search

Persoanele cu averi mari, sub lupa ANAF. Cum se face estimarea averii?

ANAF a publicat in dezbatere publica un proiect de ordin privind estimarea averilor mari ale romanilor. In proiect se arata ca persoana fizica cu avere mare este persoana fizica rezidenta fiscal in Romania care detine o avere, atat in Romania, cat si in strainatate, estimata la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul in lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimarii averii, stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pe baza datelor detinute/obtinute de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in conformitate cu dispozitiile legale.
 
Estimarea averii se face pe baza datelor si informatiilor detinute sau obtinute de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la urmatoarele elemente patrimoniale:
 
a) bunurile imobile detinute;
b) bunurile mobile detinute;
c) activele financiare detinute
 
Averea reprezinta suma valorilor aferente elementelor patrimoniale prezentate mai sus.
 
Grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari este constituit din grupul persoanelor fizice cu averi mari si din persoanele fizice soti/sotii si rude/afini de pana la gradul al doilea ai/ale acestora.

Ce va cuprinde notificarea ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoanele fizice cu privire la faptul ca acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Notificarea va cuprinde cel putin urmatoarele:
 
a) informatii cu privire la indeplinirea criteriului de avere
b) prezentarea elementelor pe baza carora s-a estimat averea;
c) prezentarea abordarii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a cadrului legal adoptat, in scopul asigurarii conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.
 
In scopul asigurarii conformarii fiscale voluntare a persoanelor fizice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala poate proceda la:
 
a) aplicarea unor tratamente fiscale alternative de crestere a conformarii fiscale voluntare (indrumare, notificarea problemelor de neconformare), pe baza riscurilor identificate;
b) selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezinta risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, in vederea efectuarii de verificari ale situatiei fiscale personale/verificari documentare, in conditiile legii.
 
Tratamentele fiscale alternative constau in:
 
a) indrumarea persoanelor fizice cu averi mari in scopul facilitarii conformarii fiscale voluntare;
b) derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice definite conform prezentului ordin, privind problemele de neconformare identificate.
 
De asemenea, grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizeaza o data la 3 ani si o data la 6 ani, in sensul eliminarii persoanelor fizice care nu mai indeplinesc acest criteriu.
 
Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizeaza si grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari.


Foto: pixabay.com


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice