search

Avansuri spre decontare si plafoane in numerar - 2 intrebari care clarifica orice nelamurire

Ca urmare a modificarilor in vigoare, veti afla in cele ce urmeaza daca la avansurile spre decontare in suma de 1000 lei putem deconta si plata furnizori (combustibil, protocol, etc). De asemenea, se mai poate face plata de dividende din casa in suma de 10000 lei?

Referitor la avansuri spre decontare

Potrivit pct 306 alin 1 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:
 
,,Sumele in numerar, puse la dispozitia personalului sau a tertilor, in vederea efectuarii unor plati in favoarea entitatii, se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 542 "Avansuri de trezorerie", respectiv contul 461 "Debitori diversi", in cazul tertilor)’’.

Prin urmare, avansurile spre decontare reprezinta sume acordate salariatilor pentru efectuarea unor plati in favoarea entitatii. Daca platile la care faceti referire sunt efectuate in interesul societatii, este legal modul de utilizare indiferent de natura cheltuielilor (inclusiv cheltuieli de protocol).

Prin politicile contabile/procedurile interne se poate stabili modalitatea de autorizare a cheltuielilor in baza decontului, termenul maxim de justificare a avansului si alte aspecte legate de avansurile spre decontare.

Trebuie sa aveti in vedere si ca potrivit art 5 lit b din Legea 70/2015 nu sunt plafonate sumele reprezentand plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens.

Referitor la plati de dividende in numerar

Potrivit art 4 din Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile aduse de Legea 296/2023:
 
(1) Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
 
(2) Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1), precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1).
 
Asadar, dividendele se pot plati in numerar, in limita unui plafon de 10.000 lei/asociat. Nu sunt admise platile fragmentate (in mai multe transe in scopul evitarii plafonului), astfel ca daca intentionati sa platiti dividende in suma mai mare de 10.000 lei, suma maxima pe care o puteti achita in numerar catre un asociat este de 10.000 lei, restul trebuie platiti prin instrumente bancare. 


Informatii oferite in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice