search

Principalele masuri fiscale asumate de Guvern. Ciolacu:'Toata lumea va plati in functie de cat castiga!'

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Marcel Ciolacu si-a asumat raspunderea in Parlament pentru masurile fiscale, explicand ca prin acest act normativ toata lumea` va plati in functie de cat castiga” si ca suntem „abia la inceputul unei reforme mai ample care inseamna o reasezare a statului pe baze mai echitabile”. 
 

Principalele masuri fiscale asumate de Guvern

 
--> Taxarea microintreprinderilor
 
Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
 
a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microintreprinderile care:

1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 - Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activitati de editare a altor produse software, 6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile profesionale cu personalitate juridica, constituite de avocati potrivit legii, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 - Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 - Activitati de asistenta stomatologica, 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana.”
 
Cotele de impozitare, mentionate mai sus, aplicabile veniturilor microintreprinderilor se reglementeaza incepand cu data de 1 ianuarie 2024.
 
--> companiile cu o cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plati un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri daca cel pe profit (de 16%) este mai mic.
 
Fac exceptie companiile care desfasoara exclusiv activitati de distributie/furnizare/transport de energie electrica si gaze naturale si care sunt reglementati/licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.
 
-->  a crescut procentul de taxare a bancilor pe cifra de afaceri, care a ramas la 2% fata de 1% propus in forma initiala
 
"Prin exceptie de la art. 18^1, institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine datoreaza suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a urmatoarelor cote de impozitare:
 
a) 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
b) 1%, incepand cu data de 1 ianuarie 2026."
 
--> impozit pe veniturile din IT pentru sume de peste 10.000 lei 
 
--> angajatii din constructii si sectorul agro-alimentar vor plati CASS
 
--> impozit suplimentar de 0,5% pentru companiile de petrol si gaze cu o cifra de afaceri de peste 50 milioane euro
 
--> se va plati contributia la sanatate (CASS) pentru bonurile de masa
 
--> plafonul pentru numerarul din casele de marcat se modifica
 
Sumele in numerar aflate in casierie nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. De asemenea, amenzile sunt mai aspre pentru comerciantii care detin sume nejustificate in casele de marcat.
 
 
--> modificari privind TVA
 
Se mentine cota redusa de TVA de 5% pentru livrarea de manuale scolare carti, ziare si reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii, cinematografe si evenimente culturale, livrarea de lemn de foc si energie termica. Vezi aici pentru ce produse va creste TVA >> 
 
--> Pentru PFA, se mentine sistemul actual de plafoane de 6, 12 si 24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
 
--> Noutati e-factura - se propune implementarea unui sistem de raportare a facturilor in intervalul 1 ianuarie - 31 iunie 2024, cu o perioada de gratie de trei luni. Ulterior, incepand cu data de 1 iulie 2024, va deveni obligatorie transmiterea facturilor prin intermediul sistemului RO e-factura in relatia B2B.
 
 
 
 
--> se percepe un impozit de 5% pe tranzactiile imobiliare cu cladiri rezidentiale.
 
--> impozit special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare. Impozitul vizeaza persoanele fizice care detin imobile ce depasesc 500.000 euro si masini mai scumpe de 75.000 euro
 
--> cresc accizele la alcool si tutun
 
--> veniturile a caror sursa nu poate fi dovedita se impoziteaza cu 70%
 
--> acordarea voucherelor de vacanta numai pentru angajatii din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei
 
--> platile in numerar vor fi reduse. Finantele impun limite asupra incasarilor efectuate de catre magazinele tip cash and carry, cum ar fi Metro si Selgros. Astfel, se propune un plafon zilnic de 2.000 lei pentru achizitiile efectuate de o persoana in aceste magazine.

"De astazi, toata lumea va plati in functie de cat castiga. Nu poti sa fii milionar dar sa platesti taxele la echivalentul salariului minim pe economiei. Nu poti obtine profituri excesive, dar in tara in care le-ai obtinut sa nu platesti nimic. La fel cum nu se poate ca simpla prezenta la serviciu sa iti dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei fara nicio performanta. Din acest motiv Guvernul pe care il conduc isi asuma si raspunderea pe masurile de reducere a risipei bugetare. Nu este corect ca statul roman sa se lafaie cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient si fara legatura cu nevoile reale ale cetatenilor. Vin in fata dumneavoastra cu cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa revolutie, o reforma promisa de atatea ori, de care Romania nu mai poate scapa si, culmea, o va face un premier social-democrat.", a declarat Ciolacu in Parlament.
 
 


Noutati contabile 1714251600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice