search

Comunicat CECCAR privind Formularul 010

 
 
CECCAR a revenit cu un nou anunt in ce priveste comunicatul initial  referitor la opinia privind depunerea Formularului 010 pentru completarea rd. 7  al sectiunii IV "Alte date privind contribuabilul".
 
 
Comunicatul initial poate fi citit aici. Iata ce a transmis CECCAR:
 
Avand in vedere prevederile art. 86 din Codul de procedura fiscala "Declaratia de inregistrare fiscala cuprinde: (…) si alte informatii necesare administrarii creantelor fiscale", coroborat cu art. 88 "Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.", precum si prevederile din OPANAF 1382/2017 "Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.", avand o abordare prudentiala, organismul profesional a considerat ca este oportun sa emita o opinie cu titlu de recomandare, asa cum reiese si din textul comunicatului, in vederea evitarii posibilelor neplaceri ulterioare prin interpretarea textelor de reglementare mentionate anterior.
 
Salutam initiativa ANAF privind emiterea, ieri dupa-amiaza, a comunicatului de presa prin care se face o precizare clara privind modul in care s-a avut in vedere aplicarea prevederilor OPANAF 1382/2017.
 
Totodata, recomandam membrilor sa arhiveze comunicatul de presa ANAF, pentru a putea fi invocat ulterior in caz de necesitate.
 
Initiativa CECCAR a fost de a atrage atentia asupra riscurilor pentru membrii Corpului care decurg din neclaritatea texelor de reglementare mai sus mentionate.
 
Consiliul Superior al CECCAR,
Presedinte,
Prof. univ. dr. Robert Aurelian Sova


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice