Salut tuturor!
M-am hotarat si eu sa dau examen la CECCAR si am parcurs mesajele voastre cu privire la problemele de fiscalitate. Unele probleme mi se par gresit abordate, si vreau sa va propun solutiile mele pentru acestea. Astep comentarii legate de acestea, pentru ca nici eu nu sunt foarte sigura la toate.
Dar la unele sunt destul de sigura.
1. De exemplu problema
124 cu un stimulent in natura reprezentand 10 kg carne evaluate la un pret fara TVA de 10 lei /kg. Acesta avantaj in natura de 10kg*10 = 100 lei se va incasa net de angajat, asadar daca il curpindem in val neta in venitul brut el nu va mai incasa cele 10 kg, ci diminuat cu contributiile si impozitul pe venit, ceea ce e aberant, pt ca el primeste cele 10 kg, nu mai putin.
Si intradevar "Toate avantajele in natura sunt purtatoare de TVA si soc trebuie sa colecteze TVA aferent atat timp cat la procurarea acelor avantaje societatea a dedus TVA"
Acum postez si rezolvarea ei cum am considerat eu :
Rezolvare
Conform codului fiscal art 55 urmatoarele venituri nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile:
? tichete cadou pentru sarbatoarea de Paste in valoare de 150 lei (persoana fizica are un copil minor)
? indemnizatie de deplasare pentru deplasare in interes de serviciu in afara localitatii in valoare de 100 lei.
Precizari
Pentru ca salariul net (calculat inainte de influenta avantajelor in natura) sa nu fie afectat de toate avantajele in natura de care beneficiaza salariatul, sunt considerate avantaje nete, iar in venitul brut realizat se vor cuprinde valoarea bruta a acestor avantaje.
In venitul brut se vor include valoarea bruta a avantajelor in natura.
Sal net= Venit brut ? Contributii ? Impozit
Avantaj net = Avantaj brut ? Contributii ? Impozit
Avantaj net = Avantaj brut ? (9.5%+6.5%)*Avantaj brut ? 16%*[ Avantaj brut ? (9.5%+6.5%)*Avantaj brut]
Dupa rezolvarea ecuatiei rezulta : Avantaj brut = Avantaj net /0.7056
Remarca: la calculul contributiilor s-a luat in considerare doar CAS si CASS suportate de salariat, deoarece contributia pt somaj se suporta doar din salariul baza. Deducerea personala nu s-a luat in calcul, deoarece ea se calculeaza in functie de venitul total brut, si nu separat.
Toate avantajele in natura sunt purtatoare de TVA si soc trebuie sa colecteze TVA aferent atat timp cat la procurarea acelor avantaje societatea a dedus TVA
Determinarea venitului brut total
Salariu realizat (presupunem ca persoana
lucrat zilele lucratoare din luna aprilie 2008)................................2.500 lei
+Indemnizatia de conducere .........................................10%*2.500=250 lei
+ Avantaj in natura reprezentat
de 10 kg carne la valoare bruta .................10kg*10lei/kg*1.19/0.7056 = 84
=Venitul brut realizat ................................................................................
2834 lei.
Determinarea deducerii personale
Daca venitul brut realizat este cuprins intre 1.000 si 3.000 lei atunci deducerea pesonala lunara (DPL) este:
DPL= DPT * [1-(VBT-1000)/2000]
Unde: DPT = deducerea personala teoretica, stabilita cf Codului Fiscal, iar pt o persoana in intretinere aceasta este 350 lei.
VBT = venit brut total.
DPL = 350* [1-(2834-1000)/2000]=281 lei
2.
Problema 129. O persoane fizica are incheiate pentru anul 2008 sase contracte de inchiriere a unor imobile in urma carora obtine urmatoarele venituri:
- pentru primul contract o chirie de 1.200 /luna
- pentru al doilea contract o chirie de 1.700 lei /luna
- pentru al treilea contract o chirie de 1.600 lei /luna;
- pentru al patrulea contract o chirie de 2.000 lei/luna;
- pentru al cincilea contract o chirie de 1.900 lei/luna.
Care este metoda de determinare a venitului net?
Sigur in codul fiscal spune ca daca o persoana are peste 5 contracte de inchiriere atunci se incadrea in venituri obt din activitate independenta si atunci trebuie sa det ven net in SISTEM REAL PE BAZA DATELOR INREG IN CONTAB IN PARTIDA SIMPLA.
Uitati si rezolvarea mea:
Rezolvare
Cf ordinul ANAF nr 2333/2007 pt aprobarea Procedurii privind declararea si stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere (referinta art 46 din Cod Fiscal pct 23 dinNorme):
?Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui nr mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sf anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria VENITURILOR DIN ACTIVITATI INDEPENDENTE. Aceste persoane stabilesc venitul net in sistem real, si conduc contabilitatea in partida simpla.
Deocamdata atat mi-a sarit in ochi ca fiind diferit, dar promit sa le citesc pe toate cu atentie si acolo unde am nelamuriri sa revin. Astep si parerile voastre.
Spor la invatat!
Aceasta postare a fost editata de madalinab: 22 September 2008 - 02:14 PM