Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
impozitare pt microintreprindere - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 4

Salt la continut

impozitare pt microintreprindere

126 replies to this topic

#61 Claudiu Lichi

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 22 July 2008 - 10:37 AM

Exemplu e excelent, valoarea tranzactiei a fost putin mai mare deci si impozitul platit mai mare, undeva la 70.000 ron.
Cheltuieli am avut si inainte, incercam mereu sa le tin sub nivelul veniturilor, deci profitul era mic.
Cheltuieli ulterioare tranzactie: achizitionarea unei masini si participarea cu cca 50.000 ron la actiunile unei fabrici de mobila.
Oricum, impozitul pe 2007 mi-a fost recalculat pt tot anul, la toata suma primita, ca impozit de 16% si nu de 2%.
Intrebarea era daca nu era normal ca noul grila de impozitare sa se aplice incepand cu trimestrul sau anul urmator celui in care ai depasit plafonul.

Multumesc mult.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 04 December 2008 - 06:39 PM
citare mesaj anterior

#62 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 22 July 2008 - 09:29 PM

Vezi postareaSaluti2008, la Jul 21 2008, 08:21 PM, a spus:

Vezi postareadoiny, la Jul 16 2008, 09:49 PM, a spus:

Am si eu o nelamurire, o firma s-a infiintat in 27.12.2007 , la sfarsitul anului nu avea nici un angajat , dar a angajat in cele 60 zile cf legii.
Eu cred ca in 2008 , poate calcula impozit pe micro , deoarece se incadreaza in optiunea de a avea angajati in termen de 60 zile .
Multumesc mult

Pentru Trim 1 2008 ce impozit ai calculat?

Firma de la ORC a venit cu vector fiscal micro , cu salariati , am depus la sfarsitul anului declaratii pe 0 , iar primul contractul de munca e la 1.02.2008 . S-a incadarat in cele 60 zile , iar la sfarsitul anului avea in vectorul fiscal contributii salariale. In primul trim am calculat impozit micro 2.5 % , nu a avut cine stie ce activitate . Cred ca e Ok.

#63 andreea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 580 Postari:
  • Interests:Literatura, muzica, computere, masini....toate in egala masura.

Postat 23 July 2008 - 09:24 AM

Nu, nu se aplica cu trimestrul sau anul urmator decat daca se depaseste nr de salariati. A avut grija ONOR MF sa includa la exceptii depasirea plafonului de venituri. Daca se depaseste CA de 100.000 euro, se depune in termen de 30 zile declaratia 010 cu schimbarea vectorului fiscal de la micro la imp profit incepand cu 01.01. al anului in care s-a depasit si se calculeaza impozit pe profit de la incep anului. a procedat corect contabila.

#64 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 25 July 2008 - 09:09 PM

andreea, de unde ai informatiile acestea?
eu am o societate care a depasit plafonul in mai, am depus 010 cu trecere la impozit pe profit incepand cu 01/04/2008.
deci, cum ramane?! sau la finante fiecare face cum crede de cuviinta?!...se poate orice, nu? :wink:

am mai citit o data mesajul tau si mi-am dat seama ca am preluat gresit o informatie...ai precizat trecerea cu 01.01 - eu m-am gandit deja la anul urmator...
intr-adevar, calculul se face de la 01/01 dar trecerea se face in trimestrul depasirii...altfel, daca ai trecere cu 01/01 inseamna ca ai declarat eronat anterior imp/venit micro.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 25 July 2008 - 09:12 PM

Madalina

#65 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 26 July 2008 - 10:41 AM

Firma de la ORC a venit cu vector fiscal micro , cu salariati , am depus la sfarsitul anului declaratii pe 0 , iar primul contractul de munca e la 1.02.2008 . S-a incadarat in cele 60 zile , iar la sfarsitul anului avea in vectorul fiscal contributii salariale. In primul trim am calculat impozit micro 2.5 % , nu a avut cine stie ce activitate . Cred ca e Ok.
[/quote]

Chestia cu 60zile este ok, punctul 6 din norme la codul fiscal"cele 60 de zile se prelungesc si in anul urmator, dupa caz"
Daca te incadrezi si cu obiectul de activitate atunci esti micro pe 2008.

#66 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 26 July 2008 - 10:53 AM

Intrebare interesanta gasita pe site-ul mfinante.ro, asistenta contribuabil:
"Intrebare: O microintreprindere are un singur salariat care intra in concediu de maternitate, isi mai pastreaza statutul de microintreprindere in aceasta perioada ?
(introdusa la data de: 15 februarie 2008)"
"Raspuns dat de finante:Nu, deoarece nu mai indeplineste conditia de la art.103 lit.b) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru persoanele juridice care au un singur angajat care demisionează în cursul unei luni, condiţia prevăzută la art. 103 lit. b) din Codul fiscal se consideră îndeplinită dacă în cursul lunii următoare este angajat un alt salariat."
Mi se pare de prost gust, ca ditamai finantele, care vin sa ne controleze, sa confunde termenul de maternitate cu demisie.
Ce parere aveti, vis-a-vis de speta asta?

In categoria asta poate intra si cresterea copilului. Referitor la aceasta categorie, am citit un raspuns dat de o ad fin din alt judet, ca angajata/angajatul se ia in calcul la numarul de salariati, argumentand ca desi suspendat cim-ul, el figureaza in stat.

Aceasta postare a fost editata de Saluti2008: 26 July 2008 - 10:53 AM

#67 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 27 July 2008 - 02:16 PM

doiny, mai adaug ceva, esti micro pe 2008, dar trebuie sa tii cont de chestia cu 100000euro CA, in momentul in care depasesti nu mai esti micro.ok

#68 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 28 July 2008 - 07:57 PM

Iti multumesc mult de tot , m-am mai linistit.
De fapt stii la ce m-am gandit?
Codul fiscal, prevede ca sa ai intre 1-9 angajati, dupa care ne ducem la normele de aplicare a acestei prevederi si ajungem la concluzia ca se incadreaza in cele 60 zile permise de lege pentru a avea angajati , adica normele dezvolta de fapt ideea principala din Cod Fiscal.
As vrea sa citesti ceva ce mi s-a parut foarte interesant ,

In data de 16 septembrie 2008 are loc la Bucuresti conferinta din cadrul proiectului InfoTVA, destinata contribuabililor.

Participarea este gratuita, in limita locurilor disponibile, inscrierile se fac online completand formularul disponibil pe site-ul http://www.dccom.ro/infoTVA/index.php

Pentru mai multe detalii vizitati: http://infotva.mfinante.ro.

Sursa: M.E.F.

#69 coste

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 29 July 2008 - 02:48 PM

Buna,
Am o societate infiintata in urma cu 2 luni si ceva in urma(microintreprindere , neplatitoare de tva).
Problema este ca in termenul de 60 de zile n-am angajat inca pe nimeni. Vreau sa stiu ce se intampla daca acest termen este depasit ,
daca trebuie sa platesc ceva amenzi...? sau daca mi se modifica statutul si in ce fel.
Societatea poate functiona in conditiile actuale(fara angajat)?
Din lipsa de timp am omis aceste aspecte.

#70 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 30 July 2008 - 05:33 PM

Te transforma Administratia din oficiu in platitor pe Impozitul pe Profit.
De amenda , nu stiu , daca stie cineva vre-o situatie intampinata..
Poti functiona incontinuare ca societate platitoare de impozit pe profit.

#71 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 31 July 2008 - 12:21 PM

Vezi postareacoste, la Jul 29 2008, 03:48 PM, a spus:

Buna,
Am o societate infiintata in urma cu 2 luni si ceva in urma(microintreprindere , neplatitoare de tva).
Problema este ca in termenul de 60 de zile n-am angajat inca pe nimeni. Vreau sa stiu ce se intampla daca acest termen este depasit ,
daca trebuie sa platesc ceva amenzi...? sau daca mi se modifica statutul si in ce fel.
Societatea poate functiona in conditiile actuale(fara angajat)?
Din lipsa de timp am omis aceste aspecte.

din NM la CF
6. In cazul in care angajarea nu se realizeaza in termen de 60 de zile de la data eliberarii certificatului de inregistrare, microintreprinderea este platitoare de impozit pe profit de la data inregistrarii acesteia la registrul comertului. Perioada de 60 de zile se prelungeste in anul urmator celui pentru care s-a exercitat optiunea, dupa caz.

trebuie sa dai fuga la ad fin cu formularul 010 sa schimbi vectorul fiscal(in termen de 30zile)(poate te incadrezi fara amenda 500 lei, daca spui ca in urma cu 2 luni???, presupunem ca 30 zile de la data cand nu te-ai incadrat in pct.6), scoatere din evidenta imp pe venit micro, luare in evidenta imp pe prfit, amandoua cu data eliberarii certif de la reg com. In legutura cu imp si contrib salariale, logic, daca optase-si ptr micro te-ai inreg si cu "cearsaful" de obligatii ptr salarii, deci, scoti din evidenta si pe astea, in cazul in care in viitorul apropiat nu angajezi pe nimeni. Itrebarea inevitabila ai depus vre-o declaratie la 30.06.2008??

#72 coste

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 31 July 2008 - 02:21 PM

Din nefericire n-am depus nici o declaratie, iar mai nou mi-a venit o instiintare .

"Prin prezenta va aducem la cunostinta ca potrivit evidentei noastre, organizate in conformitate cu Ord. min. fin. publice nr1103/2003 privind Procedura de completare a vectorului fisca si de notificare a contribuabililor privind datele inregistrarii in vectorul fisca, pt perioada 06.2008 aveati obligatia depunerii , pana la data de 25.07.2008, a urmatoarelor declaratii fiscale"
1. declaratie prvind obligatiile de plata la bugetul de stat
imp.pe venit. microintr
imp. pe venit. din salarii si asimilate salariilor
2.declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale
si aici sunt: contributia de asigurari sociale, pt somaj, asig de sanatate etc..

Firma infiintata in 21.05.2008

M-am cam bagat cu capul in gard la momentul nepotrivit dar banuiesc ca exista modalitate de solutionare.

#73 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 31 July 2008 - 05:53 PM

21.05.2008data eliberarii certificatului(sper ca te-ai uitat la data eliberarii nu data inregistrarii!!!???-19.07.2008(60zile), aici mai exista o portita in termen de 20 zile de la incheierea contractului de munca se inreg la itm, DECI daca ai posibilitatea sa angajezi pe cineva cu 2ore, faci contractul de munca->incepe activitatea cu data de 15.07.2008(ne incadram in 60zile)(si nu mai pierzi micro, care banuiesc ca este important pentru tine), iar luni 4 aug 2008(nu cred ca se lucreaza cu publicul vineri 1 aug 2008, dar te interesezi!!), te duci DE URGENTA la itm si inregistrezi contractul.4 aug 2008 este ultima zi pentru contract.
pe urma mergi la ad fin, cu decl 100 si 102 pe 0 toate impozitele si contrib salariale(care trebuia depusa pana pe 25.07.2008) si le depui(incearca cu diplomatie sa depui fara amenda(500lei), fiind nou infiintata, argumenteaza ceva!!, nu a desfasurat activitate, abia acum am angajat pe cineva.....
daca vrei micro eu zic sa faci un efort

Aceasta postare a fost editata de Saluti2008: 31 July 2008 - 05:55 PM

#74 andreea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 580 Postari:

Postat 31 July 2008 - 09:13 PM

avand in vedere ca tot ce inseamna contracte, acte aditionale, incetari, state se preiau in sala mare, se poate duce de luni pana vineri intre orele 8:30, 16:00. problema este ca fiind firma noua, tb neaparat sa ajunga pana in ora 13:00 (sper sa fie valabil si vineri - asta nu mai tin minte, daca firmele noi se preiau si vinerea sau nu).

#75 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 31 July 2008 - 11:24 PM

daca e tevatura mai mare, cum spune colega, mai decaleaza 1-2 zile inceperea activitatii la contract, practic poti pana pe 19.07.2008 cel mai tarziu, dar de preferat putin mai devreme, sa nu fii chiar pe muche.ok

#76 Ligia Georgescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 403 Postari:

Postat 01 August 2008 - 07:16 AM

Cu 010 e termen 30 zile de la data expirarii celor 60 in care trebuia sa faca angajarea, deci ar mai fi timp.

#77 andraf

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 09 September 2008 - 08:51 PM

Vezi postareaandreea, la Jul 23 2008, 10:24 AM, a spus:

Nu, nu se aplica cu trimestrul sau anul urmator decat daca se depaseste nr de salariati. A avut grija ONOR MF sa includa la exceptii depasirea plafonului de venituri. Daca se depaseste CA de 100.000 euro, se depune in termen de 30 zile declaratia 010 cu schimbarea vectorului fiscal de la micro la imp profit incepand cu 01.01. al anului in care s-a depasit si se calculeaza impozit pe profit de la incep anului. a procedat corect contabila.

Trebuie sa merg cu balanta aferenta lunii cand se face depasirea celor 100.000 Euro alaturi de declaratia 010? daca am depasit plafonul de venituri in August 2008, pe declaratia 010 la impozitul pe profit scriu "luare in evidenta incepind cu 01.01.2008", iar data inregistrarii declaratiei sa nu depaseasca data de 30.09.2008?
Multumesc,

Aceasta postare a fost editata de andraf: 09 September 2008 - 08:53 PM

#78 andreea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 580 Postari:

Postat 10 September 2008 - 06:01 AM

da, tb sa mergeti cu balanta lunii in care ati depasit plafonul de 100.000 euro ca sa dovediti, dar pe 010 scrieti luare in evidenta cu 01.01.2008. se recalculeaza de la inceputul anului impozitul pe profit si se scad sumele deja platite ca micro ptr care se face cerere de transfer in fisa de platitor de la impozit micro la impozit profit. data inregistrarii declaratiei sa nu depaseasca 30.08.2008.

Aceasta postare a fost editata de andreea: 10 September 2008 - 06:02 AM

#79 andraf

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 12 September 2008 - 08:02 AM

Vezi postareaandreea, la Sep 10 2008, 07:01 AM, a spus:

da, tb sa mergeti cu balanta lunii in care ati depasit plafonul de 100.000 euro ca sa dovediti, dar pe 010 scrieti luare in evidenta cu 01.01.2008. se recalculeaza de la inceputul anului impozitul pe profit si se scad sumele deja platite ca micro ptr care se face cerere de transfer in fisa de platitor de la impozit micro la impozit profit. data inregistrarii declaratiei sa nu depaseasca 30.08.2008.

Cred ca ati vrut sa scrieti 30.09.2008...
Multumesc mult pentru confirmare. Am mai citit si alte topicuri despre acest subiect insa nimeni nu a intrebat cu ce document trebuie sa te prezinti alaturi de declaratia 010, ca sa dovedesti ca ai depasit cei 100.000 euro.
Legat de aceasta cifra 100.000 euro, pana acum depuneam decont de TVA trimestrial (si probabil ca se depune la fel pana la sfarsitul anului), dar de la anul va trebui sa trec la decont de TVA lunar, nu?
Trecerea la decont de TVA lunar se face prin declaratia 010 depusa pana la 31.01.2009, nu?
Multumesc inca o data,

#80 andreea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 580 Postari:

Postat 12 September 2008 - 06:24 PM

am scris ff bine 30.08.2008. avem la dispozitie 30 de zile de la producerea evenimentului. mai mergeti pe la administratiile financiare inainte sa contestati actele care va trebuiesc.
da, ptr TVA lunar depuneti 010 in ianuarie 2009.

Similar Topics Collapse

6 useri citesc topicul

0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL