Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
reevaluare mijloc fix - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 4

Salt la continut

reevaluare mijloc fix

mijloace fixe alte probleme contabile cladire mijloc fix
265 replies to this topic

#61 Biyou

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 01 April 2008 - 03:59 PM

as avea si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva
am inteles in cazul imobilizarilor care sunt supuse amortizarii cum se procedeaza , dar intrebarea mea este cum procedez in cazul unui teren reevaluat ; inregistrez 2111=105 cu diferenta din reevaluare, dar dupa aceea este corect sa duminuez pierderea din anii precedenti cu aceasta diferenta 105=117 ?
multumesc

#62 helink

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 71 Postari:

Postat 01 April 2008 - 04:50 PM

da, si se impoziteaza, se completeaza in declaratia 101, la rd.11 - alte elemente similare de venituri;
nu constituie venit impozabil transferul 105=106.

#63 Biyou

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 01 April 2008 - 05:11 PM

am inteles ,dar daca reevaluez acum acest teren si societatea inregistreaza pierdere si in exercitiul fin. curent este suficient sa iau aceasta diferenta in calcul atunci cand determin pierderea fiscala pentru 2008 in decl. 101 in acest caz fara sa mai platesc nici un impozit ?

#64 danutanitulescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 271 Postari:

Postat 01 April 2008 - 08:45 PM

se poate sa mai explice cineva va rog tot demersul in cazul reevaluarii unei cladiri,cu inregistrarile exacte???

#65 diana-veronica

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 201 Postari:

Postat 02 April 2008 - 10:01 AM

Vezi postareaBiyou, la Apr 1 2008, 04:59 PM, a spus:

as avea si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva
am inteles in cazul imobilizarilor care sunt supuse amortizarii cum se procedeaza , dar intrebarea mea este cum procedez in cazul unui teren reevaluat ; inregistrez 2111=105 cu diferenta din reevaluare, dar dupa aceea este corect sa duminuez pierderea din anii precedenti cu aceasta diferenta 105=117 ?
multumesc
Nu cred ca este corect sa-ti acoperi pierderea din anii precedenti din surplusul din reevaluare. Acest lucru poti sa-l faci doar la realizarea rezervei, respectiv la vanzarea terenului, cand rezerva este considerata castig efectiv realizat.

"(8) Nici o parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuită, direct sau indirect, cu excepția cazului în care activul reevaluat a fost valorificat, situație în care surplusul din reevaluare reprezintă câștig efectiv realizat.

(9) Cu excepția cazurilor prevăzute la alin. (3) și (6), rezerva din reevaluare nu poate fi redusă."

Vezi mai sus paragrafele la care se face referire.

#66 helink

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 71 Postari:

Postat 02 April 2008 - 11:11 AM

este corect asa, 105 nu poate fi utilizat atat timp cat mijlocul fix este in functiune

#67 Biyou

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 02 April 2008 - 01:23 PM

multumesc
intr-adevar asa este, rezerva din reevaluarea terenurilor nu poate fi transferata asupra rezultatului reportat decat la vanzarea terenului respectiv, iar in cazul celorlalte imobilizari poate fi transferata in contul 117 doar pe masura inregistrarii amortizarii lunare si doar pentru cota parte care reprezinta diferenta din reevaluare prin inreg. 105=117

#68 malena

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 52 Postari:

Postat 04 April 2008 - 07:25 AM

am gasit postarea asta(nu mai stiu unde,din pacate ) foarte interesanta care lamureste multe lucruri,zic eu.
Scuze ca nu pot da si autorul ei.

ct.1175 si 1068.dif.reeval. se inlocuiesc cu ct.1065, cf.OMF 1752/2005.

Adica la data vanzarii se face 105 = 1065.dif.reeval.deduse cu diferentele din reevaluare pentru care s-a acordat deducere (adica amortizarea dif.din reeval.pt.care a existat drept de deducere) astfel:
- pentru mj.fixe reevaluate inainte de 31.12.2003: amortizarea dif.din reeval., care a fost integral deductibila;
- pentru mj.fixe reevaluate intre 01.01.2004 si 31.12.2006: zero, pt.ca valoarea fiscala ramasa nu include reevaluarile de dupa 31.12.2003 si dinainte de 31.12.2006; aceste amortizari ale dif.din reeval.se trec intr-un alt analitic al ct.1065: 1065.dif.reeval.nededuse;
- pentru mj.fixe reevaluate dupa 01.01.2007: ca la prima liniuta pt.amortizarea dif.din reevaluare de dupa 01.01.2006, pt.ca au fost deductibile;
- pentru mj.fixe reevaluate in mai multe din perioadele de mai sus: calcule contabile pe bucatele ca mai sus.

De asemenea, se face 105 = 1065.dif.reeval.nededuse atat cu diferenta din reevaluare realizata in momentul vanzarii/cedarii/casarii (ca diferenta intre dif.din reeval.valorii de inventar si dif.din reeval.valorii amortizate, ca parte a valorii fiscale ramase), cat si cu amortizarea acestor diferente din reeval.pt.care s-a nu s-a acordat deducere (cf.CF) de la data reevaluarii pana la data vanzarii.

La data schimbarii destinatiei sumelor din ct.1065.dif.reeval.deduse, inregistrate ca mai sus, ele se impoziteaza.

Deci sa presupunem ca imobilul a avut val.inventar initiala de 1000 (ct.212D), amortizare cumulata initiala 50 (ct.2812C).
La reevaluarea din 2005 s-a inregistrat (metoda indicilor):
212 = 105: 1500
105 = 2812: 150

In perioada 2005-2007 (pana la mom.vanzarii) s-a inreg.amortizare contabila 100, din care amortizare fiscala (deductibila) 30 (adica numai cea aferenta valorii initiale a imobilului=10 si cea aferenta dif.din reeval.inreg.in cursul anului 2007=20, pt.ca intre 01.01.2004 si 31.12.2006 amortizarea val.reevaluate dupa 31.12.2003 nu era ded => amort.neded.=70).

Rezulta ca la 31.12.2007 avem:
ct.212D = 1000+1500=2500
ct.2812C = 50+150+100=300, din care 80 (50 initiala + 30 din 2007) reprezinta amort.fiscala/ded., iar 220 reprez.amort.neded.
ct.105C = 1500-150=1350

Se vinde imobilul cu 10000:
2812 = 212: 300
6583 = 212: 2200
105 = 1065.dif.reeval.deduse: 20
105 = 1065.dif.reeval.nededuse:1310=1350-20

La modif.destinatiei sumelor din 1065.dif.reeval.deduse (distribuire catre asociati, acop.pierderi, maj.capital etc), acestea se includ in veniturile impozabile ca "elemente similare veniturilor" (CF art.19 alin.(1) si pct.12 Norme), adica se trec in D.101 la rd.11, conform art.22 alin.(5) CF, pct.57.1 Norme si Deciziei CFC 2/2004.

#69 malena

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 52 Postari:

Postat 04 April 2008 - 09:26 AM

tot despre reevaluare,ultimele reglementari:

Începând cu data de 01.08.2007, potrivit modificarilor aduse pct.33 lit.c) al art.7 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal prin OUG nr.106/2007, valoarea fiscala pentru “mijloacele fixe amortizabile este costul de achiziție, de producție sau valoarea de piață pentru mijloacele fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrării în patrimoniul contribuabilului, utilizată pentru calculul amortizării fiscale, după caz. În valoarea fiscală se includ și reevaluările contabile efectuate potrivit legii. În cazul în care se efectuează reevaluări ale mijloacelor fixe amortizabile care determină o descreștere a valorii acestora sub costul de achiziție, de producție sau al valorii de piață a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz, valoarea fiscală rămasă neamortizată a mijloacelor fixe amortizabile se recalculează până la nivelul celei stabilite pe baza costului de achiziție, de producție sau a valorii de piață a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz. În situația reevaluării terenurilor care determină o descreștere a valorii acestora sub costul de achiziție sau sub valoarea de piață a celor dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz, valoarea fiscală este costul de achiziție sau valoarea de piață a celor dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz”.
Potrivit prevederilor art.24 alin.15) din Legea nr.571/2003, modificat prin pct.18 din Legea nr.343/2007, cu aplicabilitate de la 01.01.2007, pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determină fără a lua în calcul amortizarea contabilă. Câștigurile sau pierderile rezultate din vânzarea ori din scoaterea din funcțiune a acestor mijloace fixe se calculează pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezintă valoarea fiscală de intrare a mijloacelor fixe, diminuată cu amortizarea fiscală. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabilă evidențiată în sold la data de 31 decembrie 2003 amortizarea se calculează în baza valorii rămase neamortizate, pe durata normală de utilizare rămasă, folosindu-se metodele de amortizare aplicate până la această dată.
Așa cum se menționeaza la pct. 71^5, din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, introdus prin H.G. nr.84/2004 și modificat prin H.G. nr.1861/2006, de modificare și completare a H.G. nr.44/2003, pentru determinarea valorii fiscale în cazul transferurilor terenurilor cu valoare contabila, precum și pentru determinarea valorii fiscale ramase neamortizate în cazul mijloacelor fixe amortizabile evidențiate în sold la 31 decembrie 2003, în valoarea de intrare fiscala se includ și reevaluarile efectuate, potrivit legii, pâna la acea data.
Pentru determinarea valorii fiscale a terenurilor, respectiv a valorii fiscale ramase neamortizate în cazul mijloacelor fixe amortizabile, vor fi luate în calcul și reevaluarile contabile efectuate dupa data de 1 ianuarie 2007, precum și partea ramasa neamortizata din reevaluarile contabile efectuate in perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2006, evidentiate la data de 31 decembrie 2006. Nu se recupereaza prin intermediul amortizarii fiscale reevaluarile contabile efectuate dupa data de 1 ianuarie 2004 la mijloacele fixe amortizabile care nu mai au valoare fiscala ramasa neamortizata la data reevaluarii.
În cazul în care ulterior datei de 31 decembrie 2003 se efectueaza reevaluari care determina o descreștere a valorii acestora se procedeaza la o scadere a rezervei din reevaluare în limita soldului creditor al rezervei, în ordinea descrescatoare înregistrarii rezervei, iar valoarea fiscala a terenurilor și valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza corespunzator. În aceste situații, partea din rezerva din reevaluare care a fost anterior dedusa se include în veniturile impozabile ale perioadei în care se efectueaza operatiunile de reevaluare ulterioare datei de 31 decembrie 2003.
Prin valoarea fiscala ramasa neamortizata se înțelege diferenta dintre valoarea de intrare fiscala și valoarea amortizarii fiscale. În valoarea de intrare fiscala se include și taxa pe valoarea adaugata devenita nedeductibila, în conformitate cu prevederile Titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata.
Concluzii:

● Amortizarea aferenta reevaluarilor efectuate dupa data de 1 ianuarie 2007 este deductibila fiscal.
● Conform precizarilor mai sus-menționate, în valoarea fiscala ramasa neamortizata se include și partea ramasa neamortizata din reevaluarile contabile efectuate in perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2006, evidentiate la data de 31 decembrie 2006.
● In conformitate cu prevederile pct.9 din Ordinul nr.2374/2008 (m.Of. nr.25/14.01.2008) de modificare și completare a art.108 din OMFP nr.1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, “amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se înregistreaza în contabilitate începând cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea”.

#70 ElenaConstantin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:

Postat 04 April 2008 - 10:50 AM

Vezi postareafrothalia, la Jan 8 2008, 01:57 PM, a spus:

Vezi postareaLexiroxi, la Jul 30 2007, 05:33 PM, a spus:

Reevaluarea imobilizarilor corporale este reglementata de Ordin 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, art.108-113:
7.2.5.1. Reevaluarea imobilizarilor corporale
108. - (1) Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, cu reflectarea in contabilitate a rezultatelor acesteia.
(2) In cazul efectuarii reevaluarii imobilizarilor corporale, acest lucru trebuie prezentat in notele explicative, impreuna cu elementele supuse reevaluarii, metoda prin care s-au calculat valorile prezentate, precum si elementul afectat din contul de profit si pierdere.
109. - (1) Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.
……………………………………

sa intelegem ca ne putem face singurei reevaluari ale imobilizarilor?!?!?!?
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectuează, de regula, de evaluatori autorizați.
Nu am citit nicaieri ca te obliga sa faci cu evaluatori autorizati.
Eu ma facut-o singura si am avut si control de fond.
Chiar nu am avut probleme.

#71 ec_alin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 37 Postari:
  • Interests:contabilitate

Postat 05 April 2008 - 08:55 AM

in valoarea de intrare amortizabila a unui mijloc fix luat in leasing, credeti ca trebuie introdusa taxa de administrare ce se plateste initial la contractarea leasingului si taxele de inmatriculare a autovehicului? as dori cateva puncte de vedere ....
ec_alin

#72 danutanitulescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 271 Postari:

Postat 06 April 2008 - 06:07 PM

daca reevaluarea unei cladiri se face in aprilie,inregistrarile contabile aferente se fac abia in ianuarie anul urmator???

#73 crystyna

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:
  • Interests:internet, calatorii

Postat 14 April 2008 - 04:39 PM

Buna ziua,
Ma intereseanza si pe mine legea care specifica metodele de evaluare a cladirilor . poate cineva sa ma ajute?

#74 mik37

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 37 Postari:

Postat 29 April 2008 - 04:58 PM

As vrea si eu sa stiu (daca ati mai avut cazuri) care este valoarea de la care se reevalueaza o cladire....de la valoarea de achizitie sau de la valoarea de achizitie minus amortizarea inregistrata pana la data cand se face reevaluarea.
Multumesc mult!

#75 doru

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 30 April 2008 - 10:28 AM

Si eu sunt in aceeasi situatie , am primit reevaluarea dupa ce am depus bilantul. Si nu sunt sigur cand e corect sa fac inregistrarile contabile ? La 31.12.2008 sau acum ?

#76 magda_23

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 100 Postari:

Postat 02 May 2008 - 07:07 PM

Vezi postareadoru, la Apr 30 2008, 11:28 AM, a spus:

Si eu sunt in aceeasi situatie , am primit reevaluarea dupa ce am depus bilantul. Si nu sunt sigur cand e corect sa fac inregistrarile contabile ? La 31.12.2008 sau acum ?

Si noi am patit acelasi lucru. Inregistrarile contabile le-am facut in luna in care am primit raportul (cu atat mai mult cu cat data lui este februarie 2008). Oricum trebuie sa inregistrezi in ctb diferenta, pentru ca trebuie declarata la impozite si taxe locale, si ei cer balanta.

#77 doru

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 02 May 2008 - 08:42 PM

Si le prindem in notele explictive de la bilantul din 2008 ?

#78 magda_23

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 100 Postari:

Postat 05 May 2008 - 09:29 PM

Vezi postareadoru, la May 2 2008, 09:42 PM, a spus:

Si le prindem in notele explictive de la bilantul din 2008 ?

Da, acolo spui ca fost facuta reevaluarea si tot ce crezi ca trebuie spus in legatura cu asta

#79 mik37

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 37 Postari:

Postat 06 May 2008 - 09:19 AM

As vrea si eu sa stiu (daca ati mai avut cazuri) care este valoarea de la care se reevalueaza o cladire....de la valoarea de achizitie sau de la valoarea de achizitie minus amortizarea inregistrata pana la data cand se face reevaluarea.

Si inca ceva:este normal ca facand inregistrarile contabile plecand de la suma reevaluata in balanta sa rezulte o valoare mai mare ca cea de pe raportul de reevaluare???

#80 hlaura

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 26 May 2008 - 11:12 AM

Am urmatoarea situatie:

Val. de intrare cladire(in 1997) :3853,50 lei
Amortizare efectuata: 1244,56lei
Valoare neamortizata: 2608,94 lei
Valoarea evaluatorului: 205000 lei

Ma poate ajuta cineva cu evidentierea in contabilitate a operatiunii de reevaluare a imobilului?
Multumesc.

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL