search

Ce obligatii declarative si de plata are un PFA in luna martie 2016?

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

La intrebarea "Ce obligatii are un PFA in 2016?" raspunde economistul Irina Dumitrescu intr-o analiza intocmita pentru Contabilul.ro:

1. Efectuarea platilor anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului I 2016. Termen de plata – 25 martie 2016

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, cu exceptia persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente scutite de impozit pe venit.

Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, iar plata impozitului anual se efectueaza potrivit deciziei de impunere.

Astfel, pana la 25 martie 2016 persoanele fizice autorizate (PFA) au obligatia sa efectueze plata anticipata pentru trimestrul I 2016. Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat (daca s-a depuns declaratia 220) sau venitul net realizat in anul precedent, dupa caz, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, potrivit legii.

Daca pana la 25 martie nu primesc decizia de impunere contribuabilii au obligatia efectuarii platilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent urmand ca diferenta dintre impozitul anual calculat asupra venitului net realizat in anul precedent si suma reprezentand plati anticipate datorate la nivelul trimestrului IV din anul anterior sa se repartizeze pe termenele de plata urmatoare din anul 2016.

In cazul contribuabililor impusi pe baza de norme de venit, stabilirea platilor anticipate se face pe baza normelor de venit aprobate pentru anul de impunere, corespunzator activitatii desfasurate.


2. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, aferenta trimestrului I 2016. Termen de plata – 25 martie 2016


Persoanele fizice care realizeaza venituri din activita?i independente, care determina venitul net anual in sistem real ?i/sau pe baza normelor anuale de venit au obligatia de a efectua plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate.

Continuarea AICI.



Noutati contabile 1714251600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice