Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Proiectul de modif. a legii conta scoate contabilii cu part time din carti - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 11

Salt la continut

Proiectul de modif. a legii conta scoate contabilii cu part time din carti

415 replies to this topic

Poll: Contabil cu part time sau expert contabil (192 membri au votat)

Este o masura buna?

Nu puteti vedea rezultatele acestui sondaj, pana cand nu votati . Va rugam sa va logati si sa va exprimati votul dvs. pentru a vedea rezultatele acestui sondaj.
Voteaza

#201 nemrac

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 116 Postari:

Postat 03 March 2010 - 06:10 PM

PTR. CIPRIAN, imi pare rau sa iti spun, dar nu cunosti diferenta dintre statutul de SALARIAT si PROFESIE LIBERALA (mai ai de invatat), asta inseamna diferenta dintre CODUL MUNCII si OG. 65 / 1994 sau alte ordonante care reglementeaza profesiile liberale.

PTR. MT2007 din nefericire pentru cei care lucreaza la negru, am lucrat si lucrez oficial ca independent in aceasta profesie, pentru ca nu imi place sa ma aiba nimeni cu ceva la mana, motiv pentru care unii patronii au plecat la altii care fac contabilitate la negru.
In ceea ce priveste profesionalismul unora, indiferent de forma sub care profeseaza (salariat sau independent) este stiut ca in orice padure exista uscaturi, dar piata se va selecta intre profesionisti si ceilalti.
In ceea ce o priveste pe "tanti de la ghiseu",,,,ma scuzati dar am vazut si eu multe d'astea care vorbesc doar ca sa se afle in treaba pentru ca au nevoie sa faca contabilitate la firme, uneori se numeste strategie de a atrage "clienti".

PTR.Otilia Alupei
ce sa inteleg prin ceea ce ati spus dvs. ?!? "nu se poate pune pe picior de egalitate contabilitatea cu medicina" adica profesia de contabil se face dupa ureche ?!? o poate face oricine ?!? (oricum la noi inca e posibil orice) nu se dau examene ??? nu se invata legislatie cu modificari...etc. ???,,, asa cum e valabil si pentru medici ??? care sunt obligati tot timpul sa studieze si sa se puna la punct cu ultimele noutati in materie ???
Eu nu fac diferenta intre aceste doua profesii numai ca de vina sunt unii care se lasa desconsiderati in ceea ce fac pentru ca nu se impun in fata patronilor sa li se recunoasca munca (sau cand fac ce vor patronii, se ajunge...... unde a ajuns Maria Vlas !!! nu-i asa ???)

#202 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 03 March 2010 - 06:14 PM

si eu am ales varianta CIM-urilor partiale de nevoie : am fost angajata cu 8 ore, teoretic 8 ore - ca in practica erau minim 9 zilnic, tratament de rahat in cele mai multe locuri - adica faceam (in aceeasi bani) si pe secretara, si pe jurista (contracte), intr-un loc mi s-a PRETINS sa fiu si menajera si a iesit cu scandal mare cand am refuzat, de fapt aia a si fost cireasa de pe tort care m-a determinat sa plec de acolo.

faza cea mai nasoala la ctr. full-time era ca financiar depindeam f. mult de acel ctr., astfel incat cand renuntam la el eram in pom si pomu'-n aer, asa ca, dupa cateva asemenea experiente nasoale, m-am hotarat sa nu mai depind niciodata de un singur patron, sa ma joace el in picioare cum vrea.

sa nu credeti ca am avut numai patroni jigodii, nicidecum, numai ca firmele unde mi-a fost drag sa lucrez in trecut (vreo 2 parca) aveau patroni straini care si-au luat bagajelu' si au parasit - unul Romania, altul doar Bucurestiul, nu va spun cat am regretat, m-au tratat oamenii aia fara cusur, niste domni - mai mare dragul ! de s-ar intoarce, m-as duce din nou la servici 8-10 ore fara sa clipesc. chiar si acum, la una din firme, am 2 patroni - niste bomboane de oameni, dar nu e de lucru pt. cim de 8 ore.

voi fi sincera complet si va voi marturisi ca imi place mult siguranta pe care mi-o confera mai multi "stapani" partiali fiindca daca unul dintre ei o ia razna, nu mai raman, financiar, cu ochii in soare si fiecare dintre ei stie asta f bine, fapt pt care niciunul nu-si permite sa ma trateze naspa fiindca stie ca fac pasi pe covoras fara remuscari si cum sunt buna de tinut (sefii mei stiu de ce :smile: ), au grija sa nu sara calul. ei, la unele firma se mai intampla cateodata "neste" unele, dar nu atat de grav incat sa parasec corabia, cel putin pana acum... :biggrin:
asta e, cu totii ne straduim sa fie cat mai bine posibil, ce sa facem ...

@ nemrac, cu tot respectul :
nu pot sa cred ca ma intrebi ce ma intrebi, raspunsul este evident, nu se poate sa nu faci diferenta de complexitate si impact uman.

#203 mt2007

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 71 Postari:

Postat 03 March 2010 - 06:45 PM

pt. nemrac :oare de ce nu va bateti si pentru posturile de contabil-sef din sectorul public ? Si acolo sunt compartimente cu 1 om . De ce la ei poate fi cu drepturi si unul fara studii superioare ?Acolo nu mai exista criterii de competenta ... Deh...acolo e posibil orice , este in alta tara , numai sectorul privat traieste in Romania bananiera !
De ce nu se recunoaste si faptul ca acum mai bine de 10 ani stagiul la CECCAR era doar 6 luni ...acum sunt 3 ani.

PS . tanti de la CJAS sigur nu face conta !Nici nu-mi este prietena sa-mi spuna , a scapat-o gura pur si simplu ! daca spun mai multe s-ar putea sa-i fac rau si nu vreau , chiar nu am motiv .

#204 caiutza

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 03 March 2010 - 06:55 PM

Economist nemembru CECCAR = 1 CIM full-time = 1 firma (dreptul la munca este limitat)

Economist membru CECCAR = ? ore/zi = ? firme ( este "superman" si poate face cate firme vrea)

In concluzie, daca se impun 8 ore/zi pentru raspunderea intocmirii si semnarii documentelor contabile la orice societate, atunci ar trebui sa fie valabil acelasi regim si pentru experti.

#205 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 03 March 2010 - 07:07 PM

dragilor, am tras cu ochiul la discutia de pe money.ro si permiteti-mi sa pun aici cateva dintre mesajele de acolo, mi se par elocvente, sublinierile de text imi apartin :

ikki a spus:
3 Mar 2010
09:25 bine zis
Felicitari Dl Paturca , foarte bine ati zis ceea ce ati zis. Daca ma gandesc bine acest ceccar ( nu merita sa-i scriu numele cu litere mari ) mie mi-a ingradit o gramada de drepturi.

zozo a spus:
3 Mar 2010
15:39 eronat
nu CECCAR-ul ti-a ingradit drepturile, de fapt n-ai fost in stare sa ti le castigi, invatand si trecand examenele de intrare in CECCAR

PATURCA Ion a spus:
3 Mar 2010
18:12 Sesizez o oarecare infumurare in cele scrise de Zozo?
Sesizez o oarecare infumurare in cele scrise de Zozo. Daca este membru CECCAR are toata admiratia mea. Faptul de a plati o taxa de protectie (exact ca in Mafia siciliana) pentru a fi "expert" mi se pare cam mult. Ceausescu a stat la putere 25 de ani pentru ca se gaseau intotdeauna oameni care daca ei erau multumiti insemna ca toti sunt multumiti. Ca eu platesc fara sa primesc in schimb nimic de la CECCAR asta mi se pare aberant. Institutiile de invatamant superioar din Romania "scot" contabili la fel precum scoate si CECCAR-ul. Desi m-am mai intrebat, ma intreb: oare membrii CECCAR, expertii, au invatat contabilitatea pe care o apara de la inaltul titlu de expert de la alti experti contabili sau de la contabilii cu studii medii? Am convingerea ca de la cei din urma. Nu imi este rusine ca am invatat de la astfel de oameni care si acum sunt mult mai bine pregatiti decat toata pleiada de starlete cu nume atat de exotice.
Ca si in filme, cei care percep aceste taxe de protectie sunt pedepsiti. Asa va fi si cu CECCAR. Va trebui sa plateasca pentru felul in care NU APARA profesia contabila.
Si normal ar fi fost ca raspunsul lui Zozo sa fie asa: Nu CECCAR-ul V-A INGRADIT drepturile. Asa sunt toate starletele: blonde si cu foarte mult bun simt, ca de buna-crestere nici nu mai este nevoie pentru ca, culmea, buna-crestere se pare ca este un handicap.
Nimeni nu i-a ingradit drepturile ci a avut de ales: si-a stiut locul si a preferat sa munceasca pana la un anumit nivel unde a considerat ca face fata. Nu s-a considerat o elita! Asa cum "expertii" ar trebui sa fie. Nu! A considerat ca poate sa-si exercite meseria demn fara sa plateasca titulatura de expert in fiecare an cu sume absolut aberante. Toti, dar absolut toti expertii au devenit experti pentru ca le-a fost ingradita libera practica. Expertul trebuia sa fie exceptia si nu regula pentru a putea profesa. Ma intreb daca expertul Zozo s-a uitat la clientul caruia ia lucrat o contabilitate daca acel om isi poate permite sa plateasca onorariul nesimtit pe care CECCAR-ul il recomanda membrilor sai. Acel intreprinzator poate vindea o floare care nu putea sa acopere acei minim de 1.300 lei pe care un Zozo ii cere ca servicii contabile.
Nu iau cazul meu cand am lucrat pur si simplu din placere una sau mai multe firme si nu am solicitat onorariu. Nu! Dar sa nu vina un Zozo sa imi spuna mie care sunt drepturile mele! Zozo nu este mai presus decat mine pentru ca este expert contabil. Nu! Din punctul meu de vedere este un contabil si inca unul care nu are drepturi. Ba da are un drept: sa stea in genunchi si la flegmele primite de la CECCAR sa intinda mana si sa-i si plateasca. Asta este dreptul pe care Zozo il are: sa fie sluga toata viata!

http://www.money.ro/intern-1/lege-soc-41-d...a-intreaga.html

cam dur FINANLUL mesajului, dar per total are mult adevar in el, parerea mea ...

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 03 March 2010 - 07:15 PM

#206 almcomp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 265 Postari:

Postat 03 March 2010 - 07:07 PM

Corecta aprecierea timpului de lucru.

Insa aici este mai mult decat evident faptul ca se incearca doar controlul CECCAR pe aceasta piata.
De asemenea este evident ca conducerea CECCAR nu a reusit in 20 de ani de cand au legea de functionare sa impuna un spirit de breasla, nu a reusit sa recruteze membrii si sa ii evalueze ca lumea, nu a reusit sa isi mentina proprii membri, de fapt nu areusit cam nimic si de odata se trezesc cu alte organizatii profesionale care vor sa impata exact aceeasi felie.

Le transmit dnilor de la CECCAR sa schimbe o data conducerea aceasta, sa schimbe metoda de examinare si controlul propriilor membri (apropo notarii au regsitre separate pt ctr pe care le incheie, avocatii au de asemenea, expertii oare au registre de completat si de transmis?) si de abia dupa aceea mai discutam.

Este departe de noi toti ideea de a face din aceasta profesie o departajare de calitate. Asa ca si cei care sunt membrii CECCAR si cei care nu sunt, consider ca au toate abilitatile necesare pt a tine contabilitatea unei firme.

Celelate probleme ale expertului contabil vad ca nu le mai comenteaza nimeni. Oare expertul contabil nu ar trebui mai intai de toate sa supervizeze activitatea financiar-contabila, oare expertul contabil nu isi poate pune semnatura pe o expertiza contabila ceruta de tribunal?Cum coboram asa de mult stacheta sa credem ca expertul contabil poate duce el si inregistrarea de documente la 100 de firme, la verificarea lor, etc..

#207 butelie

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 188 Postari:
  • Interests:timpul liber

Postat 03 March 2010 - 07:16 PM

Si eu lucrez pentru mai multi patroni , cu toate ca aveam posibilitatea sa ma angajez contabil sef la o firma puternica pentru o suma care depasea cu peste 50 % veniturile din prezent , plus ca aveam si 3-4 ajutoare contabile venituri de peste 50% din cele care le am in prezent .

Am refuzat sa lucrez pentru o singura firma , chiar daca era puternica , tocmai pentru a-mi pastra libertatea .

Cei care tot o dau inainte cu independenta pe care o ai daca lucrezi ca expert contabil , probabil au evidente la firme mititele , asa cum se intampla de obicei cu expertii contabili .

Este mai avantajos pentru o firma mare sa aiba un contabil angajat permanent , decat sa plateasca o firma de conta , pentru ca are garantia efectuarii inregistrarilor contabile la timp , nu asteapta sa-i vina randul , plus ca foarte multe evidente nu sunt intocmite de expertii contabili , ci de economisti platiti cu ora , ziua sau cu bucata , multi dintre ei muncind la negru .

Primul pas pentru reglementarea profesiei contabile din Romania ar fi desfiintarea monopolului CECCAR , CCF , CAFR si ANEVAR , atestatele urmand sa fie acordate de Ministerul Finantelor dupa modelul traducatorilor care sunt atestati de ministerul justitiei .

#208 coconat

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 159 Postari:

Postat 03 March 2010 - 07:45 PM

Lui LExus ii va iesi pe ochi reglementarea de catre stat a profesiilor: contabile, medicale, avocatesti, judecatoresti etc.
Vorba lui Paturca, vom fi slugi la "organele" statului. Ca si un medic reglementat si superstudiat imi poate uita o lama in burta. Intradevar orice padure are uscaturi, si trierea profesionistilor de cei slabi, o face piata automat, dar aici e buba, sa o faca piata LIBERA si NU ORGANELE statului sa imi zica cine is buni si cine is slabi in meserie. SA NU MA INCOLONEZE.
Chiar dacă omul va face un cer nou și un pământ nou, tot nu va fi fără griji!

#209 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 03 March 2010 - 07:47 PM

Vezi postareacoconat, la Mar 3 2010, 07:45 PM, a spus:

Intradevar orice padure are uscaturi, si trierea profesionistilor de cei slabi, o face piata automat, dar aici e buba, sa o faca piata LIBERA si NU ORGANELE statului sa imi zica cine is buni si cine is slabi in meserie. SA NU MA INCOLONEZE.
exact asta zic si eu ... si altii care gandesc ca noi.

#210 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 03 March 2010 - 08:33 PM

Stimati Colegi,
Sa va spun o stire bomba.....

Am fost la un curs ceccar , a sosit Dl Florita si a dorit sa ne faca un anunt oficial: Bilanturile se vor depune numai la CECCAR ....
Nu am inteles ... a zis ca se va afisa cat de curand pe situl Ceccarbuc.

#211 almcomp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 265 Postari:

Postat 03 March 2010 - 09:35 PM

Vezi postareadoiny, la Mar 3 2010, 08:33 PM, a spus:

Stimati Colegi,
Sa va spun o stire bomba.....

Am fost la un curs ceccar , a sosit Dl Florita si a dorit sa ne faca un anunt oficial: Bilanturile se vor depune numai la CECCAR ....
Nu am inteles ... a zis ca se va afisa cat de curand pe situl Ceccarbuc.

Nu este nici o stire bomba....Bomba este faptul ca nu ai inteles despre ce este vorba...
Este vorba despre protocolul incheiat intre CECCAR si ONRC avand ca obiect trasnmiterea de catre CECCAR a bilanturilor membrilor sai.
Adica se ofera CECCAR sa colecteze bilanturile contabile ale membrilor sai si sa le transmita la registrul comertului.

Deci... despre ce vorbim...

#212 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 03 March 2010 - 09:53 PM

Stiam despre acest protocol ,
asa am crezut si eu....sa speram ca asa si este.
D-l Florita insa nu si nu .... NUMAI la Ceccar .
Se doreste ca bilanturile sa fie semnate numai de catre experti.
Deci e posibil sa monopolizeze chiar tot,daca o poate face pentru membrii sai.
Sa stii ca expertii ar trebui totusi... respectati.

Aceasta postare a fost editata de doiny: 03 March 2010 - 09:57 PM

#213 butelie

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 188 Postari:
  • Interests:timpul liber

Postat 03 March 2010 - 10:35 PM

Eu cred ca daca CECCAR reuseste sa monopolizeze piata serviciilor contabile o sa creasca tarifele si o sa urmeze al doilea val de firme care dau faliment sau isi suspenda activitatea .

#214 vioreld

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 166 Postari:
  • Interests:Informare

Postat 03 March 2010 - 11:05 PM

Vezi postareacaiutza, la Mar 3 2010, 06:55 PM, a spus:

Economist nemembru CECCAR = 1 CIM full-time = 1 firma (dreptul la munca este limitat)

Economist membru CECCAR = ? ore/zi = ? firme ( este "superman" si poate face cate firme vrea)

In concluzie, daca se impun 8 ore/zi pentru raspunderea intocmirii si semnarii documentelor contabile la orice societate, atunci ar trebui sa fie valabil acelasi regim si pentru experti.

Draga Caiutza, te rog ... nu confunda situatia unui salariat cu situatia in care practici o profesie liberala.

Mult succes !
vioreld

#215 almcomp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 265 Postari:

Postat 04 March 2010 - 09:32 AM

Ce insistati atata cu profesia liberala... ok... sa fie profesie liberala dar sa terminam o data cu acel stagiu aberant de 3 ani precum si cu examinarea la 7 domenii si trecerea la un sistem de acces mai flexibil urmat de intarirea puterii de incasare a Corpului.

Uitati-va la Uniunea Arhitectilor, cea a Psihologilor sau a Juristilor.
Inscrierea se face fara examen, insa o data inscris trebuie sa respecti anumite rigori ale meseriei.
Orice abatere este sanctionata. Ma rog...

La CECCAR ce avem acuma: "taxe foarte mari, stagiatura aberanta in conditiile in care au acces doar acei care au facultate economica, doua examene la fel de inaccesibile". Despre ce meserie vorbim fratilor.... Ca nu este contabilitatea buricul economiei...

Se vorbeste despre doctori, avocati, etc... Pai doctorii au viata in mana lor (este firesc sa dea examene suoplimentare). Si ca avocat scuza-ma nu trebuie sa fii in barou ca sa profesezi meseria aceasta.

Spuneti, fratilor, bai interesul nostru este sa nu mai fiti voi pe felie ci sa fim numai noi marile eminente cenusii ale acestei bresle.

Cat de fals ganditi...

#216 ADID

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 56 Postari:

Postat 04 March 2010 - 09:56 AM

Foarte corecta afirmatia colegului! In 24 de ani de contabilitate (am terminat facultatea in 1986- si nu pe cea de Turism), am trait timpurile cand se faceau experti contabili toti cei care lucrau in ministere, cand se lua examenul la centre obscure din tara, pe tot felul de relatii si cand orice inginer avea dreptul sa dea acest examen. In acest moment nu traiesc din contabilitatile de 1 h, dar nu sunt sub nici o forma de acord cu obligativitatea de a te angaja 8 ore! Sa fim corecti, sa tii contabiliate la o firma de proiectare cu un angajat nu iti ia mai mult de 4-5 ore pe luna! La fel de incorect mi se pare tratamentul la care este supusa meseria noastra! Daca am fi fost uniti si fermi, daca am fi fost sustinuti cu adevarat de organismul profesional nu era nevoie sa suferim batjocura de a da examen la 7 materii si de a face stagiu de 3 ani, dupa ce 20 de ani ai facut contabiliatte la zeci de firme!

#217 zenuta

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 63 Postari:

Postat 04 March 2010 - 10:47 AM

http://www.ceccar.ro/

Modificari la legea contabilitatii

De câteva zile a fost pus în dezbatere publică un proiect de lege, care, în loc să facă în prealabil obiectul unor dezbateri profesionale între specialiști, a provocat o adevărată isterie a celor mai mult sau mai puțin interesați, mai mult sau mai puțin avizați, cu reflectarea de această dată normală în aproape întreaga medie românească.

Organismul care gestionează profesia contabilă, invită pe toți cei interesați, inclusiv pe "contabilii afectați" de această propunere legislativă, să se aplece cu calm asupra poziției CECCAR vis-a -vis de problema în discuție, considerată în mod exagerat, și poate nu întâmplător, subiectul mediatic al zilei.

1. Propunerea legislativă - o propunere de clarificare

În prezent legea specială ( a contabilității) prevede că pentru ținerea contabilității și elaborarea situațiilor financiare, o entitate are de ales una din două variante:

- activitățile contabile să fie realizate prin compartimente proprii - o variantă adoptată în practică de întreprinderile mari.

- activitățile contabile să fie externalizate unor persoane sau firme autorizate potrivit legii - variantă adoptată de regulă de întreprinderile mici și mijlocii.

În practică a apărut însă o a treia variantă, bazată pe o insuficiență legislativă privind definirea "compartimentului propriu" și o mare scăpare din legislația muncii (dreptul de a încheia contracte cu timp parțial de lucru indiferent de importanța publică a serviciului prestat): "compartimentul propriu cu o persoană angajată cu 2 ore/zi".

2. Serviciile contabile - servicii de interes public

Contrar susținerilor- care din păcate își au originea chiar în unele texte legale - că răspunderea pentru raportările financiare revine administratorului firmei, nu trebuie scăpat din vedere că fidelitatea raportărilor financiare în ce privește patrimoniul, starea de sănătate și performanțele financiare ale întreprinderii interesează în cel mai înalt grad toți utilizatorii situațiilor financiare respective și anume:

- acționarii, că averea lor nu s-a dus pe apa sâmbătei;

- potențialii investitori, că investesc într-o întreprindere care prezintă credibilitate prin situațiile financiare prezentate;

- băncile și alte instituții de finanțare, că fac o finanțare a unor activități rentabile capabile să le permită recuperarea sumelor împrumutate;

- salariații, că au un loc de muncă într-o entitate sigură, iar partea ce li se cuvine din produsul muncii lor este corect determinată;

- bugetul, că situațiile financiare care stau la baza determinării valorilor impozabile sunt corect elaborate;

- populația, că situațiile financiare sunt corect elaborate, obligațiile fiscale sunt corect determinate și deci nu există riscul ca guvernanții să stabilească noi taxe și impozite sau să mărească pe cele existente.

Acestea sunt motivele pentru care, reglementările europene și standardele internaționale și naționale ale profesiei pun accent pe satisfacerea de către profesioniștii contabili a unor înalte exigențe de calitate a serviciilor pe care ei le realizează, ce nu pot fi îndeplinite dacă ei nu se supun unor cerințe minime privind, educația profesională continuă și etica profesională; altfel spus aceste persoane trebuie să fie controlate și controlabile. De altfel, în multe țări specialistul care elaborează situațiile financiare ale unei întreprinderi este făcut public.

3. Situația existentă

Această "a treia cale" a proliferat în ultimii ani astfel că, după unele estimări ocupă, de la un județ la altul, între 15% și 40% din piața serviciilor contabile.

Consecințele existenței acestui segment de piață cenușie sau gri sunt dintre cele mai negative.

- Pentru întreprindere:

· "preocupați excesiv" de aspectele fiscale conducătorii întreprinderilor sunt rupți de adevăratele și realele probleme ale afacerilor lor, care ar trebui să fie reflectate fidel în bilanțurile contabile;

· lipsa de încredere a utilizatorilor în raportările financiare influențează negativ costul capitalului și deci dezvoltarea întreprinderii;

· insecuritatea pe termen mediu și lung, a afacerii, și expunerea conducătorilor la acte și fapte încriminate de legile țării:

- Pentru buget: evaziune fiscală și incertitudini în ce privește determinarea bazelor impozabile, aplicarea și calculul corect al obligațiilor fiscale;

- Pentru ceilalți utilizatori ai situațiilor financiare ( bănci și alte instituții de credit, instituții de asigurare, investitori, salariați, etc): inducerea în eroare a acestora când iau propriile decizii în legătură cu activitatea întreprinderii respective.

- Pentru populație: nedeterminarea corectă a obligațiilor fiscale poate determina Guvernul să introducă noi taxe și impozite sau să le mărească pe cele existente.

- Pentru contabilul în cauză: insecuritatea "afacerii" sale și expunerea la sancțiunile civile sau penale prevăzute de lege.

În concluzie, considerăm că inițiativa legislativă coincide pe deplin cu viziunea organismului profesional în legătură cu rolul contabilității și al profesioniștilor contabili pentru dezvoltarea întreprinderilor și a economiei și cu preocupările generale pentru însănătoșirea mediului de afaceri, prevenirea evaziunii fiscale și a altor fenomene negative din economie și societate.

Biroul Permanent al Consiliului Superior al CECCAR

Președinte, Prof.univ.dr. Marin Toma

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 13 March 2010 - 10:38 AM

#218 ikki

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 70 Postari:

Postat 04 March 2010 - 11:05 AM

Vezi postareazenuta, la Mar 4 2010, 12:47 PM, a spus:

http://www.ceccar.ro/

Citeaza

Modificari la legea contabilitatii

...............
Președinte, Prof.univ.dr. Marin Toma
imi traduce cineva?

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 04 March 2010 - 03:17 PM

#219 almcomp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 265 Postari:

Postat 04 March 2010 - 11:16 AM

Si uite asa s-a gandit dl.Toma sa sintetizeze si sa dea o o "poleiala" acestei modificari legislative.
Pe afara este vopsit gardul inauntru este leopardul.

Haideti sa fim seriosi.
Daca la intreprinderile mari se accepta ideea ca un director economic poate face fata tuturor cerintelor actionarilor, bugetului, bancilor, populatiei, etc, atunci de ce nu se accepta ideea ca acel director poate sa mai tina contabilitatea si la firme care au cifra de afaceri destul de mica. Nu vi se pare ca este multa ipocrizie in aceasta explicatie a dl.Toma.

Ce importanta are dl.Toma felul ctr de munca? De ce este o scapare a codului muncii?
Oare nu munca este baza pt dezvoltarea umana? De ce doriti dvs sa o ingraditi? Doar pt ca trebuie sa vi se aserveasvca unul sau altul.
Eu cred ca dvs ar fi trebuit sa ne povestiti de ce CECCAR-ul nu este o institutie pt toti contabilii din Romania fie ei si economisti din toate domeniile de activitate, si va axati doar pe interesul propriu. Poate ca ar trebui sa explicati modalitatea aceasta de obtinere a unei calificari care in alte domenii se obtine doar in urma unor diplome de licenta si a unor cursuri de pregatire ulterioare.

Ati prezentat in mod fals problema. Ati prezentat-o doar din punctul de vedere al"salvatorului" situatiilor financiare ale firmei.
Mare ipocrizie...

#220 almcomp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 265 Postari:

Postat 04 March 2010 - 11:22 AM

Si inca ceva dl.Toma,

Daca piata contabila este in procentele mentionate de dvs acaparata de acesti "nesimtiti" si "ofuscati" contabili si daca se va aproba o astfel de aberatie legislativa, v-ati gandit ce puteti face pt acesti contabili care lucreaza de 15-20 de ani in acest domeniu si care acuma se vad in fata unui abuz legislativ.

Ganditi-va ce faceti inainte sa aruncati o piatra.

Similar Topics Collapse

50 useri citesc topicul

0 membri, 50 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL