Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
declaratia 101 - IMPOZIT PE PROFIT - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 8

Salt la continut

declaratia 101 - IMPOZIT PE PROFIT

236 replies to this topic

#141 patipatason

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 27 Postari:

Postat 15 February 2009 - 11:36 PM

am facut decl 101 si am urmatoarea situatie:

profit contabil 76316
pierderi din anii precedenti 90343
total ch neded 30171

profit fiscal: 76316+30171-90434=16053

cum inregistrez in contabilitate?
eu m-am gandit asa(cu acordul aga fireste):
scad 76316 din pierderi de recuperat si restul sumei o acopar din rezerve (nu cele legale, cele obtinute dupa impozitare)

121=117 76316 parte din pierderea fiscala
1068 = 117 14118 restul pierderii

cheltuielile neded se evidentiaza si ele cumva?

Practic s-a papat din profit suma corsp. ch neded, asa ca pierderile se acopereau integral.
Profitul fiscal trebuie evidentiat undeva in contabilitate?
Este bine cum am gandit eu?

multumesc

#142 milan

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 12 Postari:

Postat 16 February 2009 - 02:11 AM

daca am platit si declarat in 2008 impozit pe profit si prin declaratia 101 imi iasa de recuperat tot impozitul(o suma deloc neglijabila),cum se regularizeaza de catre finante? se compenseaza in 2009 cu alte datorii(viramente de exemplu) sau la termenele de plata a impozitului pe profit din 2009 se tine cont de el? de restituit nu cred ca se pune problema.

#143 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 16 February 2009 - 11:23 AM

Pt.Ela
Sper ca te-ai lamurit, in cazul tau daca in ct.666 nu ai decat ch.aferente ct.de leasing, acestea sunt integral deductibile, nu intri sub incidenta art.23, gradul de indatorare ar fi trebuit sa-l calculezi doar daca mai aveai si alte imprumuturi obtinute de la entitati cu ex.celor prevazute la alin.4, caz in care pt.ch.cu dobanda aferenta altor imprumuturi cu exceptia leasingului trebuia mai intai sa te incadrezi in limitele alin.5 lit.a si b ale art.23 si pe urma ale aliniatelor 1 si 2 ale art.23.
Dupa datele pe care le-ai scris va rezulta pierdere fiscala, in dec.2008 vei inregistra 691=4411-3294 ( doar dupa ce vei face calculul rezultatului fiscal), iar in decl.101 la rd.1 ramane 413397, la rd.2 treci toate ch.inclusiv chelt.cu imp.pe profit de 3294, la rd.24: 3294, rd.26 : 1092, rd.40.1 : 0, rd.46 : 3294 si in final vei avea im.pe profit de recuperat de 3294 la sf.anului (banuiesc ca nu ai pierdere fiscala de rec.din anii prec., nu ai scris nimic referitor la asta). Rezultatul fiscal din rd.39, in cazul tau pierdere trebuie sa coincida cu ceea ce ai completat in Reg.de evidenta fiscala. De fapt mai intai se completeaza acest Registru si pe baza calculelor si datelor din Reg. se completeaza D.101.
Numai bine !

Dana

#144 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 16 February 2009 - 12:20 PM

Pt.Milan
In anul 2009 la fiecare termen de plata al imp.pe profit declarati imp.pe profit de plata( daca aveti de plata imp.pe profit) si nu platiti pana la concurenta sumei de recuperat (debitul contului 4411 la 31.12.2008). Compensarea si restituirea sunt reglementate de articolele 116, respectiv 117 ale OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

Dana

#145 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 16 February 2009 - 01:08 PM

Pt.Patipatason

Citeaza

am facut decl 101 si am urmatoarea situatie:
profit contabil 76316
pierderi din anii precedenti 90343
total ch neded 30171
profit fiscal: 76316+30171-90434=16053
cum inregistrez in contabilitate?
1. In primul rand trebuie sa calculati si imp.pe profit aferent anului 2008: 16053x16%=2568 si sa il inregistrati in contabilitate in luna dec.2008: 691=4411 2568. Daca ati avut inregistrata o suma mai mare sau mai mica la imp.pe profit in contabilitate in cursul anului, faceti regularizarea pe diferenta si inregistrati doar diferenta cu plus sau minus prin art.691=4411, astfel incat la sf.anului soldul creditor al ct.4411 sa fie 2568 lei. Dupa inreg.imp.pe profit veti avea un alt profit contabil, diferit de 76316, de aceea am facut aceasta observatie.
2. Datele pe care le-ati trecut (profit contabil, pierderi din anii prec., ch.neded. etc.) se evidentiaza in Reg.de evidenta fiscala si se folosesc pt.calculul rezultatului fiscal, in cazul Dvs.profitului fiscal , care va fi declarat prin D.101.
3. Profitul contabil este profitul care rezulta din balanta si este reglementat de Ordinul 1752/2005, modificat de Ordinul 2374/2007 :" 222. - (1) În contabilitate, profitul sau pierderea se stabileşte cumulat de la începutul exerciţiului financiar.
(2) Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia şi reprezintă soldul final al contului de profit şi pierdere.
(3) Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectuează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(4) Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se înregistrează prin articolul contabil 129 = 106. Profitul contabil rămas după aceasta repartizare se preia in contul 117, de unde urmează a fi repartizat pe celelalte destinaţii legale.
(4) Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, se înregistrează prin articolul contabil 129 «Repartizarea profitului» = 106 «Rezerve». Profitul contabil rămas după această repartizare se preia la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale în contul 117 «Rezultatul reportat», de unde urmează a fi repartizat pe celelalte destinaţii legale. Evidenţierea în contabilitate a destinaţiilor profitului contabil se efectuează după adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor care a aprobat repartizarea profitului, prin înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite acţionarilor sau asociaţilor, rezerve şi alte destinaţii, potrivit legii. Entităţile nu pot reveni asupra înregistrărilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.
Profitul fiscal NU se inreg.in balanta, se calc.separat in Reg.de evidenta fiscala pt.a determina impozitul pe profit datorat statului si este reglementat de Codul fiscal .
CF :''Art. 26. - (1) Pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora." Incepand cu anul 2009 pierderea fiscala se rec.in urmatorii 7 ani , nu 5 ani.
Ch.nedeductibile este recomandat sa se inregistreze in balanta in conturi analitice distincte pe masura efectuarii lor, cu exceptia celor care nu se pot calcula decat dupa incheierea exer.financiar, calcul evidentiat in Reg.de evidenta fiscala.

Aceasta postare a fost editata de Dana42: 16 February 2009 - 01:13 PM

Dana

#146 alina79

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 42 Postari:

Postat 16 February 2009 - 02:35 PM

Vezi postareamilan, la Feb 16 2009, 04:11 AM, a spus:

daca am platit si declarat in 2008 impozit pe profit si prin declaratia 101 imi iasa de recuperat tot impozitul(o suma deloc neglijabila),cum se regularizeaza de catre finante? se compenseaza in 2009 cu alte datorii(viramente de exemplu) sau la termenele de plata a impozitului pe profit din 2009 se tine cont de el? de restituit nu cred ca se pune problema.

chiar si eu am cazul asta. Deci poti tine cont la urmatorul termen de plata al impozitului pe profit, dar daca este vorba de o suma mare (dupa cum ai spus), fa o cerere de compensare cu alte obligatii bugetare. Eu am compensat cu TVA si contributii salariale, luna aceasta si urmatoarea nu mai fac nici o plata.

#147 Liliana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 109 Postari:

Postat 16 February 2009 - 03:05 PM

o intrebarica:
101 face referire la impozitul declarat in cursul anului, pentru a fi scazut de la plata, dar nu face referire la impozitul de anul trecut, pe care n-am unde sa-l trec in aceasta decl.. Sunt cazuri cand este impozit de recuperat de la raportarea 101 a anului trecut.
Sper sa nu fie vreo problema de blocare de conturi pentru recuperare suma de plata a imp. pe profit.
Mai are cineva cazul asta?

#148 ela d

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 240 Postari:

Postat 16 February 2009 - 07:28 PM

Sarut mana Dana! :frusty:

#149 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 16 February 2009 - 08:25 PM

Te pup, Ela! :frusty:

Pt.Liliana
Nu confunzi plata cu declararea ?

Dana

#150 Liliana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 109 Postari:

Postat 17 February 2009 - 04:19 PM

Vezi postareaDana42, la Feb 16 2009, 08:25 PM, a spus:

Te pup, Ela! :frusty:

Pt.Liliana
Nu confunzi plata cu declararea ?
Eu nu cred ca fac o confuzie... dupa intelegerea mea.
Am platit in plus 200 lei la sfarsitul anului 2007 in contul imp. pe profit. De atunci n-am mai avut imp. de plata, decat acum la sfarsitul lui 2008.
Din decl. rezulta suma de plata. Eu am platit, mai putin 200... ma gandeam sa nu am probleme ceva... pentru ca logic ar fi sa nu am, pentru ca 101 nu specifica ceva de . Dar nu stiu cum gandesc angajatii administratiei... O mai fi cineva in situatia mea?

#151 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 18 February 2009 - 09:20 AM

Pt.Liliana
Declaratia anuala a imp.pe profit nu are nici o legatura cu plata, rambursarea sau alte operatiuni. Te sfatuiesc sa mergi la Adm.Financiara si sa ceri Fisa RON in care vei gasi ceea ce ai declarat de plata sau de rambursat, platile efectuate, sumele de rambursat, eventuale majorari de intarziere daca este cazul etc. si soldul pentru fiecare tip de impozite si taxe. In Fisa, dupa cum ai spus, ar trebui sa apara la imp.pe profit zero.

Dana

#152 Liliana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 109 Postari:

Postat 18 February 2009 - 10:11 AM

Dana, dupa cate vad, ai inteles ce vreau sa spun, chiar daca mi-a mai fugit tastatura de sub degete :frusty:
O sa merg la administratie sa vad care e treaba... si sper ca e buna...
Deci pana la urma suntem de acord ca are legatura declaratia cu plata, ca asta si urmarim ... sa platim cat am declarat, nu mai mult, nici mai putin :sad:

#153 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 18 February 2009 - 10:34 AM

Citeaza

101 face referire la impozitul declarat in cursul anului, pentru a fi scazut de la plata, dar nu face referire la impozitul de anul trecut, pe care n-am unde sa-l trec in aceasta decl..
.
In sensul acesta da, dar nu in sensul completarii in D.101 a sumelor de rambursat sau de plata, am citat mai sus postarea ta initiala.

Dana

#154 ade31

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 18 February 2009 - 03:28 PM

Salutare,
ma lamuriti si pe mine?
Daca la sf.an 2007 am avut pierdere 1000 lei, la sf. an 2008 am profit 1300 lei , intai ar trebui sa acopar pierderea din profitul impozabil al anului 2008 si apoi sa calculez impozitul pe profitul ramas, nu? Eu asa inteleg din Codul Fiscal
''Art. 26. - (1) Pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi."
Ar trebui sa inregistrez la 31.12.2008 impozitul pe 2008 691=441 208 lei
si dupa declaratia 101 sa revin in ianuarie cu storno?

#155 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 18 February 2009 - 03:59 PM

Poti sa imi explici cum ai facut calculul profitului la 2008 ?

Dana

#156 ade31

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 19 February 2009 - 10:26 AM

sunt doar cifre pentru exemplificare. Am presupus ca sf. an 2008 am avut 1300 lei profit x 16% = 208 lei impozit. Ma interesa daca se inregistreaza in decembrie impozitul pe profit, in cazul in care am de recuperat pierdere din 2007.

#157 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 19 February 2009 - 12:26 PM

Ti-am cerut lamuriri pt.ca ma interesa doar modul de calcul in mare : X venituri, Y chelt. etc. pt.ca am impresia ca nu ai inteles diferenta dintre profitul contabil si cel fiscal si cred ca faci niste confuzii, citez din textul tau : "Ar trebui sa inregistrez la 31.12.2008 impozitul pe 2008 691=441 208 lei
si dupa declaratia 101 sa revin in ianuarie cu storno? ". Tu vorbesti despre profit si pierdere fara sa spui daca te referi din punct de vedere contabil sau fiscal. Cu toate ca s-a mai discutat,: Rez.fiscal=Rez.contabil-Ven.neimpozabile+Ch.nedeductibile fiscal-Pierdere fiscala din anii precedenti. Acesta se impoziteaza, in balanta treci imp.pe profit 691=4411 si pe baza calculului din Reg.de evidenta fiscala a rezultatului fiscal anual se completeaza D.101. Ce sa mai stornezi in ian.???
Pt. alte neclaritati mai cauta pe forum.

Dana

#158 ade31

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 19 February 2009 - 01:34 PM

multumesc pt. raspuns
da, nu am specificat, ma scuzi. Era vorba de rez.fiscal al anilor 2007 si 2008.

#159 Bngs

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 21 February 2009 - 11:11 PM

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Cine este raspunzator de corectitudinea declaratiei 101? Adica daca vine un control fiscal si considera ca unele cheltuieli trebuiau trecute nedeductibile in declaratia 101....cine este raspunzator ..administratorul societatii sau contabilul ?

#160 george_v

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 111 Postari:

Postat 23 February 2009 - 10:27 AM

declaratiile fiscale in acest moment sunt semnate de catre o singura persoana (bilanturile au dubla semnatura); acea persoana poate fi administratorul sau imputernicitul/salariatul sau; eventuale amenzi/dobanzi de intarziere in urma controalelor fiscale sunt in sarcina srl-ului, raspunderea fiind o problema interna, conform contractului dintre administrator si contabilul/imputernicitul sau. alte pareri?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 23 February 2009 - 11:25 AM
citare mesaj anterior

Similar Topics Collapse

12 useri citesc topicul

0 membri, 12 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL