altul...
la noi, pot sa iti spun, ca si eu am avut contracte vechi, unde termenul de preaviz in cazul concedierii era cel de 15 zile lucratoare, dar la lichidare, trebuia sa-l acord pe cel actual, de 20 de zile.

#142 erind

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 23 September 2009 - 08:23 AM

Da acest lucru si eu am observat.
Multumesc mult pt timul acordat .
O sa incerc sa depun actele asa cum sunt......sa vedem ce se intampla.........daca se leaga de el vom face altul cu 20 de zile.
Oricum de acum in colo voi modifica si in contractele ce se vor intocmi nr. de zile de preaviz.......

Cu bine

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 23 September 2009 - 08:29 AM

#143 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 23 September 2009 - 08:29 AM

bafta :lostit (13):

#144 pnk

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 23 September 2009 - 06:15 PM

Buna. Mie la ITM Cluj mi-au zis azi ca daca in contractul de munca au fost trecute la data angajarii 15 zile de preaviz, atunci 15 zile trebuie acordate.

#145 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 24 September 2009 - 07:42 AM

da, din nou se potriveste zicala cate bordeie, atatea obiceie :wink:

#146 butelie

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 188 Postari:
  • Interests:timpul liber

Postat 26 September 2009 - 01:06 AM

Eu am avut si cu preaviz de 15 zile si nimeni nu mi-a zis nimic in judetele Olt , Dolj , Mehedinti , Arges , Valcea , Sibiu si in Bucuresti !

La cineva din Ploiesti i-au cerut preaviz cu 20 zile , la fel si in Hunedoara si Brasov !

Cred ca mai conteaza si nebagarea de seama din partea angajatilor ITM !

#147 alinalupis

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 12 October 2009 - 05:18 PM

buna am si eu pb si rog sa fiu ajutatacat mai repede posibil mi saoferit un loc de munca in strainatate iarplecare este pe 20 luna aceasta....ce trebuie ascriu in demisie findca nu am cum sa stau in preaviz 15 zile...lucrezla o societate de nivel national si nu stiu cum sama dresez sa ma inteleaga si sapot pleca fara a mai sta in preaviz perioada specificata multumesc

#148 cobieanu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 33 Postari:

Postat 18 November 2009 - 12:51 PM

Salutare uturor ,

Am o problemuta pe care nu stiu cum sa o rezolv .... la inceputul anului 2008 directorul general a fost demis din functie dar nu i s-a desfacut contractul de munca din mai multe motive printre care si acela ca trebuia sa restituie o suma de bani destul de maricica .... in toata perioada asta nu a mai fost trecut pe stat iar administratorul de acum vrea sa i se inchida contractul ... cum trebuie sa procedez? ..... cercetare disciplinara cum ca in toata aceasta perioada nu a mai venit la servici? se poate dupa aproape 2 ani de lipsa de la locul de munca :(((((((( ?

#149 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 19 November 2009 - 09:56 AM

Ar fi chiar culmea, spui ca fost dat afara in urma cu 2 ani si acum ii desfaceti CM pentru ca a absentat.
Dragos

#150 shayah_blue

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 19 November 2009 - 11:51 AM

Daca nu a mai fost trecut pe stat de atunci, poti face o decizie de incetare in care sa scrii ca CIM inceteaza cu acea data, iar numarul si data deciziei sa fie din anul curent, luna curenta, iar in termen de 5 zile trebuie depusa la ITM. Depinde cu ce art. vreti sa-i incetati CIM. Cel mai simplu ar fi cu 55 b

#151 cobieanu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 33 Postari:

Postat 19 November 2009 - 02:18 PM

se poate face o decizie cu data de atunci si sa fie inregistrata cu data de acum?

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 20 November 2009 - 11:04 AM

#152 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 19 November 2009 - 04:47 PM

Nu. E lovita de nulitate absoluta. Si trebuie sa aveti si dovada comunicarii.

#153 cobieanu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 33 Postari:

Postat 20 November 2009 - 09:46 AM

deci, pana la urma cum ma invatati sa fac? :((((( .... nu i s-a facut nicio comunicare in scris ..... nimic ....

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 20 November 2009 - 11:05 AM

#154 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 20 November 2009 - 11:09 AM

si eu sunt de aceeasi parere cu shayah_blue. faci decizia cu numarul si data de acum, in care scrii ca ii inceteaza contractul cu acea data, la care i s-a desfacut. de exemplu: decizia nr.X din data de 23.11.2009 in care spui ca in data de..2008 i se desface contractul.decizia trebuie depusa la ITM in termen de 5 zile, adica pana in 27.11, daca ea e datatat cu 23.

#155 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 20 November 2009 - 12:35 PM

Eu vorbesc serios ca necomunicarea deciziei in termen legal e lovita de nulitate absoluta.
Cititi pe portaljust.ro diverse spete
Codul Muncii art 76 Controlul și sancționarea concedierilor nelegale
Art. 76. - Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Art. 77. - În caz de conflict de muncă angajatorul nu poate invoca în fața instanței alte motive de fapt sau de drept decât cele precizate în decizia de concediere.
Art. 78. - (1) În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanța va dispune anularea ei și va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanța care a dispus anularea concedierii va repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere.

Tip: Decizie
Nr./Dată: 1964/M (26.10.2005)
Autor: Curtea de Apel Brașov - Secția Conflicte de Muncă
Domenii asociate: Contracte de muncă

De asemenea se va face vorbire despre actele în baza cărora intimata a procedat la desființarea postului.
Nefăcându-se nici o mențiune cu privire la motivul concedierii , intimata a emis decizia atacată cu nerespectarea dispozițiilor art. 74. lit a Codul Muncii.
De asemenea , în cuprinsul deciziei nu a fost menționată durata preavizului , făcându-se trimitere la Nota nr. 126/30.03.2005 , care reprezintă o înștiințare a contestatoarei cu privire la intenția intimatei de concediere și nu comunicarea preavizului , care trebuie să constituie o componentă a deciziei de concediere.
În aceste condiții instanța apreciază că intimata nu a respectat dispozițiile art. 74 lit. b Codul Muncii , în conformitate cu art. 76 din același cod " Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută."
Constatând nulitatea absolută a deciziei de concediere nr. 1072/19.04.2005 în raport de nerespectarea condițiilor imperative ale art. 74 lit. a și b Codul Muncii coroborat cu art. 76 Codul Muncii , instanța a admis în parte petitul 3 al acțiunii având ca obiect repunerea contestatoarei în situația anterioară emiterii actului de concediere , respectiv a obligat intimata să o reintegreze pe contestatoare în postul deținut anterior emiterii deciziei atacate și totodată a respins pretențiile constând în plata daunelor cominatorii de 1.000.000 lei fiecare zi de întârziere de la data pronunțării și până la data reintegrării efective , în caz de refuz , având în vedere că plata daunelor cominatorii vizează faza executării silite , când debitorul refuză executarea în natură a obligației.

Principalul efect al comunicării deciziei de concediere este acela al încunoștiințării persoanei în cauză despre încetarea contractului individual de muncă pentru ca această măsură să poată fi contestată în instanță , în temenul legal de 30 de zile. Practic decizia de concediere își produce efectele numai de la data comunicării. (...) Prin urmare lipsa oricărei comunicări nu face altceva decât să conducă instanța la ideea că partea contestatoare a atacat decizia în termen. De altfel instanța de fond a menționat în cuprinsul motivelor de recurs , faptul că " lipsa comunicării deciziei nu conduce la nulitatea acesteia , ci produce efecte numai de la data comunicării."

mai bine faceti act aditional de suspendare CIM pe perioada de 2 ani din urma si dati decizie acum

#156 VIVI1968

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 256 Postari:
  • Interests:mai multa informare si comunicare

Postat 20 November 2009 - 02:01 PM

Am inteles ca in 2008 a fost demis din functie.In ce baza? S-a facut decizie, ceva.Cum a fost demis ?A semnat ceva atunci , ca a luat la cunostinta de demitere? Da mai multe amanunte.
Poate in baza documentelor emise atunci poti sa inchei contractul acum.
vivi

#157 Florin_76

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1877 Postari:

Postat 20 November 2009 - 07:33 PM

Banuiesc ca a fost demis verbal fara a mai semna ceva.

#158 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 23 November 2009 - 09:54 AM

mihaela_cva, nu stiu de ce sustii ca nu se poate face o decizie care face referire la o data anterioara, atata timp cat numarul si data deciziei este de acum, iar eu in termen de 5 zile de cand am intocmit-o o depun la ITM. aici ma refer la modul general, nu neaparat la cazul lui cobieanu.
L130/ 1999 spune clar: art.2(2) angajatorii sunt obligati sa depuna la ITM... a) actele privind(...) incetarea contractelor individuale de munca, in termen de 5 zile de la perfectarea acestora.
deci in termen de 5 zile de cand le-ai intocmit, nu de cand a avut loc evenimentul, adica lichidarea. de ce ar fi nula aceasta decizie?

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 23 November 2009 - 09:57 AM

#159 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 23 November 2009 - 12:17 PM

Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris și trebuie să conțină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorități, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate și termenul în care salariații urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condițiile art. 64.
(2) Abrogat.

Art. 75. - Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.

#160 andrea

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 116 Postari:

Postat 23 November 2009 - 02:22 PM

Dar pentru a fi lovita de nulitate ea nu trebuie contestata in instanta? Adica atita timp cat fostul director nu spune nimic si nu contesta decizia este vreo problema? Intreb si eu ca am lacune in partea asta de juridic.

Andrea

Similar Topics Collapse

4 useri citesc topicul

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL