abricile care folosesc sfecla de zahar pentru productie risca sa se inchida pana cel tarziu in primavara anului viitor, principalul motiv fiind costul de productie ce este mult mai mare decat al celor care folosesc ca materie prima zaharul brut, sustin sindicalistii din industria alimentara. Principalele motive care vor "lovi" industria sunt preconizata scadere a cotelor tuturor statelor europene cu 13,5%, lipsa de competitivitate fata de tari unde se produce eficient (cu tehnologii noi, dar unde se beneficiaza si de un regim fiscal favorabil - de exemplu Austria, unde TVA este de doar 10%), ne-a spus directorul patronatului zaharului din Romania, Gheorghe Bejan. De asemenea, pentru a rezista, este nevoie de un numar mic de lucratori/fabrica si consumuri energetice mici (cu tarife la energie ca in Europa, nu ca in Romania), a mai adaugat acesta.
Procesatorii romani, defavorizati din cauza pretului materiei prime"In momentul de fata, daca nu se gasesc solutii pentru procesatorii de zahar din sfecla, se va ajunge la inchiderea acestor fabrici, iar Romania va pierde cota aferenta pentru zaharul din sfecla. Ministerul Agriculturii trebuie sa intervina de urgenta, indiferent de negocierile cu Uniunea Europeana", a afirmat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu. Acesta a precizat ca fabricile procesatoare de zahar din sfecla sunt defavorizate fata de fabricile importatoare, din cauza costurilor de achizitie a materiei prime. "Costul zaharului din sfecla cu taxa de restructurare inclusa este de 2,32 de lei pentru un kilogram, iar cel din zahar brut de 1,39 de lei pentru un kilogram. Prin urmare procesatorii nu pot vinde, din cauza preturilor mai mici practicate de importatori", a explicat Frumosu. Directorul patronatului zaharului din Romania vine cu cateva solutii pentru a nu inchide aceste fabrici: "1. Sa sustinem exceptarea Romaniei de la reducerea generala a cotelor de productie; 2. Sa acceptam ca pretul de productie al zaharului din sfecla sa fie privit pozitiv din partea Consiliului Concurentei: adica fabricile sa poata vinde la pretul pietei, chiar daca produc la un pret mai mare". De asemenea, Bejan a enumerat cateva solutii ce ar putea salva fabricile care nu mai pot functiona: "Sa intre in sistemul de restructurare european si sa participe la rascumpararea de cota, sa incerce sa se reprofileze pe biocombustibili din sfecla de zahar, sa-si instraineze cota de productie catre cei care pot rezista; sau sa se retehnologizeze si sa produca mixt, si zahar si biocombustibili".
Europa vrea sa renunte la productia interna de zahar din sfeclaGheorghe Bejan ne-a explicat ca "restructurarea sistemului producerii zaharului din sfecla prin reducerea cotelor nationale cu 13,5% priveste toate statele membre ale UE, nu numai Romania. Diferenta de pret dintre zaharul din sfecla si cel produs prin rafinarea zaharului brut din import este data de pretul mic al zaharului brut de import si de taxa de restructurare pe care o platesc numai fabricile care fac zahar din sfecla, un bir european pus special pentru a decima productia europeana de zahar din sfecla".
Potrivit sefului patronatului de profil, "aceasta dorinta arzatoare a Europei de a renunta la productia interna de zahar din sfecla este data de productiile mari din tarile centrale, care au cote mult mai mari decat consumul intern. Romania participa cu deficit de cota: cotele Romaniei sunt de circa 440.000 tone de zahar anual, fata de un consum de circa 550.000 – 600.000 tone. Totusi, cei ce gestioneaza problemele europene le gestioneaza vizibil in favoarea statelor dezvoltate centrale, noi “suferind” conditiile reducerii de cote, fiind ”egali cu ceilalti europeni la suferinta generala".
Daca nu se vor gasi solutii pentru evitarea inchiderii acestor fabrici, vom fi nevoiti sa importam zahar alb din Europa, la un pret de 600 euro/tona, ceea ce va insemna un efort financiar important pentru Romania. Totusi, in aceste conditii, romanii nu vor fi afectati, deoarece pretul zaharului nu va creste, ne-a mai declarat Gheorghe Bejan.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia <<