Postat 09 June 2009 - 10:09 AM
Ma bag si eu in discutia asta, pentru ca incep sa cred ca noi contabilii am ajuns de rasul tuturor.
Eu sunt expert contabil de 15 ani si lucrez independent numai de vreo 2.
Probabil ca si zona noastra e una saraca, dar preturle de peste 100 euro pe care le aud, ma fac sa ajung la concluzia pe care am mentionat-o anterior.
Sunt tare nemultumita ca unii din clienti isi inchipuie ca platesc contabilul pentru ca acesta sa faca tot - inclusiv treaba de secretariat.
Am rasuflat si eu ca voi, usurata ca in sfarsit se reglementeaza si la noi niste tarife omenesti,
Am anuntat clientii mei ca vom renegocia contractele in spiritul noului regulament, cu "reducerile" de rigoare evident. Cand au auzit, toti, dar absolut toti clientii mei cu afaceri infloritoare (care nu sunt putini) au spus ca isi inchid afacerile, ca renunta la tot, etc.
Am spus atunci in sinea mea, ca eu am fost mai ghinionista, sa am asa clienti cu mana "larga". Dar din pacate am auzit peste tot in jurul meu intre colegii de breasla ca s-au lovit de aceleasi probleme.
La noi daca prinzi 500 lei pe o firma cu 10 angajati, alti vreo 15 cu contract de comision, banci vreo 3, valute si destule acte, e mare lucru. Daca clientul intra in colaps financiar, contabilul e primul care simte. Atunci cand patronul incepe sa stranga cureaua, incepe cu contabilul.
Indiferent cat de bine ii reprezentam si cat de multe facem pentru ei, patronilor de firme li s-a dezvoltat un ego de-a dreptul megaloman. Isi inchipuie ca ei sunt buricul pamantului, si ca daca ei nu ar munci "sa aduca" bani in firma, noi am fi muritori de foame.
Sunt foarte trista si de-a dreptul dezgustata de lipsa de respect pe care clientii nostri o au fata de noi.
Ei nu constientizeaza ca depind foarte mult de ceea ce facem noi, si de profesionalismul cu care o facem, se multumesc sa spuna doar ca li se pare prea mult cand le ceri un anume tarif (si ala de 400 lei), cum spunea doamna care isi cauta contabil.
Ei ne evalueaza fara sa stie cu ce se mananca ce facem noi, dar daca se duc la doctor scot banii de consultatie fara sa comenteze ca tariful e piparat sau nu, ca de' e dl. doctor si ii da reteta, ca daca se duc la mecanic si acesta cere 20-30 euro pe ora, platesc repede ca au nevoie de masina, dar cand e vorba de contabil se tiganesc mai ceva ca la piata.
Eu de asta sunt trista... ca tot neica nimeni din tara asta isi permit sa ne comenteze tarifele, ca suntem o breasla impartita in trei(asta pana ce unora le mai vin idei sa puna de vreun corp, camera sau cine stie cum), de parca nu toti am fi facut aceeasi facultate, nu am avea aceeasi pregatire.
Bine ca notarii sunt notari - nu mai multe feluri de notari, avocatii la fel, si noi ne batem intre noi, pentru ce?
Pe noi ne ataca Consiliul concurentei de parca am fi ultimii infractori ca deh am indraznit sa ne facem si noi niste tarife...
Ce sa mai lungesc vorba....e trist ce ni se intampla, si degeaba ne lamentam.