search

Decontare ochelari de vedere: Documentatia necesara, regimul fiscal al cheltuielilor si procedura de decontare

Vom afla in ce conditii o societate A, platitoare de impozit pe profit, poate deconta costul cheltuielilor cu achizitionarea de ochelari de vedere pentru angajati. Precizam faptul ca 90% din activitatea de la locul de munca se desfasoara in fata calculatorului. Pe fisele de medicina muncii este precizat corectie optica sau, dupa caz, control de specialitate.
 
Societatea A, platitoare de impozit pe profit, poate deconta cheltuielile cu achizitionarea ochelarilor de vedere pentru angajati in conditiile in care respecta cerintele stabilite de HG 1028/2006 si Codul fiscal. Avand in vedere ca 90% din activitatea angajatilor se desfasoara in fata calculatorului si fisele de medicina muncii indica necesitatea corectiei optice sau a unui control de specialitate, sunt indeplinite criteriile de decontare a ochelarilor. Iata cum se poate proceda:

Documentatie necesara

Pentru a deconta aceste cheltuieli in mod corect si deductibil, trebuie sa aveti un set de documente:
 
  • Recomandarea medicului de medicina muncii pentru un control oftalmologic, care sa specifice necesitatea corectiei optice datorita lucrului la ecran de vizualizare;
  • Prescriptia de la medicul oftalmolog pentru ochelarii necesari;
  • Documentul justificativ al achizitiei ochelarilor (factura emisa pe numele angajatului sau pe numele societatii);
  • Procedura interna a societatii, care reglementeaza procesul de decontare a ochelarilor pentru angajati. Aceasta poate specifica conditiile de eligibilitate, intervalul de timp pentru achizitii, suma maxima decontata etc.

Regimul fiscal al cheltuielilor

Conform Codului fiscal:
 
  • Pentru angajator cheltuiala este deductibila integral la calculul impozitului pe profit, conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, deoarece este o cheltuiala de sanatate si securitate in munca.
     
  • Pentru angajat costul ochelarilor decontat de angajator nu reprezinta un beneficiu taxabil pentru angajat, conform art. 76 alin. (4) lit. f) si art. 142 lit. e) din Codul fiscal. Acesta este considerat un beneficiu scutit de taxe, in contextul in care ochelarii sunt necesari pentru desfasurarea activitatii in conditii de siguranta si sanatate la locul de munca.

Procedura de decontare

Pentru a implementa aceasta masura, societatea ar trebui sa elaboreze o procedura interna, care sa stabileasca:
 
  • Conditiile de eligibilitate (de exemplu, lucratorii care desfasoara majoritatea activitatii in fata calculatorului si au recomandare pentru ochelari);
     
  • Documentele necesare pentru decontare (recomandarea medicului de medicina muncii, prescriptia oftalmologica, documentul justificativ de achizitie);
  •  
  • Plafonul maxim de decontare si frecventa decontarilor, daca se doreste limitarea sumelor.
 
Potrivit art.12 - 15 din HG 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare:
 
Art. 12
Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
 
Art. 13
Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la articolul 12 arata ca acesta este necesar.
 
Art. 14
Daca rezultatele examenului prevazut la articolul 12 sau ale examenului la care face referire articolul 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
 
Art. 15
Masurile luate potrivit articolelor 12-14 nu trebuie sa implice in niciun caz costuri financiare pentru lucratori.
 
In concluzie, cheltuiala angajatorului pentru ochelarii salariatilor se incadreaza in cheltuieli de sanatate si securitate in munca.
 

Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1733868000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici