search

Iesirea de la TVA. Cum se face ajustarea pentru stocul de marfa

Analizam mai jos un studiu de caz ce are ca principala tema iesirea de la TVA, cu accent pe ajustarea TVA pentru stocul de marfa.
 
Subiectul studiului de caz il reprezinta un SRL care in 07.04.2023 a primit decizie de anulare TVA (a trecut la neplatitor de TVA prin declaratia 700). In aceasta situatie, in ce decont de TVA trebuie trecuta ajustarea TVA pentru stocul de marfa? Martie sau aprilie?
 
Specialistul nostru explica detaliat mai jos cum se procedeaza cu ajustarea stocului de marfa la iesirea de la TVA. 
 

Iesirea de la TVA – stoc de marfa: raspunsul specialistului

Ajustarile facute la trecerea ca neplatitor de TVA se reflecta in ultimul decont depus - deci aprilie - sau ulterior (daca nu ati apucat sa terminati calculele pana la depunerea ultimului decont) in D307 Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoare adaugata.
 
(Nu ati putea trece ajustarile in deconul lunii martie pentru ca nu aveti dreptul sa le inregistrati decat cel mai devreme in ultima zi in care sunteti platitori de TVA.)
 
Extras din Instructiunile de completare a formularului 307:
 
Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata, denumita in continuare declaratie, se completeaza si se depune de catre:
( )
- persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata conform art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal, care:
- nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute de lege in ultimul decont depus inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau a efectuat ajustari incorecte, conform art. 270 alin. (4), art. 304, 305 sau 332 din Codul fiscal;
 
 
 
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice