Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitate - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 6

Salt la continut

Fiscalitate

276 replies to this topic

#101 lili nicula

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 120 Postari:

Postat 21 September 2008 - 03:01 PM

problema 211: nu se precizeaza in problema ca e vorba de mijl d etrasnport noi sau vechi....si nu are importanta...
o pers fizica care realizeaza venituri cu caracter de continuitate trebuie sa se inreg in scopuri de tva....devine persoana impozabila cind realizeaza venituri mai mari de 35.000 euro.
si acum intrebarea mea: cum isi da seama fiscul ca realiz venituri mai mari de 35.000 euro? :biggrin:

#102 cristi24

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 21 September 2008 - 06:15 PM

Ceau la fiscalitate problema 73 raspunsul corect este 8938 lei ? Nu sunt sigura ca am rezolvat-o corect si as vrea si parerea voastra .

#103 lili nicula

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 120 Postari:

Postat 21 September 2008 - 07:56 PM

Vezi postareacristi24, la Sep 21 2008, 07:15 PM, a spus:

Ceau la fiscalitate problema 73 raspunsul corect este 8938 lei ? Nu sunt sigura ca am rezolvat-o corect si as vrea si parerea voastra .
da- impozit 2008=13.938 si dif impozit = 8.938

#104 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:
  • Interests:INFORMARE

Postat 21 September 2008 - 08:25 PM

Ori am obosit, ori nu!...dar la problema 77 ma dau cu capul de pereti, am citit in topic unde scrie ,,neded cf.art 21, alin 4, lit a) din CF'' si acum va intreb: daca pj nerezidenta nu a acceptat retinerea, motivul fiind nestipularea clara din contract a venitului din redevente, cu alte cuvinte pj nerez a inteles ca e net si pj ro ca e brut (deci in contract nu scrie net sau brut) Tot sustinem ca e neded? Ca in fond PJ ro inreg ch, cu redev si pt 1111 stopaj.
PJ romana are obligația declarării și plății impozitului pe profit în numele persoanei juridice străine care realizează veniturile menționate la alin. (1) al art. 30 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. :thumbup:
%%%

#105 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 21 September 2008 - 09:13 PM

Nu-mi raspunde nimeni?!!! :thumbup:
Ok, atunci atasez transa 41-80, cu mentiunea ca la 77 nu sunt sigura de nimic.

Fisiere atasate

%%%

#106 lili nicula

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 120 Postari:

Postat 22 September 2008 - 08:58 AM

raspuns la probblema 77 pentru denisa
este nedeductibila cheltuiala! ea trebuia sa fie stopaj la sursa, retinuta direct! iar art din cf spune clar ca e nedeductibila.

#107 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 22 September 2008 - 09:29 AM

problemele 90 si 91
Fetelor, de ce luati in calcul cursul lunar??
Eu inteleg altfel, atasez aici si va rog sa ma contraziceti!
Calculam echivalentul veniturilor in euro:
Trim.I (prima perioda de calcul)
(75.000 + 59.000 + 85.000) = 219.000 lei / 3.7202 = 58.867.80 eur < 100.000 eur nu a depasit, este tot micro
Tr. II
(65.000 + 75.000 + 56.000) = 196.000 lei / 3.6505 = 53.691.275 eur

53.691.275 eur + 58.867.80 eur = 112.559 eur > 100.000eur A DEPASIT PLAFON!

NU MAI POATE FI MICRO!
Legislație: Legea 571/2003, Cod Fiscal cu modificările și completările ulterioare, art. 107 cu 1 norme10 cu1 si ART. 110 conform caruia am considerat perioada= trim=> curs luat in calcul
Plata impozitului și depunerea declarațiilor fiscale
(1) Calculul și plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului :thumbup: pentru care se calculează impozitul.
(2) Microîntreprinderile au obligația de a depune, până la termenul de plată a impozitului, declarația de impozit pe venit.

Si multumesc Lili pt pb.77

problema 90
Fetelor, de ce luati in calcul cursul lunar??
Eu inteleg altfel, atasez aici si va rog sa ma contraziceti!
Calculam echivalentul veniturilor in euro:
Trim.I (prima perioda de calcul)
(75.000 + 59.000 + 85.000) = 219.000 lei / 3.7202 = 58.867.80 eur < 100.000 eur nu a depasit, este tot micro
Tr. II
(65.000 + 75.000 + 56.000) = 196.000 lei / 3.6505 = 53.691.275 eur

53.691.275 eur + 58.867.80 eur = 112.559 eur > 100.000eur A DEPASIT PLAFON!

NU MAI POATE FI MICRO!
Legislație: Legea 571/2003, Cod Fiscal cu modificările și completările ulterioare, art. 107 cu 1 norme10 cu1 si ART. 110 conform caruia am considerat perioada= trim=> curs luat in calcul
Plata impozitului și depunerea declarațiilor fiscale
(1) Calculul și plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului :tongue: pentru care se calculează impozitul.
(2) Microîntreprinderile au obligația de a depune, până la termenul de plată a impozitului, declarația de impozit pe venit.

Si multumesc Lili pt pb.77
%%%

#108 Eugenia24

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 22 September 2008 - 09:53 AM

Salut tuturor!
M-am hotarat si eu sa dau examen la CECCAR si am parcurs mesajele voastre cu privire la problemele de fiscalitate. Unele probleme mi se par gresit abordate, si vreau sa va propun solutiile mele pentru acestea. Astep comentarii legate de acestea, pentru ca nici eu nu sunt foarte sigura la toate.

Dar la unele sunt destul de sigura.
1. De exemplu problema 124 cu un stimulent in natura reprezentand 10 kg carne evaluate la un pret fara TVA de 10 lei /kg. Acesta avantaj in natura de 10kg*10 = 100 lei se va incasa net de angajat, asadar daca il curpindem in val neta in venitul brut el nu va mai incasa cele 10 kg, ci diminuat cu contributiile si impozitul pe venit, ceea ce e aberant, pt ca el primeste cele 10 kg, nu mai putin.
Si intradevar "Toate avantajele in natura sunt purtatoare de TVA si soc trebuie sa colecteze TVA aferent atat timp cat la procurarea acelor avantaje societatea a dedus TVA"

Acum postez si rezolvarea ei cum am considerat eu :

Rezolvare

Conform codului fiscal art 55 urmatoarele venituri nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile:
? tichete cadou pentru sarbatoarea de Paste in valoare de 150 lei (persoana fizica are un copil minor)
? indemnizatie de deplasare pentru deplasare in interes de serviciu in afara localitatii in valoare de 100 lei.

Precizari
Pentru ca salariul net (calculat inainte de influenta avantajelor in natura) sa nu fie afectat de toate avantajele in natura de care beneficiaza salariatul, sunt considerate avantaje nete, iar in venitul brut realizat se vor cuprinde valoarea bruta a acestor avantaje.

In venitul brut se vor include valoarea bruta a avantajelor in natura.

Sal net= Venit brut ? Contributii ? Impozit
Avantaj net = Avantaj brut ? Contributii ? Impozit
Avantaj net = Avantaj brut ? (9.5%+6.5%)*Avantaj brut ? 16%*[ Avantaj brut ? (9.5%+6.5%)*Avantaj brut]
Dupa rezolvarea ecuatiei rezulta : Avantaj brut = Avantaj net /0.7056
Remarca: la calculul contributiilor s-a luat in considerare doar CAS si CASS suportate de salariat, deoarece contributia pt somaj se suporta doar din salariul baza. Deducerea personala nu s-a luat in calcul, deoarece ea se calculeaza in functie de venitul total brut, si nu separat.

Toate avantajele in natura sunt purtatoare de TVA si soc trebuie sa colecteze TVA aferent atat timp cat la procurarea acelor avantaje societatea a dedus TVA

Determinarea venitului brut total

Salariu realizat (presupunem ca persoana
lucrat zilele lucratoare din luna aprilie 2008)................................2.500 lei
+Indemnizatia de conducere .........................................10%*2.500=250 lei
+ Avantaj in natura reprezentat
de 10 kg carne la valoare bruta .................10kg*10lei/kg*1.19/0.7056 = 84
=Venitul brut realizat ................................................................................
2834 lei.

Determinarea deducerii personale

Daca venitul brut realizat este cuprins intre 1.000 si 3.000 lei atunci deducerea pesonala lunara (DPL) este:

DPL= DPT * [1-(VBT-1000)/2000]
Unde: DPT = deducerea personala teoretica, stabilita cf Codului Fiscal, iar pt o persoana in intretinere aceasta este 350 lei.
VBT = venit brut total.

DPL = 350* [1-(2834-1000)/2000]=281 lei

2.
Problema 129. O persoane fizica are incheiate pentru anul 2008 sase contracte de inchiriere a unor imobile in urma carora obtine urmatoarele venituri:
- pentru primul contract o chirie de 1.200 /luna
- pentru al doilea contract o chirie de 1.700 lei /luna
- pentru al treilea contract o chirie de 1.600 lei /luna;
- pentru al patrulea contract o chirie de 2.000 lei/luna;
- pentru al cincilea contract o chirie de 1.900 lei/luna.

Care este metoda de determinare a venitului net?

Sigur in codul fiscal spune ca daca o persoana are peste 5 contracte de inchiriere atunci se incadrea in venituri obt din activitate independenta si atunci trebuie sa det ven net in SISTEM REAL PE BAZA DATELOR INREG IN CONTAB IN PARTIDA SIMPLA.

Uitati si rezolvarea mea:
Rezolvare

Cf ordinul ANAF nr 2333/2007 pt aprobarea Procedurii privind declararea si stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere (referinta art 46 din Cod Fiscal pct 23 dinNorme):
?Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui nr mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sf anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria VENITURILOR DIN ACTIVITATI INDEPENDENTE. Aceste persoane stabilesc venitul net in sistem real, si conduc contabilitatea in partida simpla.

Deocamdata atat mi-a sarit in ochi ca fiind diferit, dar promit sa le citesc pe toate cu atentie si acolo unde am nelamuriri sa revin. Astep si parerile voastre.

Spor la invatat!

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 22 September 2008 - 02:14 PM

#109 lili nicula

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 120 Postari:

Postat 22 September 2008 - 12:39 PM

problema 129 fiscalitate:
poate determina impozitul cum vrea pentru ca in problema nu se spune ca cele 6 contracte sint incheiate la data de 31.12.2007. daca ele au fost incheiate pe 01.01.2008, atunci nu este obligata sa tina contabilitatea in partida simpla!
si acum un scurt comentariu: ordinul asta e prost facut sau gindit asa special pentru unii! si va dau urm exemplu: inchiriez 10 apartamente pina pe 30.12.N, iar pe 02.01.N+1 le inchiriez din nou! ce spouneti de asta? o sa deduc chelt forfetare care sigur sunt mai mari decit chelt pe care le-as inreg in partida simpla, ca doar nu mobilez si zugravesc in fiecare an!

#110 lili nicula

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 120 Postari:

Postat 22 September 2008 - 12:46 PM

pentru denisa: problemele cu micro referitor la cursul valutar d ela sf lunii au mai fost discutate! am postat si eu pe forum acum mai bine d eo luna si a mai postat un coleg! in timpul anului - pentru det incadrarii in 100.0000 eurio si/sau venituri din consultanta se ia cursulk valutar de la sf lunii- vezi prevederile normelor de aplicare a codului fiiscal.

#111 Eugenia24

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 22 September 2008 - 12:51 PM

Vezi postarealili nicula, la Sep 22 2008, 01:39 PM, a spus:

problema 129 fiscalitate:
Da. asa e, in problema nu se precizeaza dc contractele erau incheiate la sf anului precedent. Dar cred ca la examen e bine sa precizam ca daca au fost incheiate pana la 31.12.07 atunci se det ven net in sistem real (cf ordin), si sa specificam si ca dc sunt incheiate dupa 1 ian 2008 atunci el poate sa aleaga intre utiliz ch forfetare sau det in sist real. Cred ca este cel mai sigur asa, ca altfel riscam sa pierdem punctajul.
Eu sunt de parere ca daca problema nu este f explicita sa prezentam ambele cazuri.

O zi buna.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 25 September 2008 - 05:20 PM

#112 lili nicula

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 120 Postari:

Postat 22 September 2008 - 12:55 PM

atentie eugenia: nu incheiate pina pe 31.12.2007, ci daca la 31.12.2007 avea in vigoare 6 contracte!..asa spune ordinul.... :biggrin:

#113 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 22 September 2008 - 02:07 PM

In legatura cu pb.90 si 91
Multumesc Lili, dar eu spuneam de calculul pe care il faci la fiecare ,,perioada'' pt. a determina daca mai indeplinesti ori nu conditiile de micro si nu am gasit pe forum. In fine atasez problemele, ca sa vezi despre ce vorbesc.
Daca repet ceva ce s-a mai discutat, imi cer scuze.

Fisiere atasate

%%%

#114 lili nicula

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 120 Postari:

Postat 22 September 2008 - 02:46 PM

sa stii ca am mai citit odata normele si inclin sa-ti dau dreptate:

"Cursul de schimb LEU/EUR pentru determinarea echivalentului în euro a veniturilor realizate de microîntreprinderi este cel comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a fiecărei luni a perioadei căreia îi este aferent venitul respectiv.
se pare ca perioada este trimestrul.

am sunat acum la asistenta contribuabil si prima data mi-a dat un raspuns aiurea( cica impart toate veniturile din sem 1 2008 la cursul de la iunie), dupa aia am citit cu doamna de acolo de vreo 10 ori textul pe care vi l-am redat mai sus si a ajuns si ea la concluzia ca "perioada" este trimestrul.

ca sa va zapacesc si mai tare de cap, va spun ca am facut cursul de fiscalitate cu dl Tatu Lucian (pe care il avem si in bibliografie) si a rezolvat problema impartinind veniturile din fiecare luna, la cursul aferent fiecarei luni!

acuma, voi ce rezolvari ati facut la cursuri sau ce rezolvari aveti din practica?

#115 lili nicula

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 120 Postari:

Postat 22 September 2008 - 03:07 PM

Daca primesc problema asta la examen imi scriu tot of-ul pe care il am: ca nu este precizata sau definita "perioada" in CF sau norme si ca cei de la asistenta contribuabil mi-au zis intr-un fel si la curs un profesor recomandat de ei in bibliografie in alt fel!!!!! :tongue:
cred ca o sa ma "felicite" comisia cu un punctaj....peste limita! :thumbup:

#116 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 22 September 2008 - 05:01 PM

Multumesc macar ca m-ai inteles si pe mine :good:
%%%

#117 lili nicula

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 120 Postari:

Postat 22 September 2008 - 06:29 PM

acuma, noi ne-am inteles una pe alta, dar cum naiba rezolvam problema?? :thumbup:

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 22 September 2008 - 08:21 PM
citare mesaj anterior

#118 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 22 September 2008 - 06:44 PM

Eu raman pe pozitie! (asa cum am facut-o eu :biggrin: )

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 22 September 2008 - 08:22 PM
citare mesaj anterior

%%%

#119 georgi333

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 56 Postari:

Postat 22 September 2008 - 09:11 PM

Referitor la problema 120 : O pers fiz autoriz desfas o activitate comerc pt care venitul net se determ in sist real. La sfarsitul anului 2007 inregistreaza urmat valori in contabilitatea in partida simpla :
1. venituri din vanzari marfuri = 120.000 lei;
2. chelt cu marfurile = 80.000 lei;
3. chelt cu pers = 5.600 lei ;
4.chelt cu acord in bani a unei burse private = 4.800 lei;
5.chelt cu impozit venit platit anticipat = 1.500 lei.
Determinati impozitul venit final datorat pentru intregul an 2007?

venit din vanzarea marfurilor 120.000 lei -
chelt cu marfurile 80.000 lei
chelt cu personalul 5.600 lei
34.400 lei
Conform CF, ch cu sposorizarea - deductibile in limita 5% aplicata dif dintre venitul brut si ch deductibile altele decat ch cu sponsorizarea, mecenat, acordare de burse private, protocol si cotizatiile platite la asociatiile profesionale..... este corect cum gandesc? daca nu va rog sa ma corectati .....
34.400 lei x 5% = 1.720 lei limita deductibilitatii
34.400 lei -1.720 lei = 32.680 lei x 16 % = 5.228,80 lei
e ok?

#120 georgi333

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 56 Postari:

Postat 22 September 2008 - 09:43 PM

Referitor la problema 130 : O pers fiz obtine in anul 2008 urmat venituri brute din dobanzi :
1. 1000 lei la un cont curent;
2. 2000 lei la un depozit pe 3 ani , constituit la 30.10.2007;
3. 500 lei la obligatiuni municipale.
determinati impoz pe veniturile din investitii care i se retine pers fiz.

Sunt considerate neimpozabile urmat venituri din dobanzi:
1. venituri din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente
2. venituri din dobanzi aferente titlurilor de stat si obligatiunilor municipale;
...........
De asemenea, veniturile din dobanzi realizate incepand cu data 01.01.2007 la depozitele la vedere/ conturi curente sunt neimpozabile.

Dupa parerea mea ..... nu i se retine nici un impozit pe venituri din dobanzi....
E corect??

Referitor la problema 131 : O pers fiz obt in anul 2008 urmat venituri brute din dividende :
1. 1000 lei la sc alfa;
2. 2000 lei la sc beta.
determinati impoz venituri din investitii care i se retine pers fiz.
3000 x 16% = 480 lei ok??

Similar Topics Collapse

25 useri citesc topicul

0 membri, 25 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL