search

Ce se cuprinde in cheltuielile operationale in sensul OUG 67/2023?

Cheltuielile operationale reprezinta o componenta esentiala a gestiunii financiare a oricarei societati. Importanta intelegerii si gestionarii adecvate a cheltuielilor operationale este evidenta, intrucat acestea au un impact direct asupra eficientei si sustenabilitatii financiare a unei entitati. Acest articol se doreste a fi o resursa informativa pentru profesionistii din domeniul financiar-contabil sau pentru oricine doreste sa inteleaga mai bine ce se cuprinde in cheltuielile operationale conform OUG nr. 67/2023.

OUG 67/2023 - ce trebuie sa stie contabilii

OUG 67/2023, art. 3 lit a) reglementeaza procesatorii:
 
a) cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maxium 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;
 
Art. 3 lit b) reglementeaza distribuitorii:
 
b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5%, fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;
 
Art. 3 lit c) reglementeaza comerciantii:
 
c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20%, fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului;
 
Conform din OMFP 1826/2003, costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
 
Conform OMFP 1802/2014 costul de achizitie este pretul de cumparare plus cheltuieli directe minus reduceri comerciale.

Costul de achizitie cuprinde:
 
Pretul de achizitie (Taxele de import, taxe si comisioane platite cu ocazia vamuirii, mai putin TVA pentru societatile inregistrare in scopuri de TVA)
Cheltuieli cu trasportul, cheltuielile de manipulare, depozitare, descarcare si alte asemenea.
 
Alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor: comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
 
Cheltuielile operationale cuprind acele cheltuieli directe si indirecte, cheltuielile aferente desfasurarii activitatii de baza (costul de achizitie, cheltuieli de desfacere, cheltuieli de marketing, cheltuieli privind ambalarea, cheltuieli de transport si depozitare, cheltuieli de administratie).


Explicatii oferite in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice