Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
DECLARATIA 390 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 4

Salt la continut

DECLARATIA 390

164 replies to this topic

#61 sasha

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 102 Postari:

Postat 12 March 2008 - 01:17 PM

Daca ma poate lamuri cineva. Am si eu o intrebare: import carte din Franta, declar in 390 si 300 sau doar in 391?

#62 liliana77

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 133 Postari:

Postat 13 March 2008 - 11:50 AM

incerc sa te lamuresc cumva, desi nu am avut speta pe carte:

391 este "Declarație informativă privind livrările intracomunitare de mijloace noi de transport”, deci nu are tangenta cu achizitie de carte.

din Franta este achizitie intracomunitara nu import, deci este 300 si 390, si la carte este cota TVA 9%

Cotele
Art. 140. -
(2) Cota redusă este de 9% și se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri:
...
b) livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității;
...
(3) Cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 1342 alin. (2), pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilității taxei.
...
(5) Cota aplicabilă pentru importul de bunuri este cota aplicabilă pe teritoriul României pentru livrarea aceluiași bun.
(6) Cota aplicabilă pentru achiziții intracomunitare de bunuri este cota aplicată pe teritoriul României pentru livrarea aceluiași bun și care este în
vigoare la data la care intervine exigibilitatea taxei.

#63 bebe nede

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 30 Postari:

Postat 17 March 2008 - 09:29 PM

Vezi postarealiliana77, la Mar 5 2008, 09:59 AM, a spus:

se intocmeste pentru bunuri achizitionate intracomunitar, indiferent daca este marfa sau mijloc fix, se inscrie firma, cod scop TVA, suma achiz, se declara trimestrial - si se face taxare inversa , deci pt masina nu platesti TVA (cu taxa inmatriculare e alta poveste), numai in cazul in care vinzi masina si colectezi TVA.

atentie sa fie corelata si cu D 300 la achizitii intracomunitare.

Multumesc pentru raspuns

#64 Nic03

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 59 Postari:

Postat 10 April 2008 - 05:12 PM

Incerc sa completez declaratia 390 - pana acum am avut numai achizitii intracomunitare . Acum avem si livrari intracomunitare . Si nu ma lasa. Care este problema.
Multumesc pt. ajutor.

#65 DENISA GRIGORITA

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 641 Postari:
  • Interests:INFORMARE

Postat 10 April 2008 - 09:52 PM

Ai 4 coloane in D390:1-cod operator; 2-achizitie; 3-livrare si 4-livrare in op.triunghiulara.
%%%

#66 ana crina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 13 Postari:

Postat 15 April 2008 - 12:29 PM

In cazul in care am cumparat un autoturism din Germania si, desi are trecut TVA-ul pe factura, nu il pot legal deduce, mai trebuie sa fac declaratia 390? Va multumesc!

#67 davideg

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 42 Postari:

Postat 15 April 2008 - 10:45 PM

Din pacate , se pare ca nu.daca a fost achitat tva-ul in germania tre'recuperat din germania

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 26 July 2008 - 11:58 AM

#68 Iaro

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 423 Postari:

Postat 17 April 2008 - 12:15 AM

Daca achizitia s-a efectuat de catre o persoana juridica platitoare de tva (cod fiscal cu RO, valid), atunci la momentul efectuarii achizitiei trebuia sa comunicati furnizorului din Germania codul dvs. de identificare fiscala si sa cereti sa vi se faca factura cu taxare inversa ( fara tva). :pullhair:

#69 danbonta

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 202 Postari:

Postat 18 April 2008 - 09:40 AM

Am urmatoarea problema, se achiztioneaza un mijloc fix in valoare de, sa zicem, 10000 EURO.
Problema apare la introducerea facturii pentru ca mai este o pozitie cu costuri de ambalare, in mod normal conform legii le prind in pretul de achizitie, dar intra in contradictie cu declaratia 390 pe care se prind achizitiile de bunuri, ori acestea sunt servicii.

Cred ca nu-mi ramane decat sa inregistrez serviciile pe 231 si apoi sa fac marirea de valoare pe mijlocul fix. Voi ce ziceti?

Dar in cazul materiilor prime ce au si costuri de impachetare?
Timpul este cel mai bun profesor, din pacate el isi omoara toti elevii.

#70 sasha

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 102 Postari:

Postat 21 April 2008 - 10:03 AM

Multumesc mult, liliana77!

#71 inter

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 47 Postari:

Postat 21 April 2008 - 10:30 AM

Daca o firma din Germania mi-a facturat transport, deci servicii,fara TVA, mai trebuie sa depun 390?
In declaratia 300 unde imi apare aceasta suma?
Va multumesc

#72 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 21 April 2008 - 12:45 PM

in 390 nu
in 300 apare la scutite
Madalina

#73 inter

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 47 Postari:

Postat 21 April 2008 - 12:59 PM

Asa m-am gandit si eu dar am vrut sa fiu sigura.

Iti multumesc pentru confirmare.

#74 luluka

Nou

• Members
  • Pip
  • 9 Postari:

Postat 21 April 2008 - 06:51 PM

Vezi postarealiliana77, la Mar 12 2008, 01:47 PM, a spus:

inregistrezi pe avans furnizori, 409 - 401 (404 daca sunt imobilizari) si 4426-4427 daca e fara tva si ambele firme platitoare de tva;declari factura de avans in 390 aferent trim in care e factura, de asemenea si in 300
buna!
am si eu o situatie asemanatoare
e ok sa declar factura, dar intrebarea ar fi ca in D300 totusi la care rand? la cel de achizitii intracomunitare de bunuri, chiar daca e doar un avans ce se refera la bunuri?

#75 carmen1

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 8 Postari:

Postat 22 April 2008 - 08:45 PM

Vezi postareaIaro, la Apr 17 2008, 01:15 AM, a spus:

Daca achizitia s-a efectuat de catre o persoana juridica platitoare de tva (cod fiscal cu RO, valid), atunci la momentul efectuarii achizitiei trebuia sa comunicati furnizorului din Germania codul dvs. de identificare fiscala si sa cereti sa vi se faca factura cu taxare inversa ( fara tva). :pullhair:

bun si daca nu s-a facut factura cu taxare inversa..ce faci?
concret

#76 silviu_cucerzan

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 25 April 2008 - 02:16 PM

Vezi postareadanbonta, la Apr 18 2008, 10:40 AM, a spus:

Am urmatoarea problema, se achiztioneaza un mijloc fix in valoare de, sa zicem, 10000 EURO.
Problema apare la introducerea facturii pentru ca mai este o pozitie cu costuri de ambalare, in mod normal conform legii le prind in pretul de achizitie, dar intra in contradictie cu declaratia 390 pe care se prind achizitiile de bunuri, ori acestea sunt servicii.

Cred ca nu-mi ramane decat sa inregistrez serviciile pe 231 si apoi sa fac marirea de valoare pe mijlocul fix. Voi ce ziceti?

Ce inseamna costuri de ambalare? Servicii de ambalare sau efectiv ambalajele?

#77 danbonta

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 202 Postari:

Postat 28 April 2008 - 08:43 AM

Vezi postareasilviu_cucerzan, la Apr 25 2008, 03:16 PM, a spus:

Ce inseamna costuri de ambalare? Servicii de ambalare sau efectiv ambalajele?

Doar serviciu, impachetarea. Cel putin asa scrie pe factura.
Timpul este cel mai bun profesor, din pacate el isi omoara toti elevii.

#78 stroetania

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 62 Postari:

Postat 28 April 2008 - 09:14 AM

BUNA EU SUNT NOVICE
INCERC SA RASPUND IN MANIERA MEA
CORECTATI MA DACA GRESESC
IN PRIMUL RAND SE ZICE IN PROBLEMA CA SE ACHIZITIONEAZA UN MIJLOC FIX
DECI EU STIU ASA:
212%=404-VALOAREA MIJLOCULUI FIX FARA CHELTUIELILE DE AMBALARE(PRIMA POZITIE DE PE FACT)
213
214
4426
APOI O ALTA INREGISTRARE VA FI
DECI E VB DE O PRESTARE DE SERVICII
628=404
MII DE SCUZE PRE ABERATII
DEABIA ASTEPT SA MA CORECTATI
TANYA,

#79 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 29 April 2008 - 03:48 PM

Conform Ordinului 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare.
Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective- pct. 54 alin. (1).
Cheltuielile de ambalare fac parte din costul de achizitie al bunului achizitionat.
Declaratia 390 "Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" se intocmeste trimestrial si declari total valoare de achizitie intracomunitara pe furnizorul pentru care esti obligat la plata taxei si pentru care exigibilitatea taxei intervine in trimestrul calendaristic respectiv.

#80 ana68

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 88 Postari:

Postat 30 April 2008 - 08:37 AM

Am si eu o intrebare

O SC a cumparat un autoturism din Germania, de la o persoana fizica, in valoare de 8700eur.
Pe factura nu e trecut tva.
Em am facut receptia normal la valoarea integrala cu tva =0.

Trebuie sa depun vre-o declaratie?
In decontul de TVA (generat de program) suma respectiva apare la scutiri (rd.19)
E corect?

Aceasta postare a fost editata de ana68: 30 April 2008 - 08:41 AM

Similar Topics Collapse

22 useri citesc topicul

0 membri, 22 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL