search

CASS la activitati independente: care sunt propunerile Guvernului?

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Masurile propuse de Guvern nu au fost primite cu bucurie de romani, multi specialisti fiind deja ingrijorati ca acestea ar putea avea consecinte negative in viitor. In acest context, PFA-urile nu au scapat de atentia Guvernului. Mai exact, dupa ce pachetul legislativ cu masuri fiscale va fi aprobat, cei care desfasoara  activitati independente vor trebui sa plateasca contributii la sanatate (CASS) in functie de un venit care variaza intre 6 si 60 de salarii minime brute pe economie. Pana acum, sistemul era bazat pe 6, 12 si 24 de salarii minime pe economie pentru calcularea CASS-ului.

CASS la activitati independente: care sunt noutatile?

Asadar, “persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat cele realizate in baza contractelor de activitate sportiva, potrivit legii, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pe fiecare sursa de venit, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”. 
 
In continuare, “contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat cele realizate in baza contractelor de activitate sportiva, potrivit legii, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul. Pentru declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate acesti contribuabili depun declaratia unica la termenele si in conditiile prevazute in cazul impozitului pe venit pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente. 
 
In situatia in care baza de calcul, cumulata din una sau mai multe surse de venit din activitati independente, corespunzatoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat retinerea la sursa in cursul anului, dupa caz, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egala cu nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara. Pentru calcularea si declararea acestei diferente de contributie de asigurari sociale de sanatate, persoanele fizice depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor."
 
Diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza in cazul in care, in anul fiscal precedent, persoana fizica a realizat venituri din:
 
a) salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile; sau
b) din drepturi de proprietate intelectuale, din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii sau din alte surse, pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara. De asemenea, nu datoreaza diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care, in anul precedent, s-au incadrat in anumite categorii de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate expres mentionate de lege.
 
Atentie, pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat in Parlament, promulgat de presedintele statului si publicat in Monitorul Oficial.

Foto: pexels.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice