search

Autoturism utilizat si in scop personal: ce cheltuieli sunt nedeductibile?

SGR, in vigoare din 30 noiembrie 2023: ce dificultati aduce pentru contabili si comercianti
In randurile urmatoare veti afla ce cheltuieli sunt nedeductibile in cazul unui autoturism inregistrat pe firma, folosit de managerul societatii si in scop personal.
 
Potrivit art. 25 alin. (3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata la calculul rezultatului impozabil la societatile platitoare de impozit pe profit:
 
alin. (3) In cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse imitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul.
 
lit. l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau folosinta contribuabilului.
 
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
 
In cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferentele de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.
 
Potrivit Normelor de aplicare ale acestui articol, se mentioneaza ca in cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitarii fiscale (nedeductibile 50%) se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt:
 
- impozitele locale,
- asigurarea obligatorie de raspundere civila auto,
- inspectiile tehnice periodice,
- rovinieta,
- chiriile,
- partea nedeductibila din taxa pe valoare adaugata,
- dobanzile,
- comisioanele,
- diferentele de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii altor contracte decat cele de leasing. In cazul cheltuielilor reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valutare, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferentele de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.
- TVA aferenta acestor cheltuieli si TVA de la achizitia autoturismului.

In concluzie, cheltuielile nedeductibile in legatura cu un autoturism utilizat si in scop personal, sunt reprezentate de cheltuielile deductibile aferente acestui autoturism, direct atribuibile acestuia, insa pentru fiecare cheltuiala astfel realizata se va limita dreptul de deducere la 50%.
 
 
Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


Noutati contabile 1701295200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024