search

Spalarea Banilor: 5 obligatii importante pe care le aduce Legea nr. 129/2019

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Pentru contabili, prevenirea si combaterea spalarii banilor este o preocupare extrem de importanta. Contabilii au un rol crucial in asigurarea ca societatile cu care lucreaza respecta legea nr. 129/2019.
 
Prevenirea si detectarea spalarii banilor reprezinta o responsabilitate importanta pentru contabili, iar nerespectarea legilor in acest sens poate avea consecinte grave, inclusiv sanctiuni legale si daune ale reputatiei. Sanctiunile in cauza sunt prevazute negru pe alb in Legea nr. 129/2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si sunt aplicate cu strictete de organul de control specializat: Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). 
 
Aveti acum 5 proceduri editabile specifice gata scrise, in concordanta cu cele mai noi modificari legislative introduse de Legea nr. 101/202 si de O.U. G. nr. 43/2021! Click aici pentru detalii >>
 

Ce sunt aceste proceduri pe care le cer la control inspectorii ONPCSB?

 
Este vorba despre documente care dovedesc ca ati luat toate masurile pentru diminuarea riscului de spalare a banilor si de finantare a terorismului, conform Legii nr. 129/2019 cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Aveti la dispozitie aceste proceduri deja redactate!
 
Ele sunt scrise impecabil de un colectiv de experti si va sunt oferite in format editabil, gata pentru a fi completate cu datele specifice activitatii dvs.! Le gasiti pe toate in lucrarea pe stick: Proceduri obligatorii. Spalarea banilor.
 
IMPORTANT!
Aceste proceduri tin cont de modificarile introduse prin O.U.G. nr. 111/2020, Legea nr. 101/2021, O.U.G. nr. 43/2021. Printre aceste modificari se numara introducerea Registrului central electronic pentru conturi de plati si conturi bancare, tranzactiile cu criptomonede, obligatiile privind beneficiarul real etc.
 

Ce obligatii va aduce Legea nr. 129/2019?

In cazul unui control, cum dovediti ca le-ati indeplinit?
 
Sunt foarte multe obligatiile pentru dvs. pe care le aduce Legea nr. 129/2019:

Vi le prezentam in continuare pe cele mai importante:
 
1. Trebuie sa raportati catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor tranzactiile suspecte, daca aveti motive rezonabile sa credeti ca:

bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului;
persoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi;
2. Trebuie sa raportati catre Oficiu tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro. Si asta independent de existenta unor suspiciuni sau motive rezonabile de suspiciune.
 
Important!
Modelele celor 2 rapoarte de mai sus au fost modificate prin Ordinul presedintelui ONPCSB nr. 191/2023. Ordinul a fost publicat in M. Of. in 10 iulie 2023, dar va intra in vigoare la 7 noiembrie 2023, ceea ce inseamna ca, incepand cu aceasta data, utilizarea noilor modele va fi obligatorie.
 
3. Trebuie sa depuneti declaratia privind beneficiarul real al persoanei juridice, obligatoriu la inmatricularea firmei si ori de cate ori intervine o modificare!
 
4. Trebuie sa desemnati persoanelor cu responsabilitati in aplicarea Legii nr. 129/2019 si sa comunicati numele lor Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
 
5. Trebuie sa stabiliti norme interne, mecanisme de control intern si proceduri de administrare a riscurilor de spalare a banilor.
 
Mai sunt numeroase alte obligatii, cum ar fi:
 
a) Obligatia de a aplica masurile de cunoastere a clientelei (art. 10-17);
b) Obligatia de a tine evidenta documentata a masurilor luate in vederea identificarii beneficiarilor reali (19)
c) Obligatia pastrarii documentelor care atesta aplicarea procedurilor de cunoastere a clientelei (art. 21) etc.
 
Lucrarea Proceduri obligatorii. Spalarea banilor va permite sa va indepliniti obligatia vizata cu precadere de inspectorii ONPCSB, anume aceea de la punctul 5 de mai sus, care va impune stabilirea unor proceduri de administrare a riscului de spalare a banilor.
 
Aceste proceduri constituie primul lucru pe care il verifica inspectorii pentru ca ele dovedesc fara dubiu ca ati acordat atentie respectarii prevederilor Legii nr. 129/2019. Vi le oferim redactate impecabil!
 

Cum arata aceste proceduri solicitate de inspectorii ONPCSB?

 
Sunt documente care atesta preocuparea dvs. pentru administrarea riscurilor de spalare a banilor si finantare a terorismului si care includ cel putin urmatoarele elemente:
 
a) masuri aplicabile in materie de cunoastere a clientelei;
b) masuri aplicabile in materie de raportare, pastrare a evidentelor si a tuturor documentelor conform cerintelor din prezenta lege si de furnizare prompta a datelor la solicitarea autoritatilor competente;
c) masuri aplicabile in materie de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor, managementul de conformitate si comunicare;
d) masuri aplicabile in materie de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici, impotriva oricaror amenintari ori actiuni ostile sau discriminatorii;
e) instruirea si evaluarea periodica a angajatilor.
 
Scapati de orice neclaritate! Mai multe detalii aici >>
 
In lucrare gasiti:
1) Procedura privind cunoasterea clientelei
2) Procedura de administrare a riscurilor
3) Procedura de control intern, comunicare, management de conformitate
4) Procedura de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici
5) Politici de instruire si evaluare periodica a angajatilor
 
Comandati chiar acum lucrarea Proceduri obligatorii. Spalarea banilor. Veti avea astfel acces la informatii relevante privind obligatiile ce va revin si, urmand pas cu pas procedurile indicate, va veti pune la adapost de sanctiunile dure!
 

Foto: pixabay.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice