search

Activitati de infrumusetare/intretinere corporala: veniturile obtinute de persoane fizice sunt impozabile

Monografie contabila arenda in natura: studiu de caz
Veniturile obtinute de persoanele fizice din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala reprezinta venituri impozabile si potrivit Codului Fiscal se incadreaza in categoria venituri din activitati independente.
 
Persoanele fizice care obtin sau intentioneaza sa obtina venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala isi pot desfasura activitatea in urmatoarele forme de organizare: individual si independent, ca persoane fizice autorizate, ca intreprinzatori titulari ai unor intreprinderi individuale, ca membri ai unei intreprinderi familiale. Acestea au obligatia sa solicite Oficiului Registrului Comertului inregistrarea si autorizarea functionarii inainte de inceperea activitatii economice.
 

Depunere Declaratia Unica

Ulterior inregistrarii, in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, persoanele fizice au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). Prin intermediul Declaratiei Unice contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual fie pe baza normelor de venit sau in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
 
In cazul normelor de venit impozitul este de 10% asupra normei de venit. La nivelul judetului Vrancea, de exemplu, normele de venit pentru aceste activitati pentru anul 2023 pot fi consultate accesand link-ul https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2023 /Vrancea2023.pdf . In declaratia unica contribuabilul va completa Capitolul II –Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate si o va depune la organul fiscal pana la data de 25 mai, inclusiv, a fiecarui an.
 
In situatia in care contribuabilul a optat pentru stabilirea venitului net anual din activitati independente, in sistem real, venitul net din activitati independente se determina pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri. Contribuabilul are obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent si a stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice - Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului, precum si a stabilirii impozitului anual datorat prin completarea in mod corespunzator a declaratiei unice - Capitolul I - Date privind veniturile realizate, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
Pentru veniturile realizate din activitati independente, contribuabilul datoreaza si contributia de asigurari sociale daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii Declaratiei Unice.
 
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din asocieri cu persoane juridice, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii venituri din alte surse a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara. 
 
Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala poate fi accesat AICI >>
 
 
Sursa: AJFP Vrancea
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice