search

Profit din ap, cu bani europeni

Costurile necesare României pentru conformarea cu directivele europene a sectorului apei se ridică la 9 miliarde euro. Cu toate că fondurile europene destinate sectorului de profil nu reprezintă nici jumătate din necesar, procesul de reabilitare și construcție a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare și epurare va pune în mișcare, dacă nu toată, cea mai mare parte a sectoarelor din industria construcțiilor și nu numai. Este de la sine înțeles că cele 3,8 miliarde de euro, bani europeni alocați pentru domeniul de profil, vor fi ca un magnet pentru firme de tot soiul, de la cele specializate în tratarea apei, până la cele de construcții clasice. Pe lângă asta, scenariul se propagă odată cu apariția multiplelor oportunități de investiții în acest sector. De fondurile europene destinate infrastructurii apei nu se vor putea "lipi" foarte mulți bani bugetari, astfel că investițiile private nu vor întârzia să apară, operatorii de distribuție a apei și de canalizare instalându-se rapid pe piață.

Astfel, se poate vorbi de un boom iminent al pieței infrastructurii de apă. Iar acest fenomen nu va întârzia să prindă deja contur, asta mai ales dacă ne gândim la faptul că autoritățile va trebui ca până în anul 2015 să aducă la standardele UE un număr de 263 de aglomerări urbane cu un echivalent/locuitor mai mare de 10.000 și până în 2018, 2.346 de aglomerări urbane cu un echivalent/locuitor cuprins între 2.000 și 10.000.

 

Piețele din domeniu au început deja să crească

 

Potențialul investițional este enorm, iar lucrările efective pentru reabilitarea și construcția de sisteme de apă și canalizare promit creșteri exponențiale ale unor piețe de nișă. Un exemplu elocvent este reprezentat de piața echipamentelor pentru tratarea apei, unde deja se estimează creșteri majore. Conform unui studiu de piață realizat de Neomar Consulting, în domeniul echipamentelor pentru tratarea apei primare din țara noastră se așteaptă o creștere în 2007 cu 41% față de 2006. Astfel, valoarea totală a sistemelor de filtrare a apei primare vândute în România va depăși anul acesta 84 milioane euro.

 

40% din apă se pierde

 

În prezent, accesul populației la utilitățile publice este încă foarte limitat, situându-se cu mult sub nivelul țărilor Uniunii Europene. Doar jumătate dintre români beneficiază de sistemul de alimentare cu apă și canalizare, în timp ce media în statele noi membre ale UE este de 70 la sută, și de 90 la sută în statele cu vechime în cadrul Uniunii. La fel de îngrijorător este și faptul că din totalul cantității de apă potabilă livrată, aproape jumătate reprezintă pierderi.

Astfel, conform Institutului Național de Statistică, pierderile de apă potabilă au fost de 40,6% pe total țară, iar în municipii și orașe de 43,5%. Acestea au fost cauzate de uzura avansată a conductelor de aducțiune și distribuție a apei potabile, precum și de uzura fizică și morală a echipamentelor de captare și pompare. În anul 2006, un număr de 9.070.564 locuitori aveau locuințele conectate la sistemele de canalizare, aceștia reprezentând doar 41,9% din populația României. În ceea ce privește epurarea apelor uzate, populația cu locuințele conectate la sistemele de canalizare prevăzute cu stații de epurare, în anul 2006, a fost de 6.068.655 de persoane, acestea reprezentând 28,1% din populația țării. La sfârșitul anului trecut, lungimea simplă a rețelei de distribuție a apei potabile era de 50.821,0 km, cu 3.043,1 km mai mare pe total țară și cu 781,9 km mai mare la nivelul municipiilor și orașelor, față de situația existentă la sfârșitul anului 2005.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice