search

Plafonul de casa pentru operatiunile in valuta: ce trebuie sa aveti in vedere?

In randurile de mai jos veti afla care este plafonul de casa pentru operatiunile in valuta de la 11 noiembrie 2023.
 
 
Potrivit art. 3 alin. (1) lit. a), c) d) din Legea 70/2015 actualizata (inclusiv cu modificarile aduse prin Legea 296/2023 si OUG 98/2023), se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:
 
a) incasari de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;
c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
d) plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
 
Potrivit art. 3 alin. (4) din Legea 70/2015 actualizata, la data acordarii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic prevazut la alin. (1) lit. c) sau d), dupa caz.
 
In baza acestei prevederi, incepand cu 11.11.2023, o persoana juridica poate efectua in numerar tranzactii in urmatoarele conditii:
 
- incasari de la persoane juridice in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana (fara a exista un plafon total);
- plati catre alte persoane juridice in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
- plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.
 
Conform art. 4 2
(1) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.
 
Conform legii 70/2015, art.1, alin (3)
 
(3) Prevederile prezentului capitol se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei. Incadrarea in plafoanele prevazute de prezentul capitol se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati
 
In concluzie, in cazul incasarilor si platilor precum si in cazul soldului de casa se va avea in vedere raportarea la cursul BNR si incadrarea in echivalentul plafoanelor in lei.

Informatii oferite in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile