search
conta.ro cauta meniu
search

Schimbare domiciliu fiscal: in ce situatie se depune D700?

In situatia in care doriti sa schimbati domiciliul fiscal este important sa cunoasteti ce trebuie sa faceti in acest caz. De exemplu, o societate are sediul social si locul in care isi desfasoara activitatea in Bucuresti. S-a luat decizia sa se inchirieze un spatiu mai mare pentru depozit si birouri in judetul Ilfov, unde va fi declarat punct de lucru si unde se va desfasura efectiv activitatea. In Bucuresti societatea mai pastreaza un birou cu functie administrativa pentru a-si pastra sediul social tot in Bucuresti.
 
Unde se vor achita obligatiile catre bugetul de stat (tva, impozit pe profit, taxele aferente salariilor) si taxele locale pentru autoturisme? La Bucuresti sau la Ilfov? La sediul social nu mai ramane niciun angajat. Trebuie depus vreun formular la ANAF?

Schimbare domiciliu fiscal: care este procedura de urmat

La art. 30 (1) din Codul de procedura fiscala se precizeaza ca pentru administrarea creantelor fiscale si a altor creante datorate bugetelor prevazute la art. 29 alin. (1) si (2), competenta revine acelui organ fiscal teritorial din cadrul A.N.A.F., stabilit prin ordin al presedintelui A.N.A.F., in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului.
 
La art. 31 se precizeaza ca 1), in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin domiciliu fiscal se intelege:
( )
c) pentru persoanele juridice, sediul social sau locul unde se exercita gestiunea administrativa si conducerea efectiva a afacerilor, in cazul in care acestea nu se realizeaza la sediul social declarat;
 
La art. 32 se fac precizari cu privire la declararea domiciliului fiscal, respectiv:
 
(1) Domiciliul fiscal definit potrivit art. 31 se inregistreaza/modifica la/de organul fiscal central in toate cazurile in care acesta este diferit de domiciliul sau de sediul social prin depunerea de catre contribuabil/platitor a unei cereri de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal, insotita de acte doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta.
(2) Cererea se depune la organul fiscal central in a carui raza teritoriala urmeaza a se stabili domiciliul fiscal. Cererea se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data depunerii acesteia, prin emiterea deciziei de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal care se comunica contribuabilului/platitorului.
(3) Organul fiscal prevazut la alin. (2) emite din oficiu decizia de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal ori de cate ori constata ca domiciliul fiscal este diferit de domiciliul sau sediul social, iar contribuabilul/platitorul nu a depus cerere de modificare a domiciliului fiscal.
(4) Data inregistrarii/modificarii domiciliului fiscal este data comunicarii deciziei de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal 
 
In privinta taxelor locale sunt incidente prevederile de la art. 39: Domiciliul fiscal in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local, dispozitii care prevad ca in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin domiciliu fiscal se intelege domiciliul reglementat potrivit dreptului comun sau sediul social inregistrat potrivit legii.

 
In situatia in care contribuabilul/platitorul are inregistrat un domiciliu fiscal potrivit art. 32, in scopul comunicarii actelor administrative fiscale emise de organul fiscal local se utilizeaza acest domiciliu fiscal.
 
Prin urmare, avand in vedere ca sediul social nu mai corespunde cu domiciliul fiscal, ar trebui sa va declarati domiciliul fiscal in judetul Ilfov si sa declarati si achitati toate taxele bugetare la domiciliul fiscal (locul unde se desfasoara efectiv conducerea afacerilor).
 
In situatia in care domiciliul fiscal nu coincide cu sediul social se depune D700 pentru inregistrarea domiciliului fiscal, astfel cum se prezinta si in Instructiunile de completare a D700, respectiv:
 
Declaratia se depune pentru:
 
- inregistrarea/modificarea domiciliului fiscal al contribuabililor, cu exceptia cazului in care contribuabilii isi modifica domiciliul sau sediul social care reprezinta si domiciliu fiscal, precum si cu exceptia contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente, care nominalizeaza, ulterior inregistrarii fiscale, un alt sediu permanent desemnat;.
 
In cazul taxelor locale apreciez ca acestea se vor plati in continuare la sediul social, doar la comunicarea actelor administrative de catre organele locale se utiliza domiciliul fiscal.



Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1747256400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici