Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
impozitul minim - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 7

Salt la continut

impozitul minim

593 replies to this topic

#121 mariusme

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 12 Postari:

Postat 15 July 2009 - 12:42 PM

Vezi postareaCristina M.Z., la Jul 15 2009, 12:48 PM, a spus:

A mai depus cineva declaratia 100 cu val. 0 la impozitul minim?

Salut tuturor !

Nu am depus declaratie 100 pe 0 dar ma pregatesc sa depun (asta pe luni sau marti, 20 sau 21 iulie).

Este vorba despre o firma fara activitate de la infiintare (in 2006) si pana in prezent si care din 25 mai 2009 a fost declarata si inactiva pe 3 ani la Registrul Comertului. Ar mai ramane perioada 1 mai - 25 mai ...

#122 Iulian Motoroiu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 15 July 2009 - 03:03 PM

Oare de ce nu ma mira atitudinea statului fata de contribuabil.
Oricum iti multumesc Mihaela_cva pentru raspuns.

Aceasta postare a fost editata de Iulian Motoroiu: 15 July 2009 - 03:04 PM

#123 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 15 July 2009 - 03:31 PM

eu zic sa nu depui pe zero, ci sa calculezi imp min pe per 01-25 mai cand firma era activa, altfel oricum ti-l calculeaza ei si pot sa iti dea si amenda pt decl eronata.

#124 evvy

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 15 July 2009 - 08:03 PM

Va rog lamuriti-ma si pe mine.
In OUG34.pct.5 scrie:"....Prin exceptie d la prevederile alin.(6),contribulabilii prevazuti la alin (1),nou infiintati efectueza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei transe de venituri totale ,prevazut la art.18 alin (3) ,recalculat in modcorespunzator pentru perioada impozabila respectiva."
Deci supa parerea mea contribuabilii noi infiintati de la art.34 alin(1) din din Legea 571/2003 (toti ,nu numai de la lit.a,ci si de la lit.b!!!) platesc impozitul minim de 2200 corespunzator prioadei impozabile.

IN HG.488 normele de aplicare a modificarii ,la pct.11.6 scrie:"Contribuabilii infiintati in cursul anului nu intra sub incidena prevederilor art.18 alin.2 pentru anul in vcare se inregistreaza la oficiul registrului comertului,insa acestia sunt obligati la determinarea impozitului pe profit potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal".

Adica ei nu compara impozitul pe profit cu impozitul minim prevazut transelor de venit ,cum este prevazut in art.18 alin.2 ci vor plati conform art.34 alin.7 (modificat prin OUG.pct.5!!)

din cele mai sus aratate am inteles ca noii infiintati platesc impozit minim aferent primei transe de venit(2200 lei).

In Ordin 1290 ,privind modelul formularului 100 ,la pct.3.2 ...

"randul 1.1 nu se completeaza pentru pozitiile 2,3 si 4 din nomencaltorul obligatiilor de plata la bugetul de stat de catre contribuabilii prevazuti la..................,cei infiintati in cursul anului ,cei aflati in inactivitate temporar...."

Deci nu mai declar si platesc impozitul minim!

Ce fac atunci ,declar la datorat platile anticipate prevazut la pct.5 din ordonanta???

Va multumesc!

#125 OANITA

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 15 July 2009 - 11:22 PM

am intalnit o situatie in calcularea impozitului forfetar.Poate ma ajuta cineva ca eu nu inteleg :lostit (13):
O societate are de recuperat impozit profit la 30.06.2009 = -7.500 ron iar impozitul forfetar cf.C.A.din 2008 este de 1.433 ron.ii fac OP pe suma de 1.433 ron, nu ? eu asa am inteles din lege, insa cativa colegi ma contrazic si spun ca nu are nimic de plata ca are impozit profit de recuperat si se scade forfetaru.
ma poate ajuta si pe mine cineva ? :biggrin:

#126 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 16 July 2009 - 12:55 AM

nu, se face compensarea cu impozitul pe profit platit in plus, dar verifica fisa rol. Speram ca aceasta compensare sa o faca finantele automat, fara sa depunem cerere

#127 ConDor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 51 Postari:
  • Interests:muzica

Postat 16 July 2009 - 11:04 AM

Vezi postareaIulian Motoroiu, la Jul 15 2009, 06:06 AM, a spus:

Referitor la cazul I,eu am inregistrat deja in trim I un impozit pe profit de 6.000 lei care este cu mult mai mare decat cel minim pentru perioada de raportare, daca la perioada de raportare ne referim trim. I + trim. II cum era cazul pana acum? Daca iau toata perioada impozitul minim pentru 01.01 - 30.06.2009, 8600/12*6 luni =4.300 lei.
Declarat si platit = 6.000 lei
Impozit minim = 1.433 lei
Ceea ce imi spui tu in ambele cazuri este ca nu trebuie sa tin cont de nici un fel de ce am declarat si platit in primul trimestru, indiferent de suma platita. Cu alte cuvinte puteam sa platesc impozit pe profit pentru trim. I 1.000.000 lei ca oricum nu mi-l ia nimeni in calcul, asta sa inteleg?
Exact! Incepand cu trim.II 2009, ai obligatia de a plati la finele fiecarui trimestru, cel putin suma minima prevazuta conform OUG 34, chiar daca la trim.I ai platit 1000000 lei (avand profit), iar ulterior ai inregistrat pierdere. Astfel, asa cum am aratat, desi conform calculului impozitului pe profit, incepand cu trim.II (presupunund ca firma inregistreza pierdere) ar trebui sa inregistrezi 691=441 cu minus (reprezentand sumele achitate in trim.I), conform prevederilor OUG 34, datorezi (si evident trebuie sa inregistrezi) acel impozit minim prevazut, calculat pentru 2 luni in cazul trim.II, si cate 3 luni in cazul trimestrelor urmatoare.
Ca sa fim la fel de exacti, trebuie sa specificam ca, pe trim.IV, exista posibilitatea de a nu declara nimic, cu conditia de a definitiva incheierea exercitiului financiar (si depune declaratia 101) pana la 15 februarie.
Acea suma ipotetica de 1000000 lei, platita in plus la trim.I se va regulariza dupa definitivarea inchiderii exercitiului financiar, urmand a se recupera ulterior, conform prevederilor legale. Pentru a clarifica si mai mult problema, mergand pe exemplul tau, sa presupunem ca la finele trim.I s-a calculat si platit 1000000 lei impozit pe profit, iar in trimestrele urmatoare societatea a inregistrat pierdere fiscala la finele fiecarui trimestru, inclusiv la incheierea exercitiului. Societatea datoreaza un impozit pe profit stabilit la nivelul impozitului minim, conform OUG 34 de 1433 lei pentru trim.II si cate 2150 lei pentru trim.III si IV. In momentul intocmirii declaratiei 101 va rezulta ca societatea, desi inregistreaza pierdere fiscala, datoreaza un impozit pe profit pentru anul 2009 de 5733 lei (1433+2150+2150). Prin declaratiile 100 depuse in cursul anului s-a declarat suma totala de 1003583 lei (1000000+1433+2150+nimic pentru trim.IV, ca facem inchiderea pana la 15.02). Rezulta un impozit pe profit de recuperat de 997850 lei (1003583-5733). Sper ca am reusit sa ma fac mai bine inteles…

#128 eronika

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 16 July 2009 - 12:36 PM

Vezi postareaOANITA, la Jul 16 2009, 12:22 AM, a spus:

am intalnit o situatie in calcularea impozitului forfetar.Poate ma ajuta cineva ca eu nu inteleg :lostit (13):
O societate are de recuperat impozit profit la 30.06.2009 = -7.500 ron iar impozitul forfetar cf.C.A.din 2008 este de 1.433 ron.ii fac OP pe suma de 1.433 ron, nu ? eu asa am inteles din lege, insa cativa colegi ma contrazic si spun ca nu are nimic de plata ca are impozit profit de recuperat si se scade forfetaru.
ma poate ajuta si pe mine cineva ? :biggrin:

Hotarare nr. 488 din 28/04/2009 (Hotarare 488/2009)

pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004

112. In aplicarea prevederilor art. 18 alin. (2) coroborat cu art. 34 alin. (15) lit. a) din Codul fiscal, pentru trimestrul II al anului 2009, la calculul impozitului datorat se vor avea in vedere urmatoarele:

a) calculul impozitului pe profit aferent trimestrului II, potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal;

b) incadrarea in transa de venituri totale anuale prevazuta la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal in functie de veniturile totale anuale inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile prevazute la art. 18 alin. (4) din Codul fiscal;

c) stabilirea impozitului minim corespunzator transei de venituri totale anuale, determinata potrivit lit. b), pentru perioada 1 mai 2009-30 iunie 2009;

d) compararea impozitului pe profit aferent trimestrului II cu impozitul minim calculat potrivit lit. c) si plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari.

Exemplul I

O societate comerciala a determinat la sfarsitul trimestrului al II-lea impozit pe profit in suma de 250 lei. Pentru incadrarea in prevederile art. 18 alin. (2) contribuabilul ia in calcul veniturile totale inregistrate la 31 decembrie 2008, determinand un impozit minim in valoare de 2.200 lei, corespunzator transei de venituri totale anuale in suma de 40.000 lei. Pentru perioada 1 mai 2009-30 iunie 2009 din trimestrul al II-lea impozitul minim se calculeaza in mod corespunzator prin impartirea impozitului minim anual la 12 luni si inmultit cu 2 (lunile mai si iunie), astfel: (2.200/12) x 2 = 367 lei.

Avand in vedere ca impozitul pe profit datorat pentru trimestrul al II-lea este in suma de 250 lei, iar impozitul minim calculat pentru aceeasi perioada este de 367 lei, contribuabilul are obligatia de plata a impozitului minim in suma de 367 lei.

Exemplul II

O societate comerciala a determinat la sfarsitul trimestrului al II-lea impozit pe profit in suma de 500 lei. Pentru incadrarea in prevederile art. 18 alin. (2) contribuabilul ia in calcul veniturile totale inregistrate la 31 decembrie 2008, determinand un impozit minim in valoare de 2.200 lei corespunzator transei de venituri totale anuale in suma de 50.000 lei. Pentru perioada 1 mai 2009-30 iunie 2009 din trimestrul al II-lea impozitul minim se calculeaza in mod corespunzator prin impartirea impozitului minim anual la 12 luni si inmultit cu 2 (lunile mai si iunie), astfel: (2.200/12) x 2 = 367 lei.

Avand in vedere ca impozitul pe profit datorat pentru trimestrul al II-lea este in suma de 500 lei, iar impozitul minim calculat pentru aceeasi perioada este de 367 lei, contribuabilul are obligatia de plata a impozitului pe profit in suma de 500 lei.

#129 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:
  • Interests:INFORMARE

Postat 16 July 2009 - 01:32 PM

evvy!
De ce ii bagi si pe cei de la lit b) cu cei de la a)?
Cei de la b) nu platesc impozit anticipat inca (urmeaza). Asadar, cele young, nu platesc i.min in anul infiintarii dar din anul urmator se supun i.min. in fct. de veniturile realizate in 2009.
Sper ca asta ai vrut sa zici.
%%%

#130 francesca2009

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 113 Postari:

Postat 16 July 2009 - 02:25 PM

Cand vom calcula impozitul pe profit in trim III, cum vom considera cheltuiala cu impozitul minim, declarat si platit in trim II, deductibila sau nedeductibila?

#131 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 16 July 2009 - 02:33 PM

Sper sa nu mai fie cazul. Cheltuiala cu imp.pe profit /forfetar declarat este nedeductibila, conform CF.

Dana

#132 francesca2009

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 113 Postari:

Postat 16 July 2009 - 02:34 PM

In trim I o SC a obtinut profit si a platit impozit pe profit. In trim II are pierdere si atunci declara impozitul minim. Poate compensa impozitul pe profit platit in plus cu impozitul minim datorat? Si daca nu, unde scrie?

#133 Kumiko

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 16 July 2009 - 03:02 PM

Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatorul caz:

Firma care si-a suspendat activitatea pe data de 15 mai 2009, am inregistrat imozitul forfetar pe cele 15 zile, respectiv 92 RON, in contabilitate am facut urmatoarea operatiune 691-441. Firma are de recuperat imozit in 441, in valoare de 300 RON. La inregistrarea facuta mi-a scazut automat din cei 300 RON valoarea pe care am inregistrat-o. Intrebarea mea este cand voi depunde dec. 100 completata astfel:

-02. Imp. pe profit datorat de pj. romane
-suma datorata = 0
-suma imp.minim =92 RON
-de plata =92 RON

Va trebui sa mai achit cei 92 RON sau compensarea se va face automat si la finante din cei 300 Ron de recuperat ?

Va multumesc.
Cris.

#134 ConDor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 51 Postari:

Postat 16 July 2009 - 03:43 PM

Pe parcursul exercitiului financiar obligatiile de plata ale impozitului pe profit sunt cele declarate trimestrial prin Declaratia 100. Conform noilor reglementari, la finele fiecarui trimestru, societatile datoreaza (declara) obligatii de plata privind impozitul pe profit, cel putin la nivelul impozitului minim stabilit (corespunzator numarului de luni aferent trimestrului), daca impozitul pe profit reiesit din calcul nu este mai mare decat nivelul minim.
La definitivarea incheierii exercitiului financiar, se calculeaza impozitul pe profit aferent anului si se depune in acest sens Declaratia 101. Daca acesta este mai mare decat impozitul minim annual stabilit conform grilei, atunci impozitul anual datorat este cel reiesit din calcul. Daca acesta este mai mic decat impozitul minim corespunzator grilei, atunci impozitul pe profit anual datorat este cel din grila. Diferenta dintre impozitul pe profit datorat pe anul respectiv (stabilit conform celor aratate anterior) si impozitul pe profit declarat in cursul anului prin Declaratia 100, reprezinta impozitul de recuperat. Acesta, evident, se poate recupera din obligatiile de plata viitoare.
Stabilirea faptului ca in cursul anului s-a platit un impozit pe profit in plus fata de cel datorat nu se poate face decat la incheierea exercitiului financiar si stabilirea impozitului anual pe profit, conform reglementarilor legale si Declaratiei 101. In urma inregistrarii Declaratiei 101 la Adm.Financiara se vor diminua obligatiile de plata declarate anterior depunerii acesteia (daca este cazul) si, bineinteles, vor rezulta sume achitate in plus. Din acest moment abia, din obligatiile de plata ulterioare vor putea fi scazute (compensate) aceste sume achitate in plus. Nu trebuie omis faptul de a verifica si fisa de platitor inainte!

#135 *ivonne*

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 16 July 2009 - 03:45 PM

buna ziua !
am nevoie de o parere avizata in legatura cu impozitul forfetar pt trim 2 ...
imp forfetar : 1433
imp profit: 600

Bineinteles se va plati 1433. Intrebarea mea e urmatoarea: as putea sa nu descarc o parte din marfa vanduta in luna iunie pentru a micsora cheltuielile si a inregistra un profit mai mare ? Marfa as descarca-o in iulie. E "incorect" dpdv contabil si fiscal? Consumul mat.(6021=3021) este obligatoriu de inregistrat in luna in care are loc facturarea acesora?

Aceasta postare a fost editata de *ivonne*: 16 July 2009 - 03:46 PM

#136 niki

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 168 Postari:

Postat 16 July 2009 - 03:56 PM

daca eu am de recuperat impozit platit mai mult in anii anteriori, trebuie sa platesc forfetarul obligatoriu?sau pot compensa?

multumesc anticipat.

#137 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 16 July 2009 - 04:12 PM

Cantitatea si valoarea care se descarca (iese din gestiune) rezulta in urma unui calcul (coeficient K etc.) si nu se pune cat vrea contabilul. Ea este proportionala cu cantitatea vanduta. Modul de descarcare influenteaza fiscalitatea deci ar putea fi controlata de fisc. In registrul fiscal ar trebui justificat (cred eu) si calculul lui 607, daca gestiunea e tinuta global valoric.
Iesirea materialelor din gestiune nu se face neaparat in luna intrarii ci in luna folosirii lor, deci cam in luna vanzarii produselor care inglobeaza aceste materiale (daca nu ai ciclu lung de fabricatie). Iesirea se face doar in urma completarii unui bon de consum (sau fise limita, reteta de fabricatie, deviz etc.), la data cand e nevoie de ele.

Aceasta postare a fost editata de nopris: 16 July 2009 - 04:17 PM

Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#138 ConDor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 51 Postari:

Postat 16 July 2009 - 04:26 PM

*ivonne*, intrebarea ta nu are nicio legatura cu impozitul "forfetar". Trecand peste asta, bineinteles ca e incorect ceea ce vrei sa faci, din toate punctele de vedere! Citeste putin Legea contabilitatii si principiile de baza si te vei lamuri singura, doar suntem pe un forum al contabililor! :lostit (13):

#139 Doina P

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1143 Postari:

Postat 16 July 2009 - 06:10 PM

Nu achiti, doar ai de recuperat, inregistrezi doar in conta 6911 4411=92 lei

#140 iohas2005

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 36 Postari:

Postat 16 July 2009 - 08:28 PM

Buna, am si eu o intrebare:
pentru o societate care a avut pierdere in anul 2008, impozitul minim se va calcula dupa formula
impozit minim anual/12*2 sau impozit minim anual/12*3?

Din discutiile de pe forum reiese ca se iau in calcul 2 luni, dar in OUG 34 la capitolul V , pct. 6 (17) se precizeaza: "In situatia in care contribuabilii prevazuti la alin (1) lit. a) au inregistrat in anul 2008 pierdere fiscala, acestia efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit in suma de o patrime din impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3)".
Imi scapa mie ceva?

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL