search
conta.ro cauta meniu
search

Asocierea in participatiune: tratamentul contabil al operatiunilor derulate in cadrul asocierii

Ghid ANAF pentru medici: Ce impozit si contributii trebuie platite
Cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile asociatiilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre asociatul administrator, conform prevederilor contractului de asociere. La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii in contabilitate.
 
Din punct de vedere contabil, in baza pct. 424 si 425 din Reglementarile contabile din 2014, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, contabilitatea operatiunilor realizate in cadrul contractelor de asocieri in participatie trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
 
Evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant cu ajutorul contului 458 - Decontari din operatiuni in participatie, analitic distinct pe fiecare coparticipant.
 
Evidenta decontarilor din operatiuni in asocieri in participatie, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatiuni in asocieri in participatie, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se realizeaza cu ajutorul contului 458 - Decontari din operatiuni in participatie.
 
Societatea care conduce evidenta asocierii in participatie tine evidenta si intocmeste balanta de verificare, utilizand conturi analitice distincte de cele corespunzatoare activitatii proprii.
 
In ceea ce priveste imobilizarile corporale si necorporale puse la dispozitia asocierii, acestea sunt cuprinse in evidenta contabila a celui care le detine in proprietate.
 
Cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre unul dintre asociati, conform prevederilor contractului de asociere.
 
La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.
 
La data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor, precum si a datoriilor asocierii in participatie, se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenta asocierii.

Raspunderea membrilor din cadrul unei asocieri in participatiune

Nu lipsit de importanta este faptul ca in cazul in care se acumuleaza obligatii fiscale catre bugetul de stat, rezultate din desfasurarea activitatii asocierii in participatiune, membrii acesteia raspund solidar cu liderul pentru datoriile neachitate. Aceasta inseamna ca, indiferent de cota de participare in cadrul asocierii in participatiune, statul, prin ANAF, poate demara actiuni de executare silita pentru fiecare membru, constand in somatii, popriri pe conturile bancare sau pe veniturile datorate tertilor si chiar in sechestrarea si valorificarea unor bunuri mobile sau imobile detinute in proprietate.
 
 
–art. 20 ,,Obligatiile reprezentantilor legali’’ din Codul deprocedura fiscala (Legea nr. 207/2015):
,,(1) Reprezentantii legali ai persoanelor fizice si juridice,precum si reprezentantii desemnati ai asocierilor fara personalitate juridica sunt obligati sa indeplineasca obligatiile ce revin potrivit legislatiei fiscale persoanelor sau entitatilor reprezentate.Acesti reprezentanti indeplinesc obligatiile fiscale de plata ale persoanelor sau entitatilor reprezentate din acele mijloace pe care le administreaza.
 
(2) In cazul in care, din orice motiv, obligatiile fiscale ale asocierilor fara personalitate juridica nu sunt achitate potrivit alin. (1), asociatii raspund solidar pentru indeplinirea acestora”.
 
–art. 25 ,,Raspunderea solidara, alin. (1) lit. a) din Codul deprocedura fiscala (Legea nr. 207/2015):
,,(1) Raspund solidar cu debitorul urmatoarele persoane:
a) asociatii din asocierile fara personalitate juridica, inclusiv membrii intreprinderilor familiale, pentru obligatiile fiscale datorate de acestea, in conditiile prevazute la art. 20, alaturi de reprezentantii legali care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea obligatiilor fiscale la scadenta.
 
–art. 225 ,,Executarea silita impotriva unei asocieri fara personalitate juridica” din Codul de procedura fiscala:
 
Pentru executarea silita a creantelor fiscale datorate de o asociere fara personalitate juridica, chiar daca exista un titlu executoriu pe numele asocierii, pot fi executate silit atat bunurile mobile si imobile ale asocierii, cat si bunurile personale ale membrilor acesteia.
 
Exista un interes direct al fiecarui membru din asocierea in participatiune in a asigura resursele financiare umane si materiale, buna functionare si eficienta activitatii, intrucat beneficiile sunt repartizate in functie de aportul adus la asociere. Toate acestea sunt posibile numai in conditiile existentei unui contract de asociere bine gandit de la inceput, precum si a unor membrii asociati seriosi, angajati sa respecte cu strictete reglementarile impuse de legea fiscala.
 
 
Informatiile au fost preluate din editia lunii iulie a revistei Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare.
 
 
Foto: pixabay.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici