search

Chirii in valuta: regimul de impozitare asupra venitului brut si completare Declaratia Unica

Este bine de reamintit ca persoanele fizice, persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II), intreprinderile familiale (IF), profesiile liberale au obligatia sa completeze si sa depuna Declaratia unica pana la data de 25 mai 2023.

In cele ce urmeaza, iata un exemplu privind regimul de impozitare asupra venitului brut in situatia in care chiria este exprimata in valuta.
 
O persoana fizica va realiza in anul 2023 venituri dintr-un contract de inchiriere, in care chiria este exprimata in euro.
Contractul va fi incheiat la data de 01.03.2023 si va fi valabil in perioada 01.03.2023- 31.12.2023 (10 luni).
 
Chiria lunara mentionata in contractul de inchiriere = 1000 euro/ Iuna.
 
In anul 2023, persoana fizica va avea obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate si inregistrarii la organul fiscal a contractului de inchiriere, in termen de 30 de zile de la data incheierii acestuia.
 
(Presupunem ca 5 lei/ 1 euro este cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se va depune Declaratia unica. )
 
Stabilirea venitului brut estimat =1000 euro x 10 luni x 5 lei/1 euro= 50.000 lei
 
Calculul impozitului pe venit brut estimat = 50.000 lei x 10% = 5.000 lei
 
In situatia in care venitul anual estimat din chirii cumulat cu alte categorii de venituri (activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, investitii, alte surse) depaseste plafonul de 6 salarii minime brute pe tara pentru anul 2023, persoana fizica in cauza va datora si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).
 
CASS se calculeaza incepand cu anul 2023 prin aplicarea cotei de 10% asupra:
 
a) nivelului a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime.
 
In anul 2024, pana la data de 25 mai, inclusiv, persoana fizica are obligatia recalcularii venitului brut anual pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul 2023. Astfel, completeaza si depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) - Capitolul I. Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate in vederea stabilirii venitului brut realizat pentru anul 2023 pana la data de 25 mai 2024.
 
(Presupunem ca 5,01 lei reprezinta cursul de schimb mediu anual al euro comunicat de BNR pentru anul 2023. )
 
Stabilirea venitului brut realizat pentru anul 2023 = 1000 euro x 10 luni x 5,01 lei/1 euro = 50.100 lei
 
Calculul impozitului pe venitul anual datorat =50.100lei x 10%=5.010 lei
Contribuabilul are obligatia de a achita pana la data de 25 MAI 2024 impozitul de 5010 lei si contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa caz.

Completarea Declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate. Informatii detaliate, recomandari si studii de caz gasiti in lucrarea Declaratia unica 2023 >>
 



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice