Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Norme art. III din OUG 58/2010 care modifică codul fiscal - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 8

Salt la continut

Norme art. III din OUG 58/2010 care modifică codul fiscal

167 replies to this topic

#141 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 30 August 2010 - 05:29 PM

Vezi postareaBruno_2000, la Aug 26 2010, 10:36 AM, a spus:

buna ziua,

Sunt total nedumerit de ce trebuie sa fac. Speza mea este urmatoarea:
Sunt salariat cu contract de munca (nu este inregistrat pe PFA ci pe persoana mea) si carte de munca la o companie pentru care mi se plateste toate darile la stat de catre aceasta.
Anul trecut mi-am constituit o PFA (tip I.I.) pe creatie de soft si web design pentru cateva lucrari ocazionale.
La vremea respectiva am vorbit cu un contabil si acesta mi-a spus ca nu trebuie sa mai platesc nimic in plus pe PFA, caci deja sunt platit de catre compania unde lucrez prin contractul de munca cu ei pentru CAS, pensii si somaj.
Anul asta nu am mai avut nici o activitate pe PFA.
In situatia mea credeti ca este necesar sa depun ceva pe undeva sau nu ? :lnr (1):

Multumesc anticipat!

PFA înseamnă persoană fizică autorizată. Î.I. înseamnă întreprindere individuală. Una-i una și alta-i alta. Prin urmare, tu activezi prin intermediul unei întreprinderi individuale, nu ca persoană fizică autorizată.

Art. III OUG 58/2010 și normele metodologice aferente obligă să declare și să plătească contribuțiile sociale individuale pe cei care obțin venituri de natură profesională. Tu, neobținând astfel de venituri, nu ai nici obligația declarării și/sau plății contribuțiilor.

#142 Lyvyoo

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 31 August 2010 - 12:54 PM

Vezi postareaVital, la Aug 30 2010, 05:47 PM, a spus:

Vezi postareaDianette, la Aug 30 2010, 05:20 PM, a spus:

As dori sa stiu, dupa noua ordonanta, daca intr-o luna am venit 0, mai pot sa deduc vreo cheltuiala?

Probabil că te referi la procedura reportării pierderilor. Este o "rană" deschisă pentru care OUG 58/2010 nu prevede niciun leac.

În mod practic, dacă într-o lună ai venit zero, atunci depui o notificare în acest sens la casa de pensii, agenția de șomaj și casa de sănătate.
Dacă ai venit la sfârșitul lunii, atunci în luna următoare depui declarațiile și plătești contribuțiile.

Pentru procedura legată de reportarea pierderilor trebuie cerute precizări, în scris, de la autoritățile competente.
Si daca totusi ai venit consistent (intreb pentru ca inca nu s-a clarificat) care este suma maxima pe care o poti datora anual statului ca si contributie la pensie? Sunt atatea PFA-uri ce depasesc 35.000E anual. Asta ce inseamna dupa noua ordonanta, ca aprox. 3500E/an se duc la fondul de pensie? Si ca premiu nici nu ti se recunoaste stagiu intreg de cotizare! Adica sta mai bine unul care cotizeaza pe cartea de munca la salariu minim caci el va avea stagiu intreg recunoscut!? Care este adevarul aici?!

#143 Popu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 130 Postari:

Postat 31 August 2010 - 02:12 PM

Vezi postareaLyvyoo, la Aug 31 2010, 01:54 PM, a spus:

As dori sa stiu, dupa noua ordonanta, daca intr-o luna am venit 0, mai pot sa deduc vreo cheltuiala?

Probabil că te referi la procedura reportării pierderilor. Este o "rană" deschisă pentru care OUG 58/2010 nu prevede niciun leac.

În mod practic, dacă într-o lună ai venit zero, atunci depui o notificare în acest sens la casa de pensii, agenția de șomaj și casa de sănătate.
Dacă ai venit la sfârșitul lunii, atunci în luna următoare depui declarațiile și plătești contribuțiile.

Pentru procedura legată de reportarea pierderilor trebuie cerute precizări, în scris, de la autoritățile competente.
Si daca totusi ai venit consistent (intreb pentru ca inca nu s-a clarificat) care este suma maxima pe care o poti datora anual statului ca si contributie la pensie? Sunt atatea PFA-uri ce depasesc 35.000E anual. Asta ce inseamna dupa noua ordonanta, ca aprox. 3500E/an se duc la fondul de pensie? Si ca premiu nici nu ti se recunoaste stagiu intreg de cotizare! Adica sta mai bine unul care cotizeaza pe cartea de munca la salariu minim caci el va avea stagiu intreg recunoscut!? Care este adevarul aici?!
Suma maxima e 9180 (5 salarii medii brute pe economie parca)
Lyvyoo poti oricand sa-ti optimizezi activitatea. Nu te opreste nimeni sa facturezi grosul o data / trimestru, in lunile Martie, Iunie, Septembrie si Decembrie sa zicem. Platesti la maxim 9180 RON, la pensii 4*9180 RON * 10.5%, restul lunilor facturezi in asa fel incat sa ai un mic venit net, ca sa ai continuitate pe cartea de munca 100 RON venit net * 10.5%. Poti 4 luni sa facturezi la sume mari 20.000 RON - 30.000 RON.
La fel de bine poti facturezi o data pe an, contributiile la pensii / somaj se limiteaza la 9180 pe luna in care ai avut castig.
Legat de stagiu intreg de cotizare, necoptii astia trebuie sa modifice ordonanta / normele. A aparut deja un proiect de HG prin 13 august prin care stagiu de cotizare este intreg, punctajul obtinut fiind raport 10.5 / 31.3

#144 Lyvyoo

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 31 August 2010 - 02:50 PM

Vezi postareaPopu, la Aug 31 2010, 03:12 PM, a spus:

Vezi postareaLyvyoo, la Aug 31 2010, 01:54 PM, a spus:

Suma maxima e 9180 (5 salarii medii brute pe economie parca)
Lyvyoo poti oricand sa-ti optimizezi activitatea. Nu te opreste nimeni sa facturezi grosul o data / trimestru, in lunile Martie, Iunie, Septembrie si Decembrie sa zicem. Platesti la maxim 9180 RON, la pensii 4*9180 RON * 10.5%, restul lunilor facturezi in asa fel incat sa ai un mic venit net, ca sa ai continuitate pe cartea de munca 100 RON venit net * 10.5%. Poti 4 luni sa facturezi la sume mari 20.000 RON - 30.000 RON.
La fel de bine poti facturezi o data pe an, contributiile la pensii / somaj se limiteaza la 9180 pe luna in care ai avut castig.
Legat de stagiu intreg de cotizare, necoptii astia trebuie sa modifice ordonanta / normele. A aparut deja un proiect de HG prin 13 august prin care stagiu de cotizare este intreg, punctajul obtinut fiind raport 10.5 / 31.3

Merci de explicatii,
Ma opresc clientii sa-mi optimizez activitatea... Daca le-am prestat un serviciu de 3000 ron, vor factura "taiata" pe suma asta (plus ca e si interesul meu sa grabesc operatiunea), imi vireaza banii in trei/patru saptamani si cum i-am incasat, luna urmatoare i-am si dat statului partea leului. Imi e greu sa le facturez pe bucati si sa incasez banii la sfarsit de trimestru...

Oricum m-am mai lamurit acum. Practic maximul de contributie lunara poate fi 9180*10.5%=963.9ron, adica anual 963.9*12=11566,8 ron! Corect nu? O imensitate de contributie raportata la ineptia unui stagiu de cotizare nerecunoscut decat pe o treime!!!
Adaug insa faptul ca doamnele de la casa de pensii mi-au spus ca legea si ordonanta se completeaza (atat cat se poate), nu se exclud. De aici neclaritatea urmatoare: in lunile cand ai venit 0 platesti vechea contributie minima de 100ron (ca in legea "veche") sau pui notificare si nu platesti nimic, avand in vedere ca nu ai la ce aplica cei 10.5% (ca in ordonanta noua)?
Asteptam modificarile!

Aceasta postare a fost editata de Lyvyoo: 31 August 2010 - 02:53 PM

#145 Lyvyoo

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 02 September 2010 - 11:30 AM

Atentie

Tocmai ce am vorbit cu directorul unei case de pensii din provincie, caci vreau sa-mi transfer dosarul la Bucuresti.

Dilema mea era simpla: de ce sa mai platesc 100ron/luna dupa vechea lege cand OG 58 ma obliga sa dau oricum 10.5% lunar din venitul net? Practic ar fi vorba de o dubla impunere!
Omul a zis asa: OG 58 (din pacate) nici nu completeaza, nici nu exclude vechea lege. Un lucru insa e sigur: contribuind cu 100ron/luna (cazul meu) dupa vechea lege ti se recunoaste stagiu intreg de cotizare. Contribuind cu 10.5% dupa noua lege nu ti se recunoaste decat o treime din stagiu.

Concluzia: daca nu ai carte de munca in alta parte si esti doar PFA esti obligat sa platesti ambele contributii, cu precizarea ca plata pe vechea lege inseamna stagiu intreg de cotizare. Practic la contributia pe vechea lege nici nu se poate renunta decat in anumite cazuri speciale... Pradoxul vine din faptul ca cineva cu salariu foarte mic si carte de munca este mai bine vazut de sistem decat un PFA cu venituri medii si peste medie, chiar daca PFA-ul varsa anual mult mai multi bani decat cel cu carte de munca! Suna a bataie de joc...

#146 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 02 September 2010 - 11:43 AM

Afiïżœez o parte din comunicatul afiïżœat pe site-ul Case naïżœionale de pensii ïżœdata de 24 august:

ïżœ vederea evitïżœi dublei impuneri, ïżœbaza uneia ïżœi aceleiaïżœi calitïżœ (persoana care realizeazïżœïżœmod independent venituri de naturïżœrofesionalïżœ este exclus ca, pentru aceeaïżœi lunïżœsïżœe efectueze o platïżœ contribuïżœiei de asigurïżœ sociale pentru declaraïżœia depusïżœïżœbaza Legii nr.19/2000 ïżœi o alta pentru declaraïżœia depusïżœn baza art.III din OUG nr.58/2010.

Cum se ïżœacïżœcel comunicat cu evidenïżœa practicïżœe zi cu zi? Degrigolada continuïżœUnii, care obïżœin venituri din drepturi de autor sau chiar ïżœi pfa-uri cu IQ-ul mai mic, strigïżœupïżœlata contribuïżœiilor de cïżœe plïżœtorul de venit prin reïżœinere la sursïżœCei ïżœïżœare ïżœtiu care este diferenïżœa ïżœre a plïżœ impozitele la venitul brut ïżœcomparaïżœie cu plata loar la impozitul net spun cïżœr fi urmïżœarea loviturïżœub centura lor.

Solomon, unul dintre favoriïżœii mei ïżœmaterie de ïżœelepciune, spunea cu mii de ani ïżœurmïżœ"Vai de ïżœara a cïżœi ïżœïżœt este un copil...". Ori aceasta este exact situaïżœia Romïżœei: este condusïżœe niïżœte oameni mici care au uitat sïżœi dea majoratul la capitolul maturitate de gïżœire.

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 07 September 2010 - 01:12 PM
eliminare citare inutila mesaj precedent

#147 Lyvyoo

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 02 September 2010 - 12:08 PM

Totusi problema care se ridica aici are si un alt aspect:
- vrei stagiu intreg? platesti ambele contributii, deci dubla impunere!
- vrei doar o treime din stagiu? Faci reclamatie la casa de pensii si, dupa cele scrise mai sus de Vital, e posibil sa platesti doar cei 10.5%.

Suntem pusi sa alegem intre doua rele! E ca si cum ai fi intrebat pe cine vrei presedinte, Dan Diaconescu sau Vadim Tudor? :)

Daca noua ordonanta ce se preconizeaza a intra in vigoare nu aduce clarificari (si nu va aduce devreme ce se vb de retinerea la sursa) trebuie neaparat sa ne unim si sa facem o petitie online, documentata, cu propuneri de modificare concrete si fezabile! Alta sansa nu avem!

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 07 September 2010 - 01:13 PM

#148 Popu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 130 Postari:

Postat 02 September 2010 - 12:37 PM

Vezi postareaLyvyoo, la Sep 2 2010, 01:08 PM, a spus:

Totusi problema care se ridica aici are si un alt aspect:
- vrei stagiu intreg? platesti ambele contributii, deci dubla impunere!
- vrei doar o treime din stagiu? Faci reclamatie la casa de pensii si, dupa cele scrise mai sus de Vital, e posibil sa platesti doar cei 10.5%.

Suntem pusi sa alegem intre doua rele! E ca si cum ai fi intrebat pe cine vrei presedinte, Dan Diaconescu sau Vadim Tudor? :)

Daca noua ordonanta ce se preconizeaza a intra in vigoare nu aduce clarificari (si nu va aduce devreme ce se vb de retinerea la sursa) trebuie neaparat sa ne unim si sa facem o petitie online, documentata, cu propuneri de modificare concrete si fezabile! Alta sansa nu avem!

HOTĂRÂRE
pentru modificarea Anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr.791/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, precum și pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale

În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic – Anexa nr.2 la Hotărârea Guvernului nr.791/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, precum și pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.542 din 3 august 2010, se modifică după cum urmează:

1. Alineatul (1), litera f) de la articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:
“ f) veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal; “

2. Articolul 12 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art.12 - (1) Stagiul de cotizare realizat de persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1), în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale îl constituie perioada pentru care s-a datorat și plătit contribuția individuală de asigurări sociale.
(2) Pentru persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1), la determinarea punctajului lunar se utilizează suma obținută în urma aplicării asupra venitului net care a constituit bază de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale, a raportului dintre cota de contribuție individuală de asigurări sociale și cota de contribuție de asigurări sociale aprobată pentru locuri de muncă în condiții normale.”

PRIM – MINISTRU
Emil BOC

Stagiu de cotizare va fi complet, punctajul insa va fi calculat inmultind contributia cu 10.5/31.3.
E doar o HG aflata in dezbatere publica, dar cel mai probabil asa va fi.

Aceasta postare a fost editata de Popu: 02 September 2010 - 12:40 PM

#149 le_martin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 04 September 2010 - 07:07 PM

Stimati colegi in ale artei micilor afaceri,

Se pare ca guvernul marioneta BOC vrea sa va ingroape definitiv afacerea si sa va ia toti banii din punga.

Lecturati va rog un articol care face referire la cresterea impozitelor pentru PFA-uri prin modificare codului fiscal incepand cu 2011:

http://www.adevarul.ro/actualitate/evenime..._329367368.html

http://www.adevarul.ro/actualitate/Ordonan...100903_0003.pdf

Nu cred ca mai are sens sa mai muncim ca prostii in aceasta tara ca sa ingrasam burtile hotilor pe care POPORUL i-a ales sa-l fure si noi sa nu ne mai alegem cu nimic din munca noastra cinstita.

Aceasta postare a fost editata de le_martin: 04 September 2010 - 07:13 PM

#150 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 04 September 2010 - 09:34 PM

M-am uitat peste textul proiectului de modificare a codului fiscal. Îl găsiƣi pe site-ul secretariatului general al guvernului.

Vom presupune că PFA are un venit net de 1000 RON /lună. Vom vedea că suma aleasă nu are importanƣă.

ContribuĆŁii sociale: 1000 * 35,5% = 355 RON.
Impozit pe venit: (1000 - 355) * 16% = 103,2 RON.
Total: 458,2 RON sau 45,82% din venitul lunar se duc la bugetul de stat ßi bugetul de stat pentru asigurări sociale.

Mergem mai departe cu suma rămasă după plata contribuƣiilor Ɵi a impozitului pe venit, respectiv suma de 541,8 RON.
La achiziƣia oricărui produs din magazin se plăteƟte TVA. Făcñnd um mic calcul se ajunge la următorul rezultat: din suma de 541,8 RON plătită la magazin, 104,86 RON reprezintă taxa pe valoarea adăgată, taxă care după cum se Ɵtie bine merge la bugetul de stat.

În concluzie: venitul lunar cñƟtigat prin truda persoanei fizice autorizate se ümparte "frăƣeƟte" ün felul următor:

- partea leului, respectiv 563,06 RON (56,3%) o ia statul;
- ce rămñne după ce-Ɵi ia leul partea, respectiv 436,94 RON (43,7%) üi ia persoana fizică autorizată.

Cu alte cuvinte, statul intenƣionează - nici mai mult nici mai puƣin - decñt aducerea noastră la stadiul unor robi a căror unic scop pe pămñnt este să plătească taxe Ɵi impozite la buget! Întrebarea mea este aceasta: VOM ACCEPTA?

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 07 September 2010 - 01:14 PM

#151 le_martin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 05 September 2010 - 01:55 AM

Stimate coleg,

Mergand mai departe cu ipoteza dumneavoastra si considerand ca PFA-ul e si platitor de TVA, la cei 1000 RON pe care-i castiga net adaugam 24% care vor merge catre stat: 240RON TVA merg la stat.

Stim ca deducerile cu cheltuielile firmei ca PFA sunt foarte restranse si se reduc doar la activitatea efectuata. De exemplu daca ma duc la magazin si-mi cumpar un kil de peste si o franzela, nu pot sa deduc aceste cheltuieli pentru burta mea, care imi permit sa nu mor de foame si sa-i platesc doamnei Udrea bikineii si pantofii cu toc prin taxele pe care mi le ia. In concluzie majoritatea cheltuielilor ca platitor de TVA nu le voi putea deduce, deci voi plati in majoritatea cazurilor de 2 ori TVA la stat.

Ca atare statul va primi in final de la un PFA platitor de TVA:

563+240=803lei

Iar PFA-ul va incasa 436lei

Cu alte cuvinte, stimati contribuabili platitori de taxe si impozite, doua treimi din ceea ce munciti le ia statul iar o treime veti lua voi. Buna treaba!

Va doresc "Sa traiti bine!" , mai ales aceia dintre dumneavoastra care au fost la vot si au votat bine!

#152 Lyvyoo

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 05 September 2010 - 02:44 PM

Ne salveaza ungurii :) - Marko Bela: Nu vom accepta majorarea contributiilor sociale

Pe de alta parte e grav ce se intampla! Se mitraliaza sectorul privat si micii intreprinzatori independenti care oricum vor cauta sa presteze servicii la negru decat dea 50% la stat.
Intradevar, pensia unui PFA la actualul nivel de contributie, fara a avea carte de munca in alta parte, va una foarte mica insa aici se putea integra mai bine pilonul 2 de pensie, respectiv asigurarile facultative pe care un PFA si le putea face. E clar insa ca nu se vrea reforma ci doar bani adunati in graba la buget!

Peste toate acestea mai intervine o problema spre care va indrepta atentia televiziunilor: profitand de degringolada din sistem 4000 de taximetristi se pregatesc sa iasa in strada in Bucuresti pt ca sunt obligati sa-si plateasca CASS-ul din urma (in jur de 4ani), in calitatea lor de PFA-uri! Iarasi se va spune ca PFA-urile nu doresc decat sa plateasca impozite si contributii...

#153 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 07 September 2010 - 07:28 PM

Am aruncat o privire rapidă peste proiectul ordonanƣei de urgenƣă prin care se doreƟte modificarea codului fiscal Ɵi a OUG 58/2010:

1. Criteriile de redefinire din activitate independentă ßn activitate dependentă devin ceva mai clare, fiind eliminate elementele aberante care puteau să genereze abuzuri.
2. Sursele de venit care sunt vizate de ordonanƣă sunt drepturile de autor Ɵi convenƣiile civile, nu Ɵi veniturile obƣinute de PFA-uri, Î.I, Î.F.
3. Nevorbindu-se nimic despre persoanele fizice autorizate sau üntreprinderile individuale/familiale, rezultă că ün ceea ce le priveƟte pe acestea se doreƟte revenirea la starea existentă ünaintea adoptării OUG 58/2010. Adică vor plăti CAS la declaraƣia de asigurare Ɵi nu vor mai plăti contribuƣia de Ɵomaj. Vom plăti desigur Ɵi contribuƣia la sănătate aƟa cum au făcut-o Ɵi ünainte.

În rest, vom trăi Ɵi vom vedea cum vor evolua lucrurile.

Proiectul poate fi văzut aici: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/...3/oug-oug58.pdf

#154 adriana.r

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 49 Postari:

Postat 08 September 2010 - 12:25 PM

Sunt pfa impozitata in sistem real. Prestez servicii informatice (activ independenta cf oug 58/2010).
Am depus declaratiile in august pentru luna iulie.
Acum in septembrie, depun acelasi tip de declaratii pt veniturile din luna august ?

#155 Popu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 130 Postari:

Postat 08 September 2010 - 01:28 PM

Ce se intampla cu banii dati deja pe OUG 58 de catre PFA-uri?! Sau cu banii dati la somaj?

#156 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 08 September 2010 - 01:38 PM

Vezi postareaPopu, la Sep 8 2010, 02:28 PM, a spus:

Ce se intampla cu banii dati deja pe OUG 58 de catre PFA-uri?! Sau cu banii dati la somaj?

În mod normal, noua ordonanƣă ar trebui să reglementeze aceste lucruri. Mă tem ünsă că nu o vor face-o. Ceea ce va naƟte o serie üntreagă de interpretări. Nu-mi pasă de banii daƣi la Ɵomaj Ɵi nici nu cred că-i voi vedea ünapoi. La pensii ünsă este altă mñncare de peƟte. Să aƟteptăm ünsă textul final al ordonanƣei.

Aceasta postare a fost editata de Vital: 08 September 2010 - 01:38 PM

#157 Popu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 130 Postari:

Postat 08 September 2010 - 01:47 PM

Vezi postareaVital, la Sep 8 2010, 02:38 PM, a spus:

Vezi postareaPopu, la Sep 8 2010, 02:28 PM, a spus:

În mod normal, noua ordonanƣă ar trebui să reglementeze aceste lucruri. Mă tem ünsă că nu o vor face-o. Ceea ce va naƟte o serie üntreagă de interpretări. Nu-mi pasă de banii daƣi la Ɵomaj Ɵi nici nu cred că-i voi vedea ünapoi. La pensii ünsă este altă mñncare de peƟte. Să aƟteptăm ünsă textul final al ordonanƣei.
La somaj trebuie sa mergem sa anulam contractul daca a redevenit optional? Sau doar nu mai cotizam nimic?

#158 Lyvyoo

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 08 September 2010 - 04:23 PM

Din pacate nicio schimbare!
PFA-urilor care nu obtin venituri din drepturi de autor li se aplica prevederile anterioare OUG 58/2010

Pentru PFA-uri OG58 ramane in vigoare! Parte buna este ca nu se dubleaza contributiile. Partea proasta este ca ne imping spre haos!

#159 Lyvyoo

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 08 September 2010 - 04:52 PM

Mai adaug si o diferentiere de care mi-am dat seama abia acum:

- PFA-uri care obtin venituri din drepturi de autor si care beneficiaza de legislatia veche

- PFA-uri care nu obtin venituri din drepturi de autor, si care se vor supune OG58

Asta deduc din ce spune Ialomiteanu: PFA: ele obtin 2 categorii de venituri: drepturi de autor si alte venituri. Pentru alte venituri se aplica legislatia care a fost inaintea de OUG 58

Aceasta postare a fost editata de Lyvyoo: 08 September 2010 - 04:52 PM

#160 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 08 September 2010 - 05:01 PM

Vezi postareaLyvyoo, la Sep 8 2010, 05:23 PM, a spus:

Din pacate nicio schimbare!
PFA-urilor care nu obtin venituri din drepturi de autor li se aplica prevederile anterioare OUG 58/2010

Pentru PFA-uri OG58 ramane in vigoare! Parte buna este ca nu se dubleaza contributiile. Partea proasta este ca ne imping spre haos!

În cazul PFA-urilor, Î.I., Î.F., care obțin venituri din alte surse decât drepturile de autor, se va reveni pe pozițiile anterioare declanșării operațiunii diversioniste cu numele de cod "OUG 58/2010".

Pentru a mă pronunța definitiv însă ar trebui să văd textul final al ordonanței, sentimentul meu fiind că există modificări făță de proiectul pe care am avut ocazia să-l studiez.

Similar Topics Collapse

20 useri citesc topicul

0 membri, 20 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL