search

O noua categorie de salariati scutita de la plata impozitului pe venit. Conditiile de aplicare a scutirii

Incepand cu data de 1 iunie 2023 o noua categorie de salariati beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe veniturile salariale si asimilate salariilor. Este vorba despre angajatii care creeaza programe pe calculator.

Conditiile de aplicare a scutirii

Angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) posturile pe care sunt angajati corespund celor din lista care cuprinde ocupatiile si activitatile prevazute la sectiunile 1 si 2 din anexa;
 
b) postul face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel putin unul dintre urmatoarele domenii, evidentiat in organigrama angajatorului:tehnologia informatiei si a comunicatiilor,inteligenta artificial si tehnologii digitale emergente, administrare fiscal in format electronic, baze de date,servicii de e-guvernare si transformare digitala; (s-a exclus sintagma ”compartiment specializat de informatica”)
 
c) detin o diploma de licenta obtinuta in urma finalizarii unei forme de invatamant superior de lunga sau de scurta durata sau in urma finalizarii ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
 
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii;

e) veniturile anuale prevazute la lit. d) au o valoare care reprezinta cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe venit.

De aceste prevederi beneficiaza si angajatii ale caror diplome sunt echivalente sau recunoscute, prin structurile de specialitate ale Ministerului Educatiei, angajatii ale caror diplome sunt echivalate sau recunoscute, prin structurile de specialitate ale Ministerului Educatiei, cu diploma de bacalaureat si care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate.
 
Angajatii din institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct.30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din institutiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct. 39 din Legea 273/2006 privind finantele publice locale cu modificarile ulterioare, pentru perioada in care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, potrivit competentelor si atributiilor specifice prevazute in fisa postului sau in orice alt act juridic care stabileste atributiile de serviciu ale angajatului, beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt indeplinite cumulative conditiile din prezentul articol, precum si cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit,b) si c).
 
Activitatea de creare de programe pentru calculator, in sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se refera la prestarea efectiva a cel putin uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator, corespunzatoare ocupatiilor specifice prevazute in anexa, dupa caz, corespunzatoare activitatilor prevazute in anexa si individualizate in fisa postului sau in oricare alt act juridic care stabileste atributiile de serviciu.
 
Scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru angajatii se aplica pe intreaga perioada in care acestia desfasoara efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator.
 
In situatia in care activitatea de creare de programe pentru calculator se desfasoara efectiv pentru o fractie din luna, scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor se aplica pentru intregul venit din salarii si asimilat salariilor realizat in luna respectiva.
 
Acordarea scutirii de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor constituie responsabilitatea angajatorului/platitorului de venituri, respectiv a conducatorului institutiei publice.
 
Baza legala: Ordinul comun MCID/ME/MMSS/MF nr. 20.463/3.964/967/1.415/2023 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 370/02.05.2023
 
 
Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice