Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
declaratii pfa incepand cu luna iulie 2010 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 15

Salt la continut

declaratii pfa incepand cu luna iulie 2010

360 replies to this topic

#281 Zzuper

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 118 Postari:

Postat 30 August 2010 - 10:20 AM

Vezi postareaZzuper, la Aug 27 2010, 10:34 PM, a spus:

Vezi postareaVital, la Aug 27 2010, 06:35 PM, a spus:

Vezi postareaZzuper, la Aug 27 2010, 05:28 PM, a spus:

As avea si eu o nelamurire cu pensiile: daca am o I.I., activitatea este comert, cum se calculeaza CAS-ul?

venituri totale lunare - cheltuiele totale lunare (deductibile) = venitul net
venitul net * 10,5% = contribuția la CAS

Trebuie precizat dacă contribuția se rotunjește la leu întreg - în cazul firmelor aceasta este regulă și cred că și în acest caz se aplică (în orice caz eu am rotunjit).

Teoretic, o Î.I. ar putea să fie impusă și la norma de venit (cu trei condiții: 1. dacă nu are angajați; 2. se încadrează în nomenclatorul de activități pentru care este prevăzută impozitarea la norma de venit; 3. a optat pentru acest regim de impozitare). Caz în care venitul net lunar se determină prin împărțirea normei de venit anuale la 12 luni.

Luni am sa ma duc la Casa de Pensii si am sa ma informez personal, apoi revin cu informatia aici. Daca e asa cum spuneti, inseamna sa-i imbogatesc pe astia. :(

Am fost si am intrebat. Pentru cei in sistem real, nu se aplica OUG 58/2010, ci se merge pe acelasi mod de calcul ca si pana acum. 31,3% din suma declarata, dar nu mai mica de 1/4 din salariul mediu brut. Partea interesanta este ca mi s-a spus ca nu voi fi obligat sa platesc retroactiv pentru anul 2009 (pt care nu am platit), ci voi plati o amenda de 300 ron. Pai in cazul asta, n-as mai incheia nici un contract.

#282 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 30 August 2010 - 10:29 AM

Vezi postareamirceatim, la Aug 30 2010, 05:36 AM, a spus:

Solicitarea de retragere a declaratiei de asigurare incheiate de PFA pe Legea 19/2000 nu poate fi depusa decat in cazul in care se face dovada neincadrarii in categoriile de persoane care au obligatia legala de a depune aceasta declaratie (faliment, radiere de la Registrul Comertului, incheiere contract de munca). Am intrebat la Casa Nationala de Pensii, Serviciul contributii asigurati care este temeiul legal pentru retragerea vechii declaratii de asigurare incepand cu 1 iulie si mi s-a raspuns ca se lucreaza la un ordin de ministru care ar trebui sa iasa pana la finalul acestei luni si prin care sa se elimine persoanele fizice autorizate si titularii intreprinderilor individuale dintre categoriile de persoane asigurate obligatoriu prin Legea 19/2000 odata cu intrarea in vigoare a art. III din OUG 58/2010. In acest caz, retragerea si anularea declaratiei de asigurare ar trebui sa se faca prin efectul legii, iar sumele platite in iulie pe declaratia la Legea 19 sa se regularizeze cu sumele declarate si datorate pe noua declaratie pe OUG 58/2010.
Distractia va incepe daca va fi abrogata OUG 58/2010 la presiunea organizatiilor neguvernamentale (Societatea Academica din Romania, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului, Alianta Platitorilor de Taxe) si a organizatiilor de creatori (ziaristi, scriitori, artisti) care lupta pentru greva fiscala. O problema suplimentara la PFA cu venituri in sistem real este cea a lunilor cu pierdere fiscala (venituri brute mai mici decat cheltuielile, incasari mai mici decat platile) pentru care in procedura existenta nu este prevazuta modalitatea de declarare.
Daca se declara venit zero, atunci contribuabilul este defavorizat la nivel de an in lipsa unei regularizari. Procedura aplicabila la impozitul pe venit si contributiile de sanatate, de plati anticipate trimestriale la veniturile estimate conform deciziei emise de fisc si regularizare ulterioara pe baza deciziei finale emise de fisc conform declaratiei anuale de venit este mai corecta si tine cont si de platile efectuate deja in contul contributiilor sociale pe parcursul unui an.
Autoritatile declara ca incepand cu 25 septembrie vor putea fi facute declaratii si plati online prin sistemul eRomania dar sunt curios daca se vor tine de cuvant. Atasez un fisier cu punctele mele de vedere referitoare la problemele si disfunctionalitatile OUG 58/2000 si normelor sale de aplicare.
Va felicit pentru modul in care in ultima luna ati dialogat pe aceasta tema, informand comunitatea de persoane interesate privind situatia din teren.

Ți-am parcurs fișierul atașat - foarte bine scris! Un singur lucru l-am găsit unde am văzut că ești un pic în confuzie. Persoanele care obțin venituri din natură profesională au fost obligate să plătească cotele individuale la asigurările sociale nu prin modificarea codului fiscal, ci prin art. III din OUG 58/2010, articol care nu modifică sau completează codul fiscal, fiind de sine stătător.

Ai trimis cumva documentul celor de la Fisc, Ministerul Muncii?

Aceasta postare a fost editata de Vital: 30 August 2010 - 10:30 AM

#283 andur

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 201 Postari:

Postat 30 August 2010 - 10:29 AM

Iti multumesc mult, incep sa ma lamuresc !

#284 pfaderomania

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 30 August 2010 - 10:33 AM

Vezi postareaSorinhg, la Aug 27 2010, 10:15 PM, a spus:

Ar mai fi o problema de principiu: daca venitul net lunar este venitul brut lunar minus cheltuielile efectuate in scopul realizarii venitului respectiv (presupunand ca se incadreaza aici si contributiile), atunci pentru a calcula venitul net ar trebui sa cunoastem valoarea contributiilor, dar pentru a calcula valoarea contributiilor trebuie sa cunoastem valoarea venitului net.
Totusi, in conditiile in care inregistram cheltuielile in momentul platii, nu avem problema asta pentru ca venitul net lunar il calculam scazand platile lunare din incasarile lunare, deci vom lua in calcul valoarea contributiilor platite in luna respectiva (dar aferente venitului net din luna anterioara).

Eu stiu asa de la contabila: venitul net determinat pentru plata asig sociale este calculat: venit brut - cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri. In aceste cheltuieli nu intra cheltuielile cu asig sociale. Cheltuielile cu asig sociale: pensii, sanatate, somaj sunt deductibile numai din venitul anual declarat la directia de finante, adica platesti impozit 16% doar pe ce ramane dupa ce scazi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri si cheltuielile efectuale cu asigurarile sociale.
Si din cate stiu eu, penalitatile, amenzile nu sunt deductibile deloc, nici macar din venitul total anual.

#285 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 30 August 2010 - 10:35 AM

Vezi postareaZzuper, la Aug 30 2010, 11:20 AM, a spus:

Vezi postareaZzuper, la Aug 27 2010, 10:34 PM, a spus:

Vezi postareaVital, la Aug 27 2010, 06:35 PM, a spus:

Vezi postareaZzuper, la Aug 27 2010, 05:28 PM, a spus:

As avea si eu o nelamurire cu pensiile: daca am o I.I., activitatea este comert, cum se calculeaza CAS-ul?

venituri totale lunare - cheltuiele totale lunare (deductibile) = venitul net
venitul net * 10,5% = contribuția la CAS

Trebuie precizat dacă contribuția se rotunjește la leu întreg - în cazul firmelor aceasta este regulă și cred că și în acest caz se aplică (în orice caz eu am rotunjit).

Teoretic, o Î.I. ar putea să fie impusă și la norma de venit (cu trei condiții: 1. dacă nu are angajați; 2. se încadrează în nomenclatorul de activități pentru care este prevăzută impozitarea la norma de venit; 3. a optat pentru acest regim de impozitare). Caz în care venitul net lunar se determină prin împărțirea normei de venit anuale la 12 luni.

Luni am sa ma duc la Casa de Pensii si am sa ma informez personal, apoi revin cu informatia aici. Daca e asa cum spuneti, inseamna sa-i imbogatesc pe astia. :(

Am fost si am intrebat. Pentru cei in sistem real, nu se aplica OUG 58/2010, ci se merge pe acelasi mod de calcul ca si pana acum. 31,3% din suma declarata, dar nu mai mica de 1/4 din salariul mediu brut. Partea interesanta este ca mi s-a spus ca nu voi fi obligat sa platesc retroactiv pentru anul 2009 (pt care nu am platit), ci voi plati o amenda de 300 ron. Pai in cazul asta, n-as mai incheia nici un contract.

Unde, în ce județ și în ce țară ai fost? Informarea s-a făcut doar verbal sau are și un suport mai palpabil unde este scris negru pe alb răspunsul asumat al celor de la pensii? Verbal pot să-ți spună orice baliverne - nu răspund cu nimic. Solicită un răspuns în scris.

#286 Zzuper

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 118 Postari:

Postat 30 August 2010 - 10:50 AM

Craiova, Dolj. De ce nu ar fi adevarat? Eu aveam nevoie doar de o confirmare ca OUG 58 se aplica numai celor incadrati la norma de venit.

#287 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 30 August 2010 - 10:56 AM

Vezi postareapfaderomania, la Aug 30 2010, 11:33 AM, a spus:

Vezi postareaSorinhg, la Aug 27 2010, 10:15 PM, a spus:

Ar mai fi o problema de principiu: daca venitul net lunar este venitul brut lunar minus cheltuielile efectuate in scopul realizarii venitului respectiv (presupunand ca se incadreaza aici si contributiile), atunci pentru a calcula venitul net ar trebui sa cunoastem valoarea contributiilor, dar pentru a calcula valoarea contributiilor trebuie sa cunoastem valoarea venitului net.
Totusi, in conditiile in care inregistram cheltuielile in momentul platii, nu avem problema asta pentru ca venitul net lunar il calculam scazand platile lunare din incasarile lunare, deci vom lua in calcul valoarea contributiilor platite in luna respectiva (dar aferente venitului net din luna anterioara).

Eu stiu asa de la contabila: venitul net determinat pentru plata asig sociale este calculat: venit brut - cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri. In aceste cheltuieli nu intra cheltuielile cu asig sociale. Cheltuielile cu asig sociale: pensii, sanatate, somaj sunt deductibile numai din venitul anual declarat la directia de finante, adica platesti impozit 16% doar pe ce ramane dupa ce scazi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri si cheltuielile efectuale cu asigurarile sociale.
Si din cate stiu eu, penalitatile, amenzile nu sunt deductibile deloc, nici macar din venitul total anual.

În cazul unui angajat procedura este clară. La salariul brut se aplică procentele aferente contribuțiilor individuale la asigurările sociale (pensie 10,5%, sănătate 5,5% și șomaj 0,5%). Apoi din salariul brut se scad contribuțiile sociale individuale și deducerea personală. La venitul net astfel calculat se aplică impozitul pe venit de 16%.

Pentru o PFA, Î.I. etc. însă nu este prevăzută o astfel de procedură. Pentru ele se aplică prevederile art. 48 din codul fiscal "Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla". Ori respectivul articol spune următoarele:
(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
j) cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii pentru salariati si contribuabili, inclusiv cele pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale, potrivit legii;

Iar dacă, de exemplu, contribuția individuală la fondul de asigurări sociale (pensii) este inclusă în categoria chieltuielilor deductibile, atunci desigur aceasta va avea un impact asupra determinării venitului net lunar - în sensul diminuării acestuia, ceea ce este în avantajul PFA. Iar dacă celor de la Fisc, Pensii, Sănătate, Șomaj nu le convine acest lucru nu am ce le face - trebuia să se fi gândit mai bine la implicații! Lenea de a gândi, spun specialiștii în psihologie, este forma cea mai gravă a lenii.

În concluzie, puțin contează ceea ce afirmă contabilul tău sau chiar papa de la Roma atâta timp cât nu oferă argumente solide pentru poziția asumată. Eu mi-am exprimat poziția, am adus și argumente solide în apărarea ei. Aștept argumentele contabilului tău ca să o contrazică.

Aceasta postare a fost editata de Vital: 30 August 2010 - 11:02 AM

#288 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 30 August 2010 - 11:01 AM

Vezi postareaZzuper, la Aug 30 2010, 11:50 AM, a spus:

Craiova, Dolj. De ce nu ar fi adevarat? Eu aveam nevoie doar de o confirmare ca OUG 58 se aplica numai celor incadrati la norma de venit.

Unde scrie că OUG 58/2010 se aplică celor impozitați la norma de venit și nu se aplică celor impozitați la real? Sau care ar fi argumentele care ar susține o astfel de poziție, în opinia mea, fantasmagorică? Solicită-le, așa cum am mai spus, un răspuns oficial dat în scris. Altfel discutăm discuții!!!

#289 Zzuper

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 118 Postari:

Postat 30 August 2010 - 11:29 AM

Am sa "sap" mai adanc si am sa revin. Nu ma pronunt in totalitate pana nu sunt sigur 100% pe ceea ce spun. ;) Sincer, mie mi-ar conveni mai mult partea pe care o invoca ei, cu 31,3%, decat 10,5% din venitul meu net.

Mica mea dilema este ca nefiind angajat nicaieri, cred ca in mod normal as plati 31,3% din 1/4 salariu mediu, adica acelasi procent ca si cand as fi angajat undeva (si partea angajatorului si partea angajatului).

Aceasta postare a fost editata de Zzuper: 30 August 2010 - 11:31 AM

#290 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 30 August 2010 - 12:15 PM

Vezi postareaZzuper, la Aug 30 2010, 12:29 PM, a spus:

Am sa "sap" mai adanc si am sa revin. Nu ma pronunt in totalitate pana nu sunt sigur 100% pe ceea ce spun. ;) Sincer, mie mi-ar conveni mai mult partea pe care o invoca ei, cu 31,3%, decat 10,5% din venitul meu net.

Mica mea dilema este ca nefiind angajat nicaieri, cred ca in mod normal as plati 31,3% din 1/4 salariu mediu, adica acelasi procent ca si cand as fi angajat undeva (si partea angajatorului si partea angajatului).

Eu înțeleg foarte bine de ce ți-ar conveni să plătești 31,3% la o sumă asigurată (în baza legii 19/2000) mai degrabă decât să plătești 10,5% în baza OUG 58/2010. Problema este legată de stagiul de cotizare. Conform OUG 58/2010, mai exact conform normelor ei metodologice trebuie să contribui 3 ani pentru fiecare an luat în considerare la stagiul de cotizare.

Cu toate acestea, consider că nu revenirea la starea de dinaintea emiterii OUG 58/2010 este soluția corectă. O persoană fizică autorizată care face parte din categoria socială a persoanelor care obțin venituri din activități îndependente nu are de ce să plătească o cotă mai mare la asigurările sociale decât o persoană care face parte din categoria socială a salariaților. Constituția spune clar:

Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.

Mai mult decât atât legea răspunderii ministeriale prevede la art. 8 alin. (2) litera b) următoarele:

(2) Constituie, de asemenea, infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani urmatoarele fapte savarsite de catre un membru al Guvernului:
b) emiterea de ordine normative sau instructiuni cu caracter discriminatoriu pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, varsta, sex sau orientare sexuala, apartenenta politica, avere sau origine sociala, de natura sa aduca atingere drepturilor omului.

Prin urmare, locul celor care au semnat normele metodologice pentru OUG 58/2010 este la închisoare.

Și încă ceva - nu are nicio importanță ce impozite și taxe plătesc persoanele juridice către bugetul statului sau bugetul asigurărilor sociale de stat atunci când comparăm două categorii sociale diferite compuse din persoane fizice. Persoanele fizice au o altă încadrare juridică și se bucură, spre deosebire de persoanele juridice, de anumite drepturi garantate prin constituție și carta europeană a drepturilor omului.

Am expus pe scurt cele pe care le am de spus pe acest subiect. Cei care vor o informare mai detaliată îi invit să citească comentariile de la următorul articol afișat pe capital.ro:
http://www.capital.ro/articol/cat-ar-munci...ani-138315.html

În plus, uite că a apărut, în sfârșit, un articol scris de un jurnalist care afirmă aceleași lucruri legate de discriminarea persoanelor care obțin venituri din activități independente:
http://www.sfin.ro/articol_20867/trei_doam...emisioneze.html

Dacă autorul articolului a ajuns singur la acele concluzii sau a fost influențat de comentariile mele scrise pe diverse forumuri nu contează, important este că cineva a reușit într-un final să vadă ceea ce mie mi-a fost evident încă de la publicarea normelor metodologice pentru OUG 58/2010.

În această direcție trebuie să mergem și nu pe direcția înjugării la căruța cu 31,3%. Facem parte din categoria cea mai dinamică a României și trebuie să ne afirmăm ca atare. Avem ocazia unică de a schimba lucrurile în bine în această țară, de ce ne-am mulțumi cu ceva mai puțin decât atât?

Aceasta postare a fost editata de Vital: 30 August 2010 - 12:20 PM

#291 editaama

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 30 August 2010 - 01:05 PM

vroiam sa intreb daca agentii unei o agentie de asigurari (sucursala)ce au contract de agent persoana fizica trebuie sa depuna delaratii conform og 58/2010 somaj ,sanatate, si casa de pensii, avand in vedere mai au un loc de munca unde sunt prinsi in aceste declaratii?
multumesc anticipat

#292 n_silviu

Nou

• Members
  • Pip
  • 5 Postari:
  • Interests:PFA,microintreprindere

Postat 30 August 2010 - 04:42 PM

Vital,

U are the MAN :good:

Am cetit cateva zeci de comentarii si articole referitoare la OUG 58/2010 si inca nu m-am lamurit. Ce vreau sa intreb: exista pe undeva un exemplu de adresa/intampinare catre AJOFM,Casa de Pensii judeteana si asigurarile de sanatate locale in care sa ceri sa ti se spuna daca trebuie sau nu sa platesti o anumita cotizatie/un impozit/un bir? Am vazut ca multi spun ca o astfel de cerere trebuie inaintata catre Agentia Fiscala locala dar nu sunt convins ca e OK.
Eu sunt din Sacele-Brasov, am PFA cu NV si sunt si angajat la propria-mi firma, asa ca m-am dus sa-ntreb de cele 3 dari intai la Sacele. Raspunsul a fost: copile, tu deja platesti ca angajat asa ca lasa-ne ca avem treaba. Buuun. Hai la Brasov la judet, ca deh, ei nu-s de la tara si tre' sa stie. Fiscul din BV zice: pai cum taica, ej bun de plata, tre' sa cotizezi la stat. Pai cum? Pai imparti NV la 12 si vezi cat vine impozitu' pa luna si-ti calculezi singur darile. Zici? Ihim! Da' intreaba mai bine la fiecare institutie in parte. NO! Si eu cui sa ma adresez?
Revin deci:
1. Aveti idee CUI trebuie adresata o cerere de clarificare a obligatiilor fiscale ale unui PFA cu NV?
2. Aveti vreun exemplu de astfel de cerere?
3. Nu doresc sa stau la jde cozi asa ca o sa trimit eventualele formulare completate prin posta cu recomandare. Intrebarea e: in afara de formulare, copii dupa BI, CUI si declaratia de impunere de la fisc si copii dupa chitantele de plata mai trebuie vreun act?

Multam fain si s-aveti o zi fructuoasa.

Aceasta postare a fost editata de n_silviu: 30 August 2010 - 04:45 PM

#293 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 30 August 2010 - 05:02 PM

Vezi postarean_silviu, la Aug 30 2010, 05:42 PM, a spus:

Vital,

U are the MAN :good:

Am cetit cateva zeci de comentarii si articole referitoare la OUG 58/2010 si inca nu m-am lamurit. Ce vreau sa intreb: exista pe undeva un exemplu de adresa/intampinare catre AJOFM,Casa de Pensii judeteana si asigurarile de sanatate locale in care sa ceri sa ti se spuna daca trebuie sau nu sa platesti o anumita cotizatie/un impozit/un bir? Am vazut ca multi spun ca o astfel de cerere trebuie inaintata catre Agentia Fiscala locala dar nu sunt convins ca e OK.
Eu sunt din Sacele-Brasov, am PFA cu NV si sunt si angajat la propria-mi firma, asa ca m-am dus sa-ntreb de cele 3 dari intai la Sacele. Raspunsul a fost: copile, tu deja platesti ca angajat asa ca lasa-ne ca avem treaba. Buuun. Hai la Brasov la judet, ca deh, ei nu-s de la tara si tre' sa stie. Fiscul din BV zice: pai cum taica, ej bun de plata, tre' sa cotizezi la stat. Pai cum? Pai imparti NV la 12 si vezi cat vine impozitu' pa luna si-ti calculezi singur darile. Zici? Ihim! Da' intreaba mai bine la fiecare institutie in parte. NO! Si eu cui sa ma adresez?
Revin deci:
1. Aveti idee CUI trebuie adresata o cerere de clarificare a obligatiilor fiscale ale unui PFA cu NV?
2. Aveti vreun exemplu de astfel de cerere?
3. Nu doresc sa stau la jde cozi asa ca o sa trimit eventualele formulare completate prin posta cu recomandare. Intrebarea e: in afara de formulare, copii dupa BI, CUI si declaratia de impunere de la fisc si copii dupa chitantele de plata mai trebuie vreun act?

Multam fain si s-aveti o zi fructuoasa.

Obligațiile fiscale se referă la plata impozitelor și taxelor, iar autoritatea care are competențe este Administrația Fiscală.

Pentru problemele legate de plata contribuțiilor sociale individuale trebue să te adresezi, după caz, casei județene de pensii, agenției de șomaj sau casei județene de sănătate.

Formularele și lista documentelor necesare pentru depunerea declarațiilor le găsești pe site-urile autorităților respective și, din câte îmi amintesc, se găseau și pe la începutul acestui forum.

http://www.cnpas.org/
http://www.anofm.ro/
http://www.cnas.ro/

La sănătate, în principiu, nu s-au schimbat foarte multe lucruri. Eu am depus acolo o declarație pe legea sănătății, aceasta și pentru că acum câteva luni nu-mi ceruse așa ceva la luarea în evidență la casa de sănătate - am zis că este mai sigur așa - amenzile sunt foarte mari în OUG 58/2010 și nu vreau să lucrez pentru stat.

#294 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 30 August 2010 - 05:09 PM

Am găsit un fișier pe cnpas.org. Îl afișez integral:

Raspunsuri la intrebarile privind aplicarea prevederilor OUG nr. 58/2010

1.Sunt pensionar al sistemului public de pensii si realizez si venituri dintr-o activitate profesionala. Sunt obligat sa depun declaratie de asigurare conform OUG nr. 58/2010?
Raspuns: Nu, nu sunteti obligat sa depuneti declaratia si deci nu trebuie sa platiti contributia individuala de asigurari sociale.

2.Sunt persoana fizica autorizata, in luna iulie 2010 nu am realizat venituri nete. Sunt obligata sa depun declaratia conform OUG nr. 58/2010?
Raspuns: Nu, pentru luna iulie 2010 nu aveti aceasta obligatie.

3.Realizez venituri conform OUG nr. 58/2010 si am depus declaratia pe luna iulie, in august s-a modificat venitul net, cum procedez?
Raspuns: Veti actualiza declaratia de asigurare in termen de 14 zile lucratoare de la data modificarii cuantumului venitului prin depunerea unei noi declaratii.

4.Care este cota de contributie de asigurari sociale pe care trebuie sa o platesc conform OUG nr. 58/2010?
Raspuns: Cota de contributie este 10,5%.

5.Am contract de munca si realizez si venituri de natura profesionala cu caracter ocazional. Sunt obligat sa depun declaratia?
Raspuns: Daca aveti contract de munca si obtineti si venituri profesionale cu caracter ocazional nu datorati contributie de asigurare sociala si nu trebuie sa depuneti declaratia de asigurare.

6.Sunt cadru militar activ, medic stomatolog si desfasor si o activitate independenta. Sunt obligat sa depun declaratia?
Raspuns: Persoanele asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii nu trebuie sa depuna declaratia de asigurare.

7.Sunt PFA cu activitate suspendata pe toata durata anului 2010. Mai am vreo obligatie conform noilor reglementari?
Raspuns: Intrucat nu realizati venituri din activitatea pe care o desfasurati ca PFA nu sunteti obligat sa va asigurati in sistemul public de pensii.

8.Am un contract de comision si realizez venituri lunare sub salariul minim pe economie. Trebuie sa platesc contributia individuala de asigurari sociale?
Raspuns: Da, trebuie sa depuneti declaratia de asigurare si sa achitati contributia individuala de asigurari sociale aferenta venitului net realizat. Daca venitul este constant luna de luna, nu mai sunteti obligat sa depuneti o alta declaratie decat cea initiala. Aveti obligatia, insa, sa achitati lunar contributia individuala de asigurari sociale.

9.Unde si cum se depun declaratiile si cum se efectueaza plata contributiile de asigurari sociale?
Raspuns: Declaratiile de asigurare se depun la casele teritoriale de pensii in raza carora se afla domiciliul sau resedinta persoanei iar pentru Bucuresti la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti la sediul din Calea Vitan nr.6.
Modelul declaratiei de asigurare se regaseste pe site-ul CNPAS, sectiunea Contributii.
Declaratia se depune o singura data si este valabila atat timp cat venitul net realizat ramane nemodificat.
Declaratiile pot fi depuse personal, prin persoana imputernicita, conform legii, sau prin posta, in acest caz in dublu exemplar, insotite de copie dupa cartea de identitate si dovedirea calitatii ( autorizatie, contract de drepturi de autor etc.).
Modalitatile de plata sunt urmatoarele: la casieria caselor teritoriale de pensii, prin mandat postal sau prin virament in cont. Conturile in care se vireaza contributiile sunt afisate pe site-ul CNPAS si pe site-urile caselor teritoriale de pensii.

10.Sunt persoana fizica si obtin venituri din chirii. Sunt obligat sa ma asigur conform OUG nr. 58/2010?

Raspuns: Intrucat chiriile nu sunt venituri de natura profesionala, nu trebuie sa depuneti declaratia de asigurare.

11.Sunt notar, am realizat in luna iulie un venit net de 10.000 lei. Care este suma la care trebuie sa platesc contributia individuala de asigurari sociale?
Raspuns: Avand in vedere ca venitul net realizat este mai mare de 5 salarii medii brute pe economie, respectiv 9.180 lei, cota individuala de asigurari sociale este de 10,5% din aceasta suma.

12.Daca sunt PFA cu norma de venit, trebuie sa depun declaratia de asigurare? Mentionez ca nu realizez alte venituri.
Raspuns: Da, trebuie sa depuneti declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta si sa achitati contributia individuala de asigurari sociale.

13.Am o conventie civila si realizez venituri din aceasta, trebuie sa depun declaratia de asigurare?
Raspuns: Da, sunteti obligat sa depuneti declaratia de asigurare si sa achitati contributia individuala de asigurari sociale la venitul net realizat.

14.In ce cont platesc contributia individuala de asigurari sociale?
Raspuns: Conturile in care se vireaza contributiile de asigurari sociale sunt afisate pe site-ul CNPAS si pe site-urile caselor teritoriale de pensii.

15.Pentru veniturile din dobanzi sunt obligat sa platesc contributie de asigurari sociale?
Raspuns: Nu, acestea nu sunt considerate venituri din activitati profesionale.

16.Care este termenul de plata al contributiei de asigurari sociale?
Raspuns: Termenul de depunere a declaratiei de asigurare si plata contributiei este intre 1 si 25 ale lunii urmatoare celei in care se realizeaza veniturile.

17. Pentru drepturile de autor, artistii plastici si alti artisti care au incheiat Contract de asigurare si nu au incheiat Declaratii de asigurare, va rugam sa ne precizati care este forma corecta de asigurare?
Raspuns: Persoanele care realizeaza venituri din proprietate intelectuala (drepturi de autor si/sau drepturi conexe), trebuie sa depuna declaratia de asigurare.
Forma de asigurare pe baza de contract de asigurare se adreseaza persoanelor care doresc sa-si completeze venitul asigurat si nu este o forma de asigurare obligatorie, prin efectul legii.

18.Sunt nevoit sa platesc in fiecare luna?
Raspuns: Da, in situatia in care realizati venituri in fiecare luna.

#295 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 30 August 2010 - 05:18 PM

Vezi postareaeditaama, la Aug 30 2010, 02:05 PM, a spus:

vroiam sa intreb daca agentii unei o agentie de asigurari (sucursala)ce au contract de agent persoana fizica trebuie sa depuna delaratii conform og 58/2010 somaj ,sanatate, si casa de pensii, avand in vedere mai au un loc de munca unde sunt prinsi in aceste declaratii?
multumesc anticipat

Oricine obține venituri de natură profesională are obligația plătii contribuțiilor sociale individuale, indiferent dacă este angajat sau nu, cu două excepții: pensionarii și asigurații în alte sisteme de pensii (avocați, militari). Dacă vrei să știi baza legală, studiază forumul care explică pe larg aceste lucruri.

#296 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 30 August 2010 - 05:20 PM

Vezi postareacarmenliana, la Aug 25 2010, 08:54 PM, a spus:

Am o Intreprindere individuala familiala. Detinatorii I.I.F sunt pensionari amandoi.
Au obligatia de a platii contributiile CASS,CAS si somaj?

Nu, pensionarii sunt exceptați în baza art. 2 din normele metodologice pentru art. III OUG 58/2010.

#297 george_v

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 111 Postari:

Postat 31 August 2010 - 08:42 AM

Nenorocitii au transformat total notiunea de "CONTRIBUTIE de asigurari sociale" in IMPOZIT, din moment ce baza de calcul e aceeasi, la venitul net, ca la impozitul de 16%.

Mai mult decat atat, desi exista un BUGET NATIONAL GENERAL CONSOLIDAT, au mandatat alti nenorociti, agentii ale ministerului muncii si o structura dubioasa a ministerului sanatatii (casa de sanatate) sa colecteze impozite, desi exista un minister care se ocupa de finantele tarii.

Pe stilul asta, ar putea sa faca o agentie care sa colecteze pt invatamant, una pt aparare, una pt mediu,-pt toate ministerele -

Daca mai exista un pic de constiinta - terminati cu teoria chibritului, impozitele si contributiile calculate asupra venitului net trebuie colectate de o singura institutie (ANAF) !!

#298 cornell

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 217 Postari:

Postat 31 August 2010 - 09:08 AM

Vezi postareageorge_v, la Aug 31 2010, 08:42 AM, a spus:

Nenorocitii au transformat total notiunea de "CONTRIBUTIE de asigurari sociale" in IMPOZIT, din moment ce baza de calcul e aceeasi, la venitul net, ca la impozitul de 16%.

Mai mult decat atat, desi exista un BUGET NATIONAL GENERAL CONSOLIDAT, au mandatat alti nenorociti, agentii ale ministerului muncii si o structura dubioasa a ministerului sanatatii (casa de sanatate) sa colecteze impozite, desi exista un minister care se ocupa de finantele tarii.

Pe stilul asta, ar putea sa faca o agentie care sa colecteze pt invatamant, una pt aparare, una pt mediu,-pt toate ministerele -

Daca mai exista un pic de constiinta - terminati cu teoria chibritului, impozitele si contributiile calculate asupra venitului net trebuie colectate de o singura institutie (ANAF) !!

adica in vederea impozitarii cu 16% nu se scad contributiile?! Eu asa am procedat la PFA! Gresit-am?
nu vorbi rau despre tine - vei fi aprobat deindata

#299 editaama

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 31 August 2010 - 09:10 AM

Vezi postareaVital, la Aug 30 2010, 07:18 PM, a spus:

multumesc anticipat

Oricine obține venituri de natură profesională are obligația plătii contribuțiilor sociale individuale, indiferent dacă este angajat sau nu, cu două excepții: pensionarii și asigurații în alte sisteme de pensii (avocați, militari). Dacă vrei să știi baza legală, studiază forumul care explică pe larg aceste lucruri.

Pai legoslatia se bate cap in cap
OG 58/2010 face referire la platitorii de venit , pe cand normele zic de beneficiarii de venit!!!!!
ce sa mai intelegi din asta?
multumesc , astept raspuns

#300 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 31 August 2010 - 10:47 AM

Vezi postareaeditaama, la Aug 31 2010, 10:10 AM, a spus:

Vezi postareaVital, la Aug 30 2010, 07:18 PM, a spus:

multumesc anticipat

Pai legoslatia se bate cap in cap
OG 58/2010 face referire la platitorii de venit , pe cand normele zic de beneficiarii de venit!!!!!
ce sa mai intelegi din asta?
multumesc , astept raspuns

Ai dreptate. OUG 58/2010 și normele ei de aplicare se bat câp în cap. Ceea ce înseamnă că cei de la Fisc ar putea să te ardă, la alegere, când cu ordonanța, (atunci când respecți ceea ce este scris în norme) când cu normele (atunci când te conduci strict după ordonanță)!!!

Sunt și alte bube. Normele adaugă la ordonanță, ceea ce încalcă legea privitoare la tehnica legislativă (vezi art. 2 din norme, de exemplu). Normele instituie discriminarea pe criterii socio-profesionale a persoanelor care obțin venituri din activități independente în raport cu salariații (ceea ce încalcă constituția și este infracțiune conform legii răspunderii ministeriale). Ilegalitățile sunt atât de mari încât într-un proces s-ar putea câștiga cu ușurință. Problema este aceasta: se găsesc măcar o mie de persoane din cele peste 500 000 care să fie de acord să contribuie cu 100 de lei la chieltuielile de judecată?

Aceasta postare a fost editata de Vital: 31 August 2010 - 10:48 AM

Similar Topics Collapse

12 useri citesc topicul

0 membri, 12 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL