search
conta.ro cauta meniu
search

Plafon plati in numerar. Atentie la plata dividendelor catre mai multe persoane fizice in aceeasi zi!

Cu privire la plafonul pentru platile in numerar, contabilii au o mare responsabilitate de a se asigura ca tranzactiile financiare sunt corect raportate.  Analizam in continuare cazul unei societati care inregistreaza intr-o zi plati catre diversi furnizori, in total 2.000 lei. Poate societatea sa plateasca dividende in numerar 10.000 lei conform AGA? Dar daca societatea are 2 asociati? Poate achita in numerar cate 10.000 lei fiecare (pe baza AGA) intr-o singura zi?
 

Plafon plati in numerar 2023: baza legala

Conform art. 1 alin. (1) si art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015, cu modificarile si completarile ulterioare:
 
"Art. 1
(1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
 
Articolul 3(1)Prin exceptie de la prevederileart. 1 alin. (1)se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:
( )
c)plati catre persoanele prevazute laart. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de unplafon total de 10.000 lei/zi;
d)plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
e)plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
 
Art. 4 alin. (4)
(4) Operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1),catrepersoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creantesau alte drepturisi restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea inplafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei."
 
Altfel spus, conform art. 4 alin. (4) din lege, puteti efectua plati in numerar catre o persoana fizica, in limita a 10.000 lei/zi, fara sa tineti cont de plafonul total de 10.000 lei/zi. Plafonul se refera la platile efectuate catre furnizori din categoria celor mentionati la art. 1 alin. (1). In situatia dumneavoastra, facturile de la furnizori pe care le-ati achitat cash in valoare de 2.000 lei respecta plafonul individual de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi. Faptul ca achitati de asemenea si dividende (catre PF) pe langa aceste plati de furnizori (catre PJ) nu implica nerespectarea plafonului de plati in numerar.

 
Cat despre intrebarea referitoare la plata dividendelor catre mai multe PF in aceeasi zi, in suma de 10.000 lei/persoana, va confirm ca este de asemenea permis in aceasta situatie. Plafonul de 10.000 lei plata dividende catre PF se aplica pentru fiecare persoana in parte, nu cumulat.
 
Atentie! In prezent, exista un proiect de modificare a Legii 70/2015, prin care se doreste introducerea unor noi plafoane pentru platile in numerar. Aceste prevederi ar urma sa intre in vigoare la 15 zile de la data publicarii ordonantei (inca nu a fost publicata), dar pot aparea schimbari.


Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Citeste si:
Sume nejustificate in casele de marcat: amenzi mai aspre pentru comercianti >>


Foto: pixabay.com
 
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746910800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici