search

Cum se calculeaza numarul mediu de salariati pentru bilant

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
In cele ce urmeaza vom afla cum se calculeaza numarul mediu de salariati pentru bilant in cazul unei societati care are 50 angajati dintre care 8 sunt cu timp partial, respectiv 2 ore pe saptamana.
 
Exista mai multe metode de a calcula numarul de salariati.
 
In mod normal, un salariat ce activeaza 2 zile pe saptamana este echivalentul a 0.05 salariati (salariatul part-time lucreaza 2 zile pe saptamana, iar cel cu norma intreaga 40 ore pe saptamana , 2/40 = 0.05 ).
 
8 salariati cu 2 ore pe saptamana inseamna 0.4 salariati.
 
Daca ne referim la calculul numarului de salariati pentru raportare in situatiile financiare anuale intereseaza determinarea numarului mediu si efectiv de salariati.
 
Numarul mediu de salariati, pentru bilant, se determina dupa metodologia stabilita de Institutul National de Statistica, conform prevederilor din Ghidul privind aplicarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Potrivit INS, numarul mediu al salariatilor reprezinta numarul de salariati angajati cu contracte individuale de munca, platiti de intreprindere pentru o durata medie normala a timpului de lucru, pe perioada de referinta.
 
Se determina ca medie aritmetica simpla calculata prin impartirea sumei efectivelor zilnice de salariati din perioada de referinta, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare, la numarul total al zilelor calendaristice.
 
Salariatii angajati cu program partial sunt inclusi proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.
 
Numarul mediu se determina ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati (exclusiv cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat) din perioada de referinta, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare impartita la numarul total al zilelor calendaristice, precum si salariatii al caror contract individual de munca a fost suspendat din initiativa angajatorului (in cazul intreruperii temporare a activitatii) si au beneficiat de o indemnizatie din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, conform legislatiei in vigoare.
 
In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu, nu se cuprind: salariatii aflati in concedii fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate. In zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare se ia in calcul ca efectiv zilnic numarul salariatilor din ziua precedenta, mai putin cei al caror contract/raport a incetat in aceasta zi. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calculul numarului mediu se includ numai persoanele care au fost platite.

 
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: unsplash.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice