search

Pedepse dure pentru fraudele transfrontaliere in domeniul TVA. Atentie la Legea nr. 125/2023!

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 440 din 22 mai 2023, a fost publicata Legea nr. 125/2023 privind completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Conform noii legi, marile fraude in materie de TVA vor fi considerate infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 7 la 15 ani.

Aceasta lege transpune Directiva (UE) 2017/1.371 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
 
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi orice actiune sau inactiune comisa in cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier avand ca efect diminuarea cu cel putin 10.000.000 euro, in echivalentul monedei nationale, a resurselor bugetului Uniunii Europene, prin:
 
a) utilizarea sau prezentarea de declaratii sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
 
b) nedivulgarea de informatii privind TVA, atunci cand aceste informatii trebuie divulgate potrivit legii;
 
c) prezentarea de declaratii corecte privind TVA pentru a masca in mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursari de TVA.
 
De retinut! Tentativa la infractiunea prevazuta mai sus se pedepseste.
 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice