betsaida, la Aug 5 2008, 09:44 AM, a spus:
Am aflat abia acum dupa ce am depus declaratia 390 ca trei dintre firmele de la care am efectuat importuri.....
Codul fiscal:
Art. 131. -
Importul de bunuri reprezinta:
a) intrarea pe teritoriul Comunitatii de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 24 din Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene;
b) pe langa operatiunile prevazute la lit. a), intrarea in Comunitate a bunurilor care se afla in libera circulatie, provenite dintr-un teritoriu tert, care face parte din teritoriul vamal al Comunitatii.
Conform art. 139.alin. (1) baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor...
Art. 146. - (1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele condiții:
c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punct de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau;
d) pentru taxa datorata pentru importul de bunuri efectuat conform art. 157 alin. (4) si (5), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor in scopuri de taxa, precum si suma taxei datorate. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa inscrie taxa pe valoarea adaugata ca taxa colectata in decontul aferent perioadei fiscale in care ia nastere exigibilitatea;
ORDIN NR. 552/ 28.03.2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri"
Anexa nr. 2
Instructiuni pentru completarea declaratiei recapitulative
1.1. Declaratia recapitulativa se depune trimestrial, in conditiile prevazute de art. 1564 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,
pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare incheierii trimestrului, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art.153 si art.1531 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care
au efectuat livrari si/sau achizitii intracomunitare de bunuri, precum si livrari si achizitii de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare asa cum sunt definite in Titlul VI din Codul fiscal.