Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Deducere TVA aferenta achizitii autovehicule in leasing - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 6

Salt la continut

Deducere TVA aferenta achizitii autovehicule in leasing

161 replies to this topic

#101 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 24 June 2009 - 02:50 PM

Nu este singura inadvertenta, daca luam prevederile Ordonatei 34/2009 si ale Normelor care completeaza pe alocuri prevederile acesteia in scopul explicarii unor prevederi, pe de o parte si prevederile Circularei pe de alta parte. Astfel, in Norme, la exceptii se specifica ca cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile pentru „transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii” numai „atunci cand exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport si exista un acord colectiv intre angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport”, pe cand in Circulara aceasta prevedere nu este inclusa si nu putem face abstractie de ea.
In schimb, prevederea din Circulara prevazuta la pct.3, nu este inclusa nici in Ordonanta nici in Norme. In spiritul Ordonantei 34/2009, TVA-ul nedeductibil de la achizitia unui autovehicul genereaza o cheltuiala deductibila care se recupereaza prin amortizare, mai ales ca TVA-ul de la transferul dreptului de proprietate este in intregime nedeductibil, nerecuperabil, iar TVA-ul ratelor este deductibil pentru servicii, nu pentru achizitie. Oricum la vanzarea unui autoturism pt. care nu am avut drept de exercitare a deducerii TVA-ului la achizitie, vanzarea se efectueaza in regim de scutire fara drept de deducere a TVA-ului, conform art. 141 alin.(2) lit.g).
g) livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, dacă taxa aferenta bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a făcut obiectul excluderii dreptului de deducere, conform art. 145 alin. (5) lit. b) si art. 1451 .

#102 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 26 June 2009 - 02:24 PM

Din punct de vedere al TVA-ului nedeductibil aferent valorii de transfer in cazul achizitionarii unui autoturism in leasing financiar, folosit in activitati neexceptate, conform reglementarilor contabile prevazute in Ghidul_practic privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni economice, elaborat de Ministerul finantelor, inregistrarile contabile sunt:
4426 = 404
si concomitent
635 = 4426
In cazul in care achizitionam un autoturism care nu este destinat utilizarii pentru activitati execeptate dar ulterior va fi destinat activitatilor exceptate – la achizitie nu se deduce TVA dar se vor efectua ajustari, in favoarea noastra, atunci cand se schimba destinatia utilizarii acestuia.

#103 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 26 June 2009 - 07:12 PM

Eu recomand sa se deschida un analitic la contul 635, pentru evidentierea tva nedeductibil Eu asa fac de multi ani si imi este mai usor la identificarea la fiecare 3 luni a chelt. nedeductibile.

#104 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:
  • Interests:INFORMARE

Postat 28 June 2009 - 08:35 AM

Mda si of, of!
Am citit si Ghidul_practic privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni economice, elaborat de Ministerul finantelor si cu asta ne-a dat in cap cu totul la combustibili. Deci il duci in 602 si uite asa devine si cheltuiala nedeductibila. Asta ca sa fie clar.
In schimb, in ceea ce priveste abrogarea OMFP 293/2006 unde se prevedea că bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale: -bf carburanti, -bf taxi, -bf care atestă plata prin cardurile bancare si bf< sau = 100lei,
sunt documente care stau la baza înregistrării în contabilitate a cheltuielilor
Deci toate acestea au fost dar nu mai sunt cf.OMEF 3.512 si de unde rezulta ca vom avea 2 situatii:
a) entitatea solicită furnizorului factura aferentă bunurilor livrate sau serviciilor prestate, având ca anexă bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal
sau
b) entitatea justifică cheltuielile efectuate fie prin documente care atestă intrarea în gestiune a bunurilor achiziționate, fie cu alte documente, cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexează bonul fiscal, documentele respective fiind avizate de persoana care aprobă efectuarea acestor cheltuieli.

Pentru varianta a), merge inregistrarea din ghid, adica prin 401, dar pt. varianta b) ce mama pisicilor sa mai cauti prin 401 si apoi sa limitezi dreptul de deducere tva pentru ca in final sa fie cheltuiala nedeductibila. Nu stiu, dar ori mi s-au incarceiat mintile cu modificarile astea ori nu! In plus nu mai vorbim de programele de contabilitate, ce si pe unde scoatem jurnale, coloana cu limitarea dreptului de deducere, probleme la inchidere TVA si in declaratia 394 in care oricum BF nu se treceau. Acum, daca astia zic ca le bag prin 401 atunci ajung exact in d394.
Nu stiu...mai spuneti si voi ceva ca eu plec sa... :focus:
%%%

#105 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 28 June 2009 - 11:32 AM

Cu scuzele de rigoare, rog un moderator sa-mi mute postarea de mai sus ca am deraiat si am dezvoltat un subiect care nu avea legatura cu acest topic ci cu bonurile fiscale mai degraba.
Multumesc si scuze!
%%%

#106 Adam

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 22 July 2009 - 11:29 PM

Sunt in situatia urmatoare: am un leasing din 2007 cu avans 25%, reziduala 20% in Dec 2009. Am inteles ca ratele se deduc, fiind un serviciu (lease = inchiriere), nu o achizitionare in rate. Reziduala nu.

1) Pot cere leasingului reducerea ratei reziduale la un minim gen 100 Euro si recalcularea ratelor? Ar fi ratele mai mari dar macar deductibile.
2) Pot transfera leasingul inainte de reziduala pe persoana fizica astfel incat sa fac inmatricularea direct pe PF? Ce implica asta? Intreruperea amortizarii?

Aceasta postare a fost editata de Adam: 22 July 2009 - 11:29 PM

#107 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 22 July 2009 - 11:50 PM

1 puteati cere modificarea contractului inainte de 01.05.2009. acum degeaba o cereti
2 implicatii din circulara:
Dacă opțiunea de cumpărare a bunului de către locatar/utilizator se exercită după derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, dar înainte de sfârșitul perioadei de leasing, se consideră că are loc o livrare de bunuri la valoarea la care se face transferul, valoare ce include și ratele care nu au ajuns la scadență.

#108 Adam

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 23 July 2009 - 08:33 AM

Vezi postareamihaela_cva, la Jul 23 2009, 12:50 AM, a spus:

1 puteati cere modificarea contractului inainte de 01.05.2009. acum degeaba o cereti
De ce degeaba? Nu cer introducerea rezidualei in rata si evidentiata separat pe factura ci diminuarea rezidualei. De ce nu as putea sa fac asta?

Vezi postareamihaela_cva, la Jul 23 2009, 12:50 AM, a spus:

2 implicatii din circulara:
Dacă opțiunea de cumpărare a bunului de către locatar/utilizator se exercită după derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, dar înainte de sfârșitul perioadei de leasing, se consideră că are loc o livrare de bunuri la valoarea la care se face transferul, valoare ce include și ratele care nu au ajuns la scadență.
Eu ma refeream la preluarea contractului de leasing pe persoana fizica inainte de final. Reziduala oricum nu o decontez, carburantii idem, asigurarile pe firma sunt mult mai mari, deci ... de ce n-as trece-o pe persoana fizica.... ?

#109 dorupro

Nou

• Members
  • Pip
  • 5 Postari:
  • Interests:Finante

Postat 25 July 2009 - 10:21 AM

Salutare.

Am un pfa din 2007 - consultanta, caen 7022, fost 7414. Tot din 2007 am si un contract de leasing pt un autoturism.

Leasingul este financiar.

Nu ma trimiteti sa citesc pe forum, deja am studiat toate materialele posibile si imposibile. Ce am inteles:

- deduc TVA pentru rate+dobanda de leasing, mai putin valoarea reziduala (care oricum va fi platita in 2011, dupa "expirarea" oug 34)
- deduc TVA de pe bonurile de benzina (masina folosita doar de mine, in scopul desfasurarii activitatii)
- deduc TVA de pe factura de asigurare - casco+RCA

- lunar inregistrez amortizarea ca si cheltuiala deductibila
- costul combustibilului: deductibil (valoarea fara TVA)
- costul asigurarilor casco+rca: deductibil

O sa fac pentru masina "Foaie de parcurs" ca sa fiu 100% in regula.

Gresesc ceva? Astept parerile voastre...

#110 marian.apetre

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 939 Postari:

Postat 25 July 2009 - 11:05 AM

De acord in totalitate cu o singura exceptie: combustibilul.
Regula este clara, nu sunt deductibile cheltuielile privind combustibilul.
Si nu cred se poate apela la vreuna din exceptiile de la art. 48, alin (7) lit l)

#111 Andy :)

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 28 July 2009 - 09:57 PM

inteleg ca in continuare se deduce tva la achizitia de autoturisme si autoutilitare ?

Multumesc?

#112 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 28 July 2009 - 10:11 PM

Se deduce la achizitia prin leasing, care este o prestare de servicii, pana la facturarea val.reziduale. Oricum daca citesti pe forum in topicele legate de OUG 34/2009, cu siguranta te vei lamuri.

Dana

#113 Andy :)

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 02 August 2009 - 03:43 PM

mersi :lostit (13):

#114 Adam

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 07 August 2009 - 12:37 PM

Eu tot nu m-am lamurit: de ce nu pot cere acum modificarea contractului de leasing si micsorarea ratei reziduale? Stie cineva sau s-au lasat toti de meserie? :biggrin:

#115 magda_23

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 100 Postari:

Postat 07 August 2009 - 12:42 PM

Vezi postareadorupro, la Jul 25 2009, 11:21 AM, a spus:

Salutare.
Am un pfa din 2007 - consultanta, caen 7022, fost 7414. Tot din 2007 am si un contract de leasing pt un autoturism.
Gresesc ceva? Astept parerile voastre...
Eu am inteles din acea faimoasa ordonanta ca prevederile ei sunt aplicabile doar societatilor comerciale.
Deci la PFA nu se aplica :lostit (13):

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 07 August 2009 - 06:36 PM

#116 gabrielaliana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 08 August 2009 - 05:22 PM

Vezi postareaAdam, la Aug 7 2009, 01:37 PM, a spus:

Eu tot nu m-am lamurit: dea sau s-au lasat toti de meserie? :biggrin:
ce nu pot cere acum modificarea contractului de leasing si micsorarea ratei reziduale? Stie cinev

#117 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 09 August 2009 - 12:21 PM

Pt. Adam si Gabrielaliana : Mentionez ca nu cunosc f. bine aceste aspecte practice legate de modificarea contractelor de leasing, dar parerea mea este sa mergeti la soc. de leasing cu care aveti contract incheiat si sa discutati cu ei toate posibilitatile si implicatiile care decurg, se poate face o modificare a contractului printr-un act aditional, important este sa fie avantajoasa.
Daca vi se recalculeaza rata si pe factura va aparea pozitie separata cu val. reziduala, TVA-ul aferent valorii reziduale va fi nedeductibil fiscal. Dar, atentie, daca va declarati optiunea de a cumpara bunul inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dupa cele 12 luni consecutive de la data inceperii contractului, leasingul se va transforma din prestare de servicii in livrare de bunuri, ceea ce va duce la nededucerea taxei pe valoare adaugate aferenta valorii la care se face transferul, valoare care include si ratele neajunse la scadenta, dupa cum ati observat si din postarea Mihaelei.

Aceasta postare a fost editata de Dana42: 09 August 2009 - 12:22 PM

Dana

#118 Lyvyoo

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 28 August 2009 - 11:44 PM

Sunt intr-o ceata totala, iar in cateva zile bate dealer-ul la usa ca a venit masina si inca ma gandesc daca merita sa o iau pe PFA.
Pe aria PFA nu am gasit raspunsul.
Stie cineva, este 100% sigur ca acea prevedere a ordonantei legata de nedeductibilitatea TVA pentru cumpararea unui autoturism se aplica si PFA-urilor? Asa cum prevederea cu impozitul forfetar nu priveste PFA-urile, la fel ma gandesc ca nici cea legata de nedeductibilitate nu ar trebui sa le influenteze pentru ca nu exista o distinctie in ordonanta care sa spuna ca societatilor comerciale li se va aplica un regim iar PFA-urilor alt regim...

#119 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:

Postat 29 August 2009 - 08:34 AM

Nu vreau sa te incurc, dar poate ca e bine sa concluzionezi punand cap la cap urmatoarele:
Art.7 -cod fiscal
Definiții ale termenilor comuni
(1) În înțelesul prezentului cod, cu excepția titlului VI, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:...
TITLUL VI TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ
ART. 127
Persoane impozabile și activitatea economică
(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfășoară, de o manieră independentă și indiferent de loc, activități economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activități.
(2) În sensul prezentului titlu, activitățile economice cuprind activitățile producătorilor comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate.
....
In concluzie titlul VI este aplicabil pentru orice persoană fizică sau juridică.
Impozitul minim nu priveste PFA-urile pt. ca este introdus in TITLUL II IMPOZITUL PE PROFIT si nu si in titlul III.
%%%

#120 krisztina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 31 August 2009 - 12:56 PM

Buna ziua! Eu am urmatorul caz: un ATV cumparat in leasing cu valoarea reziduala inclusa in rate. Societatea este platitoare de impozit pe venit de 3% si platitoare de TVA. Daca ma poate ajuta cineva: in primul rand nici nu sunt sigura unde ar trebui sa il inregistrez ca mijloc fix, la "Motociclete si biciclete" sau la "Alte mijloace de transport auto neregasite la cap. 2.03.02", dar indiferent de categoria in care il voi inregistra, cred ca acesta este prin constructie destinat exclusiv transportului de persoane, deci ma gandesc ca nu voi putea deduce TVA-ul aferent valorii reziduale... Cum sa procedez? Multumesc.

Similar Topics Collapse

20 useri citesc topicul

0 membri, 20 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL