search

Taxe PFA 2024 - studiu de caz cu explicatii detaliate

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
In cele ce urmeaza, vom afla de la specialistul nostru ce impozit si taxe plateste in anul 2024 o persoana angajata cu contract de munca de 8 ore in Ungaria, care este si PFA in Romania.

Referitor la impozitarea veniturilor din salarii obtinute in strainatate

Potrivit art 76 alin 4 lit o din Codul fiscal, urmatoarele sume nu sunt impozabile in sensul impozitului pe venit:
  o) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv, inclusiv din activitati dependente desfasurate la bordul navelor si aeronavelor operate in trafic international. Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile in Romania numai in situatia in care Romania are drept de impunere;
In aplicarea prevederilor art. 76 alin. (4) lit. o) din Codul fiscal, veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile si nu se declara in Romania potrivit prevederilor Codului fiscal (pct 12 alin 19 din NM date in aplicarea art 76 CF).
 
Prin urmare, veniturile din salarii obtinute in strainatate, platite de un angajator nerezident, nu se impoziteaza in Romania.

Impozit si contributii PFA 2024

Contributia la asigurarile sociale (sistemul public de pensii) CAS
 

Se cumuleaza veniturile din activitati independente cu eventuale  venituri din drepturi de autor (daca este cazul). Daca se depaseste plafonul de 12 salarii minime brute pe ec. (39.600 lei) se datoreaza obligatoriu CAS, prin aplicarea cotei de 25% la o baza impozabila de:
- 39.600 lei daca veniturile cumulate sunt mai mari de 12 salarii minime, dar mai mici de 24 salarii minime brute pe economie
-79.200 lei daca veniturile sunt mai mari decat plafonul de 24 salarii minime brute pe economie
 

Contributia la asigurarile de sanatate (CASS)
 

Se datoreaza CASS pentru veniturile din activitati independente, prin aplicarea cotei de 10% la o baza impozabila determinata astfel:
- 6 salarii minime brute pe economie (19.800 lei daca veniturile nete sunt mai mici decat acest plafon)
-veniturile nete realizate, daca veniturile nete sunt mai mari decat plafonul de 6 salarii minime brute pe economie, dar mai mici decat 60 salarii minime brute pe economie (198.000 lei)
-60 salarii minime brute pe economie (198.000 lei) daca veniturile nete sunt mai mari decat acest plafon
 

Impozitul pe venit
 

Din venitul brut (venitul incasat in anul 2024) se scad cheltuielile deductibile si se obtine venitul net.
Venitul net impozabil se determina prin scaderea din venitul net a sumei reprezentand CAS si CASS.
Suma obtinuta se inmulteste cu cota de 10% si se obtine impozitul pe venit.
 
Impozitul pe venit, CAS si CASS se achita la bugetul de stat pana la data de 25.05.2025, prin depunerea declaratiei unice. 


Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice