search
conta.ro cauta meniu
search

Achizitie parti sociale de la persoane fizice nerezidente: ce prevede Codul Fiscal

Inca de la inceput trebuie sa precizam ca societatea care achizitioneaza partile sociale nu are nicio obligatie din punct de vedere fiscal, obligatiile revenindu-le persoanelor fizice nerezidente.
 
Va propunem spre consultare urmatorul studiu de caz: o companie din Romania achizitioneaza parti sociale la pret de piata de la persoane fizice nerezidente (SUA si Israel). Avem vreo obligativitate de retinere la sursa? Daca am interpretat corect obligatia declararii si platii impozitului pe venit, aceasta revine persoanei fizice nerezidente. Ce documente justificative avem nevoie de la cetatenii straini: certificatul de rezidenta fiscala?

Achizitie parti sociale de la persoane fizice nerezidente: parerea specialistului

In cazul in care pretul de cesiune/vanzare al partilor sociale detinute la societatea din Romania depaseste valoarea nominala, asociatii persoane fizice rezidente in Italia realizeaza in Romania venituri din investitii, pentru care datoreaza impozit 10% si au obligatia depunerii Declaratiei unice pentru veniturile realizate pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
 
Potrivit prevederilor art. 12 din Codul fiscal - Venituri obtinute din Romania de nerezidenti,
Sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite in Romania sau in strainatate, in special urmatoarele venituri:
i) veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchirierea sau din alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania, din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania, din transferul titlurilor de participare, detinute la un rezident si din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenti romani.
 
Veniturile din investitii, asa cum sunt definite la art. 91 din Codul fiscal, cuprind:
 
a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate;
d) castiguri din transferul aurului de investitii, definit potrivit legii;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice.
 
In privinta documentelor, pe langa cele in baza carora se cesioneaza partile sociale si modificarile la ONRC, sunt necesare si certificatele de rezidenta fiscala in vederea aplicarii conventiilor de evitare a dublei impuneri, asfel cum se precizeaza in urmatoarele dispozitii legale:
Potrivit prevederilor de la art. 230(5) din Codul fiscal si pct.20 din NM, in cazul castigurilor din transferul titlurilor de valoare realizate printr-un intermediar, definit potrivit legislatiei in materie, rezident in Romania, originalul sau copia legalizata a certificatului de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1), insotit/insotita de o traducere autorizata in limba romana se depune de persoana fizica nerezidenta la intermediar pentru indeplinirea obligatiilor fiscale si declarative.
 
Pentru aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri in cazul persoanelor fizice nerezidente care obtin castiguri din transferul titlurilor de valoare si operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar, precum si in cazul persoanelor juridice straine care obtin castiguri din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1) se depune la societatea ale carei titluri de valoare/titluri de participare sunt transferate, respectiv sunt vandute-cesionate. O copie legalizata a certificatului de rezidenta fiscala sau a documentului prevazut la pct. 19 alin. (1), insotita de o traducere autorizata in limba romana, se va anexa la declaratia care se depune la organul fiscal competent.
 
Prin urmare, daca tranzactia nu se realizeaza printr-o entitate intermediara prevazute la art. 961 alin. (1), atunci certificatele de rezidenta se depun la societatea ale carei titluri de valoare/titluri de participare sunt cesionate. 

Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici