search

Impozitul MICRO 2024: conditii pentru incadrarea ca microintreprindere

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
Va reamintim ca, potrivit art. 45 din Codul Fiscal, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
 
  • Venituri: A realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro (art. 47 alin. (1) lit. c)).
     
  • Capital social: Capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale (art. 47 alin. (1) lit. d)).
     
  • Dizolvare: Nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii (art. 47 alin. (1) lit. e)).
     
  • Consultanta si management: A realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, in proportie de peste 80% din veniturile totale (art. 47 alin. (1) lit. f)).
     
  • Salariat: Are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3) (art. 47 alin. (1) lit. g)).
     
  • Asociati/actionari: Incepand cu 01.01.2024, are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu (art. 47 alin. (1) lit. h), modificata prin OUG nr. 115/2023).
     
  • Depunerea situatiilor financiare: A depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii (art. 47 alin. (1) lit. i), introdusa prin OUG nr. 115/2023).
     
  • Legaturi si detineri: Conform art. 47 alin. (11) din Codul Fiscal: In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c), limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta. In sensul prezentului titlu, persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
     
- Persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice romane.

- Persoana juridica romana care verifica conditia este detinuta de o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridica romana care verifica conditia, aceasta alta persoana juridica romana are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere.

- Persoana juridica romana care verifica conditia este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica. In situatia in care persoana care detine titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoana juridica romana, persoana juridica romana care verifica conditia cumuleaza si veniturile acestei persoane.

- Persoana juridica romana care verifica conditia daca are unul sau mai multi actionari/asociati care detin, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In aceasta situatie, veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.

Avand in vedere cele de mai sus, va prezentam in continuare un studiu de caz practic.

Conditii pentru microintreprinderi conform Codului fiscal - studiu de caz

Intrebare: "O persoana fizica este asociata cu 30% la o societate si cu 20% la o alta societate ambele fiind microintreprinderi in 2023 cu activitati diferite.
 
Ambele societati pot ramane micro nedepasind numarul de parti sociale de 25% in cea de-a doua societate?"
 
Raspuns: 
In situatia specifica intrebarii dvs.:
Persoana fizica detine 30% dintr-o societate si 20% dintr-o alta societate, ambele fiind microintreprinderi in 2023.
 
Ambele societati pot ramane microintreprinderi deoarece:
 
Prima societate: Persoana fizica detine 30% din prima societate, depasind pragul de 25%, insa acest lucru nu incalca prevederile privind microintreprinderile, deoarece in calculul conditiilor de microintreprindere se verifica daca exista mai mult de 25% in legatura cu alte intreprinderi si conditiile privind veniturile cumulate ale intreprinderilor legate.

A doua societate: Persoana fizica detine 20% din a doua societate, care este sub pragul de 25%, si nu afecteaza conditiile de microintreprindere.

Conform prevederilor legale, cele doua societati nu sunt considerate legate in sensul art. 47 alin. (11) lit. a) d), deoarece detinerea de 30% in prima societate si de 20% in a doua societate nu constituie o legatura care sa implice cumularea veniturilor in sensul definirii microintreprinderii.
 
In concluzie, avand in vedere conditiile legale si detinerile specifice, ambele societati pot mentine statutul de microintreprindere.


Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


Noutati contabile 1722114000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile