search

Trecerea de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit: analiza legala si actiuni recomandate

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Societatea X din Romania a fost infiintata pe 29.01.2023 si a optat sa fie microintreprindere. Aceasta a angajat personal incepand cu 01.05.2023, depasind termenul de 30 de zile de la infiintare pentru a avea cel putin un salariat, conform art. 48 alin. (3) din Codul Fiscal. Societatea nu a schimbat regimul fiscal de la microintreprindere la impozit pe profit, desi nu mai indeplinea conditia de a fi microintreprindere. Cum trebuie sa procedeze in continuare?
 

Iesirea din sistem micro in anul 2023 - lipsa salariati

 
Analiza legala:
 
- Art. 47 alin. (1) lit. g) din Codul Fiscal defineste o microintreprindere ca avand cel putin un salariat.
- Art. 48 alin. (3) prevede ca o persoana juridica nou-infiintata poate opta pentru statutul de microintreprindere daca indeplineste conditiile la data inregistrarii si angajeaza cel putin un salariat in termen de 30 de zile de la inregistrare.
- Art. 52 alin. (2) stipuleaza ca daca o microintreprindere nu mai indeplineste conditiile (inclusiv cea privind numarul de salariati), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care conditia nu mai este indeplinita.
 
Concluzie si actiuni recomandate:
 
- Societatea X ar fi trebuit sa treaca la regimul de impozitare pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie, adica incepand cu trimestrul 1 al anului 2023.
- Pentru anul fiscal 2024, societatea ar trebui sa fie platitoare de impozit pe profit, avand in vedere ca nu mai indeplineste conditiile pentru a fi considerata microintreprindere.
- Societatea este obligata sa comunice aceasta schimbare organului fiscal competent, prin depunerea formularului 700, conform Art. 88 din Codul de procedura fiscala. Aceasta este o declaratie de mentiuni care trebuie depusa in termen de 15 zile de la data schimbarii regimului fiscal.
 
Temei legal
 
Codul fiscal:
 
Art. 52. - Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului
 
(2) In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.
 
Art. 47. - Definitia microintreprinderii
 
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
 
Art. 48. - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
 
(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d) si h) sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului, iar cea de la lit. g) in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.
 
Art. 55. - Termenele de declarare a mentiunilor
 
(1) Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal, precum si microintreprinderile care intra sub incidenta prevederilor art. 52 comunica organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
 
Codul de procedura fiscala:Art. 88. - Modificari ulterioare inregistrarii fiscale(1) Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni (formular 700).

Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pexels.com
 



Noutati contabile 1714424400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice