Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
incetare/desfacere CIM - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 7

Salt la continut

incetare/desfacere CIM

181 replies to this topic

#121 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 11 March 2009 - 11:39 PM

CM:
"Demisia
ART. 79
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca."
Eu am vazut pe forum diverse formulare, daca nu este, ar trebui sa fie pe site-ul ITM.

Dana

#122 deea77

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 118 Postari:

Postat 13 March 2009 - 08:03 PM

totusi, nu pot sa cred ca o firma nu se poate dizolva pentru ca are un angajat cu contractul suspendat....va rog, as mai vrea si alte pareri..
totusi eu voi demara actiunea de dizolvare a firmei si in urma publicarii hotararii judecatoresti de dizolvare ii voi inceta contractul de munca.

multumesc.

nu are nimeni nicio idee?
va rog mult dati-mi o parere....

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 16 March 2009 - 11:32 PM

#123 Mares Stefan

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 526 Postari:

Postat 16 March 2009 - 07:30 PM

Dizolvarea societății se face pe baza hotărârii asociatului solicitând lichidarea societății.
Judecătorul sindic va numi un lichidator, care conform competențelor sale va dispune desfacerea contractul de muncă a salariatului aflat în concediu pentru creșterea copilului. De fapt indemnizație cuvenită o încasați din bugetul CAS, nu? Drepturile sale vor fi calculate și plătite direct de Oficiul de pensii. Luați legătura cu cei de la pensii sau ITM pentru a rezolva problema cu CIM suspendat și cu Oficiul Registrului Comerțului pentru dizolvare. Hotărârea de dizolvare puteți redacta cu sprijinul lor. Odată hotărâtă dizolvarea, lichidarea societății nu se poate contramanda!

Aceasta postare a fost editata de Mares Stefan: 16 March 2009 - 07:32 PM

#124 beatrice1971

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 519 Postari:

Postat 17 March 2009 - 09:28 AM

O mica corectie dle Mares.
Indemnizatia pentru CIC nu mai este de mult platita de angajator. Acum 7-8 ani intr-adevar, aceasta indemnizatie o platea angajatorul si apoi o deducea din CAS.
Viata e ceea ce ti se intampla in timp ce esti ocupat sa faci alte planuri.

#125 Mares Stefan

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 526 Postari:

Postat 17 March 2009 - 02:22 PM

Și atunci?! De fapt de ce nu se poate desface contractul de muncă a persoanei în cauză și lichida societatea a cărei dizolvare a fost hotărâtă de asociatul unic?
Sau întrebarea de ce a fost pusă?
Și repetată! Fără a fi fost luată în seamă?
Dar ...chiar pe mine mă depășesc ...aceste legături virtuale! Nu de alta dar ca răspuns am spus și eu că aceea indemnizație se va plăti direct fără intermedierea societății de dizolvat și de lichidat, deci nu prin intermedierea angajatorului. Doar că mă gândeam că cea în cauză, beneficiara indemnizației ... de trei ani... de când asociatul vrea să-și suprime societatea ... susține că suspendarea CIM ține-n loc lumea din jur!
Dar nu ...doar eu am ... vedenii!
Sau doar pentru că unii pun întrebări nu pentru a primi răspunsuri ci doar pentru a testa pe alții, probabil.
Asta e.

Aceasta postare a fost editata de Mares Stefan: 17 March 2009 - 02:27 PM

#126 deea77

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 118 Postari:

Postat 17 March 2009 - 02:38 PM

nu am de gand sa testez pe cineva...eu chiar ma confrunt cu aceasta problema pe care nu stiu sa o rezolv, am intrebat in ITM si inca nu am primit niciun raspuns concret...de aceea ma gandeam ca cineva de pe acest forum s-a mai lovit de aceasta speta si imi poate da un sfat.
multumesc oricum.

#127 (anisoara bobi)

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 73 Postari:

Postat 18 March 2009 - 08:45 AM

Lichidatorul numit pentru dizolvarea societatii va avea grija ca sa inceteze contractul de munca suspendat.... oricum lichidarea/dizolvarea societatii dureaza ceva timp... poate pana atunci iese cim din suspendare...eu zic sa nu iti mai bati tu capul...lasa-l pe lichidator sa munceasca un pic... :biggrin:

#128 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 19 March 2009 - 02:17 PM

Vezi postareaMIKY2010, la Feb 13 2009, 09:56 AM, a spus:

din moment ce angajata este in CIC, are contractul de munca suspendat, deci nu ai cum sa-l desfaci.
da, aici m-am referit la modul general. adica ptr a inceta un CIM suspendat, trebuie sa-i faci revenirea din suspendare si apoi incetarea. nu stiam exact cum e in cazul in care firma se inchide.
eu m-am referit la art.60(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
si nu am citit mai departe, alin(2) al articolului 60, care clarifica: prevederile alin(1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
deci cim va inceta ca urmare a dizolvarii firmei.

#129 axini.roxana

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 19 June 2009 - 10:31 AM

In primul rand buna tuturor si as dori pe cat posibil sa am parte de suportul vostru.
Am un angajat care doreste sa intre in somaj de luna acesta pentru ca si-a absolvit facultatea si ar vre sa il dama fara pentru restrangere de activitate.
In principal urmarind forum-urile ma inteles ca am nevoi ede o hotarare a asociatului unic de restrangere activitatii, o notificare a preavizului, decizia de concediere si cam atat.
Insa nelamuririle mele sunt altele:
1. pe acesta companie am 5 oameni angajati pe acelasi post: tehnician echipamente de calcul. Daca ar fi sa desfiintez locul de munca nua r insemna sa i dau pe toti afara?
2. Cum as putea sa i inchid pentru restrangere de activitate? ca din cate stiu eu nu este decat art 65 1 cu desfiintare
3. ce motive solide as putea aduce atat timp cat firma a iesit in bilantul din decembrie pe profit. Intradevar acum nu are activitate prea mare dar cum as putea dovedi si care ar fi termenul legal.

Va multumesc si astept suportul vostru cat mai curand.

#130 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 19 June 2009 - 10:40 AM

1. nu iti trebuie 5 oameni, ci doar 4 (explicatia cea mai simpla)
2. Codul Muncii Art. 65. ?
(1) Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desființarea locului de muncă trebuie să fie efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă.
Desfiintarea locului de munca este detreminata in cazul tau de restrangere activitate.
3. Nu iti trebuie dovezi. Numai daca te gandesti la criza..ai destule. Teoretic este o decizie pe care o iei ca urmare a previziunii scaderii veniturilor pe termen scurt/lung. Insa nu mai ai voie sa angajezi pe acelasi post timp de ..., iar daca angajezi intai oferi postul salariatului disponibilizat

Aceasta postare a fost editata de mihaela_cva: 19 June 2009 - 10:42 AM

#131 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 19 June 2009 - 03:10 PM

Vezi postareamihaela_cva, la Jun 19 2009, 11:40 AM, a spus:

Insa nu mai ai voie sa angajezi pe acelasi post timp de ..., iar daca angajezi intai oferi postul salariatului disponibilizat
e vorba de 9 luni.
dar... acest articol nu se refera doar la concedierea colectiva?
art.72(1) Codul Muncii: angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati, timp de 9 luni de la data concedierii acestora.

#132 nina moldovan

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 67 Postari:

Postat 19 June 2009 - 04:16 PM

notificare desfacere contract de munca

Fisiere atasate

#133 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 22 June 2009 - 08:35 AM

o precizare. la notificarea atasata de nina moldovan, trebuie modificat numarul de zile. este vorba de 20 de zile lucratoare, nu 15 cum scrie in document.

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 22 June 2009 - 08:37 AM

#134 gasil

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 133 Postari:

Postat 22 June 2009 - 09:32 AM

de ce 20 de zile ?

#135 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 22 June 2009 - 10:06 AM

Art. 74. - (1) Încetarea CIM poate avea loc - în condițiile prevăzute de lege - printr-unul din următoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părților, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinței unilaterale a uneia dintre părți, în cazurile și condițiile limitative prevăzute de lege.
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariații au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unității, pentru a-și căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul și celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condițiile stabilite de angajator.
Contractul colectiv.
Dragos

#136 ramona.muntean

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 05 August 2009 - 09:31 AM

Vezi postareapop dana, la Jan 3 2007, 04:53 PM, a spus:

Va rog frumos sa-mi spuneti decizia de incetare se inregistreaza in 5 zile de la perfectare sau de la data incetarii activitatii si unde se specifica termenele de inregistrare ca eu n-am gasit in codul muncii?
mersi

in 5 zile de la intocmire trebuie depusa la I.T.M. altfel trebuie sa dai explicatii de ce s-a intarziat

#137 Doina P

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1143 Postari:

Postat 05 August 2009 - 10:02 AM

Emm, nu te speria ,ti-au spus asta ca sa se razbune. Demisia este un act unilateral , nu trebuie sa-l aprobe nimeni .
Iar de adeverinta nici sa nu te gandesti sa nu o duci la ITM, este in interesul tau sa o duci ,pt. ca in adeverinta se trec doar veniturile .
Sa te uiti ce litera este trecuta in Decizie.

#138 erind

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 22 September 2009 - 10:15 AM

Buna
Ma un angajat problema care e in perioada de preaviz de 15 zile cf ctr individula de munca
Vreau sa sti daca poate contesta aceste 15 zile ,pt ca cf contractului colectiv de mnc pe 2007-2011 se cere 20 zile......
care e corect...si legal????
Stie cineva?
Sa mai confruntat cineva cu o asemenea situatie......

Multumesc

#139 MIKY2010

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 609 Postari:

Postat 22 September 2009 - 01:21 PM

nu stiu daca cei de la ITM iti vor accepta hartiile, cu 15 zile de preaviz. numai asa, din neatentie. mai este si aspectul acesta.
vorbim aici despre preavizul in cazul concedierii, care este de 20 de zile lucratoare.

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 22 September 2009 - 01:23 PM

#140 erind

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 48 Postari:

Postat 22 September 2009 - 01:30 PM

situatia e urmatoarea

Exista CIM semnat si depus la momentul angajarii la ITM......unde figureaza 15 zile de preaviz
Intre timp am vazut si ce scrie in contractul colectiv de munca ca si cadru.........
Angajatul nu este interesat de faptul ca e 15 sau 20 de zile
Mai mult ma intereseaza pe mine daca e legal sau nu...
Iar hartiiel cu decizia si cu incetarea contractului de munca cu art.65 alin 1 sunt deja semnate si acceptate de salariat
Mai poate interveni ceva anume??????
Iar ironia este ca chair cei de la ITM sustineau sus si tare ca cel de 15 zile e buna...
Nu mai stiu ce sa cred......
multumesc

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 23 September 2009 - 08:11 AM

Similar Topics Collapse

6 useri citesc topicul

0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL