Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Dividende - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 6

Salt la continut

Dividende

215 replies to this topic

#101 HANDA76

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 261 Postari:

Postat 05 March 2009 - 11:08 AM

daca din profitul 2008 de 100 lei, am repartizat doar 50 lei prin hot aga, dupa care, pe la mijlocul anului, am repartizat si restul de 50 lei, tot prin aga,
si am platit impozitul pe dividende pana la sf anului, asa se poate, e corect?

restul de 50 lei le-am repartizat din rezerve

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 05 March 2009 - 06:36 PM

#102 jenifer

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 74 Postari:

Postat 21 April 2009 - 01:25 PM

In 04.02.2009 AGA stabileste repartizarea profitului pe dividende in suma de 30.000.De pe 03.02.09 si pana pe 05.02.2009 se retrage numerar din banca 20.000 lei.Eu consider ca sumele ridicate in data de 3 nu pot fi dividende.
As dori sa stiu:
1. sumele din data de 04.02.09 si 05.02.2009 pot fi considerate dividende si trebuia depusa declaratia 100 cu impozitul pe dividende in data de 25.03.2009?mentionez ca firma e microintreprindere si declaratia 100 si 102 se depune trimestrial.
2sau pot considera toata suma de 20.000 avans de trezorerie si pe data de 31.03.09 o noua hotarare aga prin care consider aceasta suma drept dividende platite si depun acum in luna aprilie declaratia 100 si cu impozitul pe dividende?Va rog mult sa ma ajutati... :sad:

#103 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 21 April 2009 - 01:54 PM

pt. var 2 as opta eu, cu mentiunea ca nu mai trebuie alta hoatrare AGA de vreme ce repartizarea s-a facut deja in febr. ridicarea dividendelor oricum este ulterioara repartizarii lor si asta-i important.
parerea mea (am mai discutat acum ceva timp) e ca trebuie sa faci doar statul de plata dividende oriunde in cursul lunii martie, stat in care sa evidentiezi brutul, impoz. si netul de plata + semnatura de primire. desigur ca vei face initial disp. de incasare pt avansul nedecontat (cei 20.000).
decl. 100 =pt. martie si depusa in aprilie.

numai bine. :sad:

#104 jenifer

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 74 Postari:

Postat 22 April 2009 - 07:16 AM

Multumesc mult Otilia :sad:

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 01 May 2009 - 02:33 PM

#105 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 22 April 2009 - 12:57 PM

de nada ... :sad:

#106 foxyexp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 57 Postari:

Postat 29 April 2009 - 10:08 PM

eu am urmatoarea situatie la cre nu am gasit rezolvare:
o societate comerciala ( soc. A) are ca asociat unic o alta societate comerciala ( soc.B), chiar de la infiintare, din 2003; pana in prezent nu s-a repartizat nimic la dividende; in anul 2009 se hotareste ca rezultatul reportat din 117 sa fie repartizat la dividende, iar in data de 26.02.2009 soc. A vireaza o suma de bani prin banca catre soc. B cu mentiunea " dividende" ; in codul fiscal, art. 36 care reglementeaza aceasta problema face doar mentiunea ca :

' (4) Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă beneficiarul dividendelor deţine minimum 15%, respectiv 10%, începând cu anul 2009, din titlurile de participare ale acesteia la data plăţii dividendelor, pe o perioadă de 2 ani împliniţi până la data plăţii acestora. Prevederile prezentului alineat se aplică după data aderării României la Uniunea Europeană."

practic, cazul meu nu face obiectul acestui articol, dar nici nu se spune clar ca aceste dividende sunt neimpozabile la societatea A care la plateste .

sunt in situatia disperata de a nu gasi reglementarile legislative pentru aceasta situatie.
a mai avut cineva un caz similar?
multumesc

#107 silvia stanciu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 247 Postari:

Postat 08 May 2009 - 06:14 PM

Mie mi se pare ca este exact cazul din codul fiscal si ca nu trebuie sa plateasca impozit pe dividende. Din 2007 au trecut 2 ani impliniti in 26.02.2009, beneficiarul dividendelor are 100% din titlurile de participare, care ar fi problema? Poate e si n-o vad eu.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 08 May 2009 - 09:15 PM

#108 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:
  • Interests:INFORMARE

Postat 15 May 2009 - 07:57 AM

Foxyexp, silvia stanciu are dreptate. Te incadrezi exact la art.36 ali(4). Iata si explicatia din norme:
100^2. Intră sub incidenţa prevederilor alin. (4) şi dividendele distribuite şi plătite, după data de 1 ianuarie 2007, chiar dacă acestea sunt distribuite din profiturile nerepartizate ale exerciţiilor financiare anterioare anului 2007, în măsura în care beneficiarul îndeplineşte condiţiile prevăzute de acest alineat.
În sensul prevederilor alin. (4), condiţia privitoare la perioada de deţinere a participaţiei minime are în vedere o perioadă de 2 ani consecutivi, împliniţi la data plăţii dividendelor.
%%%

#109 foxyexp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 57 Postari:

Postat 15 May 2009 - 01:07 PM

dintr-un newsletter gratuit de contabilitate pe care l-am primit saptamana trecuta, se considera ca daca participatia este mai mare de 15% respectiv de 10%, citez:
"In situatia in care persoana juridica asociata detine minimum 15%, respectiv 10%, incepand cu anul 2009, din titlurile de participare la data platii dividendelor, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii acestora, dividendele sunt considerate venituri din investitii in conformitate cu prevederile art. 65 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, conform prevederilor art. 67 din legea mentionata, veniturile sub forma de dividende se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. "

asa ca, poate mai nelamurita, am trimis un email la ministerul finantelor, si iata ce mi s-a raspuns ( citez, si cu scuzele de rigoare ca nu stiu inca sa fac link-uri):
"Datorita faptului ca in adresa dumneavoastra ati precizat ca societatea are ca „asociat unic-persoana juridica”, dorim in primul rand sa va facem urmatoarele precizari: potrivit art.4 din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare, „Societatea comerciala va avea cel putin doi asociati, in afara de cazul cand legea prevede altfel.” si singura situatie in care legea prevede altfel este reglementat prin art.5 alin.(2) din Legea nr.31/1990 „Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane.”, iar in conformitate cu art.14 alin.(2) „O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata”.

In sensul prevederilor legale mai sus aratate, consideram ca in cazul prezentat de dumneavoastra asociatul unic este o persoana fizica. Prin urmare, in situatia in care veniturile sub forma de dividende sunt obtinute de o persoana fizica, asociat unic in cadrul unei societati comerciale, pentru calculul, retinerea si virarea impozitului pe veniturile sub forma de dividende este aplicabil art.67 alin.(1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In ceea ce priveste art.36 din Codul fiscal, la care faceti referire in adresa dumneavoastra, potrivit alin.(1) a acestui articol „O persoană juridică română care plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende, reţinut către bugetul de stat, astfel cum se prevede în prezentul articol.” Prin urmare, consideram ca este suficient de clar ca acest articol este aplicabil numai dividendelor obtinute de o persoane juridica romana de la o alta persoana juridica romana. In sensul prevederilor alin.(4) articolul 36 nu se aplica „în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă beneficiarul dividendelor deţine minimum 15%, respectiv 10%, începând cu anul 2009, din titlurile de participare ale acesteia la data plăţii dividendelor, pe o perioadă de 2 ani împliniţi până la data plăţii acestora.” , adica in aceasta situatie veniturile din dividende obtinute de persoana juridica nu se impoziteaza."

ceea ce am uitat eu sa precizez era faptul ca societatea care plateste dividendele este filiala a societatii care le primeste, si de aceea asociatul unic este o persoana juridica.

asa ca am decis sa fac o vizita luni, cu aceasta adresa, la biroul de asistenta contribuabili.
va tin la curent cu raspunsul primit.

#110 Roxy73

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 23 May 2009 - 03:26 PM

Buna!
Mi se parea mai usor de utilizat site=ul atunci cand apareau pagini si sageti de derulare la un topic, decat lista in cascada cu postarile tuturor;
Dar nu asta e cea mai mare problema a mea: am adunat de=a lungul anilor (din 2006), profituri la o firma pe care le=am reportat, dat fiind ca asociatii nu au vrut impozit pe dividente; am vazut discutiile in legatura cu acest subiect; deci, daca nu pot sa dau din urma dividente, atunci ce fac cu acest "carnat" de profituri reportate?? ele vor fi impozitate la desfiintarea firmei, teoretic?
In creditul contului 457 "Dividende de plată" se înregistrează dividendele datorate asociaţilor din profitul realizat în exerciţiile precedente (117). Mi s-ar modifica deci si capitalurile;

Aceasta postare a fost editata de Roxy73: 23 May 2009 - 03:27 PM

#111 foxyexp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 57 Postari:

Postat 30 May 2009 - 10:40 PM

pentru roxy73
poti sa dai dividende din urma si aferente oricarui an, in orice moment doredi, dar numai conform hotararii AGA, in care se mantioneaza exact anul si sumele care se vor repartiza, apoi le muti din 117 in 457, platesti impozitul si dividendele.

pentru situatia postata de mine, am intrebat la finante si dupa o discutie mai lunga mi s-a raspuns ca dividendele respective sunt scutite de impozit pe dividende. am sa incerc sa obtin raspuns oficial in scris.

#112 pretorian1

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 01 June 2009 - 03:00 PM

Am o situatie destul de delicata:societatea pe actiuni la care lucrez are 98 de actionari persoane fizice.Din profitul realizat anul trecut de 1000000 s-a decis distribuirea deocamdata a sumei de 110000 in dividende, urmand ca pana la sfarsitul anului sa se distribuie si restul dividendelor.Credeti ca e posibil sa distribui suma in totalitate actionarului majoritar, care detine 98% din societate urmand ca la o plata ulterioara sa se faca plati si catre restul actionarilor? :sad:

#113 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 01 June 2009 - 04:28 PM

Trebuie studiat si actul constitutiv al societatii , prin care se indica modalitatea de repartizare a rezultatelor. Ca sa acorzi 98% actionarului majoritar trebuie sa ai acordul tuturor actionarilor , care ar trebui sa semneze hotararea de repartizare a profitului .

#114 Tinamaria

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 46 Postari:

Postat 23 June 2009 - 10:38 PM

Buna.

Ma poate lamuri si pe mine cineva in legatura cu evitarea dublei impozitari in cazul dividendelor pentru nerezidenti?
Cazul concret, cand asociatul unic al unui SRL este italian. Care este cota de impozit care se aplica pentru dividendele sale?
Am tot citit despre certificatul fiscal de rezidenta, de aplicarea cotei de impozit din conventie (sau cota care este mai favorabila), insa nu am gasit cat este de fapt aceasta cota in cazul persoanei fizice nerezidente din Italia, asociat unic in Romania.
As aprecia un raspuns concret si la obiect, am ras-rasfoit codul fiscal si legislatia.................

Va multumesc mult.

#115 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 24 June 2009 - 02:31 PM

Pentru Tinamaria : 1 impozitul este de 16% pentru ca este persoana fizica.
2. poti sa aplici "evitarea dublei impuneri" daca:, nerezidentul iti prezinta certificatul de rezidenta fiscala eliberat cf.C.F. art.118(2) prezentat in original, tradus si legalizat in Romania; daca in conventia cu Italia sunt prevazute si dobanzile; daca cotele de impozitare nu sunt mai favorabile cele din Italia.
Daca ai facut retinerea la sursa la data platii poti solicita de la Finante Certificatul de atestare a impozitului platit de nerezidenti cf. art. 120, sidaca ai depus declaratia informativa cf. art. 119 ali. (1indice1)

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 04 July 2009 - 11:36 AM

#116 Catalina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 12 August 2009 - 02:01 PM

Buna
Stiu ca nu e un forum de traduceri, dar ce inseamna "skimming of profits"? Eu m-am gandit ca sunt dividende, dar se pare ca nu e chiar asa.
Este vorba de o sucursala a unei firme straine. Sucursala este deschisa in Romania, are certificat de inregistrare, nr la reg comertului. Este platitoare de impozit pe profit. Stiti cumva daca o sucursala poate sa distribuie dividende? Si cum se impoziteaza?

Multumesc frumos
Degeaba ai dreptate daca nu ti-o da cineva.

#117 Alina_C

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 152 Postari:

Postat 12 August 2009 - 09:47 PM

daca e vorba de o sucursala probabil ca se refera la repatrierea profitului net. o sucursala nu are capital social, deci nu poate distrubui dividende
Cu respect,
Alinutza

#118 Catalina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 13 August 2009 - 08:27 AM

Asa este, nu are capital social.
Are profit de vreo 2-3 ani.
Stii cumva cum se procedeaza? Transfer banii la societatea mama, dar dpdv contabil cum inreg?
455=5121 1000 lei
117=455 1000 lei
Se retine vreun impozit?
Daca ai mai multe detalii, te rog frumos sa-mi scrii si mie
Multumesc frumos

#119 Alina_C

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 152 Postari:

Postat 13 August 2009 - 07:27 PM

nu prin 455( e tot cont de asociati-nu avem), trebuie trecut din 117 in 481 si de acolo prin banca
117=481
481=5124

si nu retii nici un impozit. acest profit a fost deja impozitat pe teritoriul Romaniei(este un venit aferent sediului permanent din Romania, tu transferi deja un profit net)

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 15 August 2009 - 05:07 PM

Cu respect,
Alinutza

#120 Catalina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 14 August 2009 - 08:32 AM

Alina_C, iti multumesc f frumos pt raspunsuri.
O zi buna !

Similar Topics Collapse

97 useri citesc topicul

0 membri, 97 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL