search

Planul de conturi 2023: ce cheltuieli trebuie incluse in conturile 617 si 618

In randurile de mai jos vom afla ce fel de cheltuieli trebuie incluse in conturile 617 "Cheltuieli de management" si 618 "Cheltuieli de consultanta". Spre exemplu, serviciile IT primite de la o firma din cadrul unui grup din care face parte ar trebui incadrate in unul dintre aceste conturi (617 sau 618) sau pot fi lasate in contul 628?

Planul de conturi 2023: ce cheltuieli trebuie incluse in conturile 617 si 618

Raspuns: Dupa cum este si denumirea conturilor respective, se vor inregistra cheltuieli cu managementul si cheltuieli cu consultanta in baza contractelor incheiate in acest sens.
 
Ca si cheltuieli cu managementul in contul 617 "Cheltuieli de management , pot fi :
 
- cheltuieli cu management si exploatare, a sistemelor de calculatoare ale clientilor si/sau a facilitatilor de prelucrare a datelor, precum si serviciile anexe pentru acestea;
-cheltuieli cu planificarea strategica si organizatorica, procese de retehnologizare, managementul schimbarilor, reducerea costurilor si alte probleme financiare; obiective si strategii de marketing; planificarea, si politici privind resursele umane; strategii de compensare si pensionare; planificarea productiei si planificarea controlului;
 
Ca si cheltuieli de consultanta in contul 618 "Cheltuieli de consultanta, se pot inregistra:
 
-consultanta si asistenta acordata firmelor si serviciilor publice pentru planificare, organizare eficienta si control;
-consultanta si reprezentare juridica, consultanta tehnica, fiscala ;
-consultanta in domeniul tehnologiei informatiei etc.
 
In situatia in care serviciile de IT nu se refera la servicii de consultanta sau managementul in acest domeniu, si sunt doar anumite servicii de IT, apreciez ca pot fi inregistrate in contul 628 Alte servicii executate de terti .
 
Este importanta sa aveti in vedere obiectul contractelor incheiate pentru aceste servicii.


Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice