search

Actualizare CAEN: declaratiile si situatiile financiare intocmite pentru 2023 pe ce cod CAEN se vor declara?

Declaratia speciala de TVA (VAT Return One Stop Shop): marti, 30 aprilie 2024, este termenul limita pentru depunere
Actualizarea obiectului de activitate se inregistreaza in registrul comertului in baza deciziei/rezolutiei directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, fara a exista obligatia publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei si a depunerii actului constitutiv actualizat.
 
Oficiile registrului comertului de pe langa tribunale transmit direct sau prin intermediul Oficiului National al Registrului Comertului, si pe cale electronica, Ministerului Finantelor Publice, informatiile care contin inregistrari si modificari ale operatorilor economici (inclusiv codul CAEN), conform Protocolului de colaborare intre Ministerul Finantelor si Oficiul Registrului Comertului (art 69* din Codul de procedura fiscala).

Actualizare CAEN. Completare declaratii fiscale

In continuare, analizam acest studiu de caz: "In data de 31.10.2023 pe baza declaratiei pe propria raspundere a administratorilor, AGA hotaraste schimbarea codului CAEN. Pe certificatul de inregistrare apare noul cod CAEN avand data eliberarii 20.11.2023. Declaratiile pentru luna noiembrie, situatiile financiare pentru anul 2023 si toate declaratiile aferente anului 2023 pe ce cod CAEN se vor declara?"
 
Avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, si faptul ca vechiul certificat de inregistrare eliberat de ORC a fost anulat si a fost emis alt document prin care a fost modificat codul CAEN, este obligatoriu ca pe declaratiile si situatiile financiare intocmite pentru anul 2023 sa fie inscris noul cod CAEN.
 
In toate actele normative care reglementeaza declaratiile fiscale si situatiile financiare se mentioneaza obligatia inscrierii CAEN-ului actual (CAEN privind activitatea desfasurata), si nu se fac referiri la vechiul CAEN din perioada aferenta respectivelor documente.
 
Exemplu: Ordinul MFP nr. 4268/2022 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile, pentru anul 2023, prevede la pct 1.5 alin 3:
Entitatile completeaza codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activitati), potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, cu modificarile ulterioare. Entitatile completeaza, de asemenea, codul CAEN privind activitatea preponderenta efectiv desfasurata. In cazul sediilor permanente, codul CAEN inscris in situatiile financiare anuale intocmite de sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania corespunde propriei activitati desfasurate de acesta. 
 
Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice