search

Plata avans spre decontare: atentie la plafonul zilnic!

Declaratia speciala de TVA (VAT Return One Stop Shop): marti, 30 aprilie 2024, este termenul limita pentru depunere
Plafonul sumei in numerar care se acorda ca avans spre decontare, este prevazuta la art. 3 alin. (1) lit. e):
e) plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
 
Art. 3 alin. (4) din Legea 70/2015 prevede:
4) La data acordarii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic prevazut la alin. (1) lit. c) sau d), dupa caz.
 
La alin. 1 lit. c) sau d), se precizeaza ca prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:
c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
d) plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
 
Prin urmare se poate plati un avans spre decontare in suma de 5.000 de lei, stabilit pentru fiecare persoana in parte.
Daca avansul nu a fost cheltuit integral, se restituie in numerar, prin intocmirea unei dipozitii de incasare prin casa.
 
Legea nu precizeaza un plafon pentru restituirea avansurilor, insa apreciez ca se face in limita acelui plafon in care au fost platite, avand in vedere ca persoana care a ridicat aceste avansuri are obligatia justificarii sumelor primite ca avansuri, in termenul stabilit de catre societate.
 
In situatia in care aceste plati reprezinta cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, acestea nu sunt limitate asa cum se precizeaza la art. 5 lit. b) din acest act normativ.
 
Avansurile spre decontare se inregistreaza in contul 542 "Avansuri de trezorerie".


Explicatii oferite in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice